SvDF22: Kerstin Bergman

Forskare, universitetslärare, litteraturvetare men även ”blomsterflicka” med trädgårdsintresse, och numera författare av egna deckare. Det är Kerstin Bergman i ett nötskal och i år på Svenska Deckarfestivalen i Sundsvall får ni höra mer om både Kerstins Iris Bure och nya deckarcocktailboken!

Kerstin Bergman är född 1970 och levde sina första år på Ekerö utanför Stockholm, en plats som hon återvände till i sin debutdeckare Oskuld och oleander från 2020. Just platser är väsentliga för hennes författarskap, bland annat inspirerad av irländska författaren Anthony Quinn som betonar platsens betydelse för berättandet och den historik som finns inbäddad i landskapet. I hans fall handlar det om gränstrakterna mellan Nordirland och Irland men i Kerstin Bergmans fall blev det barndomens Ekerö i debutromanen.

Utöver många artiklar, både akademiska och populära har Kerstin Bergman givit ut fackböckerna Kriminallitteratur (med S. Kärrholm 2011) och Swedish Crime Fiction (2014), samt varit redaktör för antologin Deckarnas svenska landskap (2014). 2009 blev hon docent i litteraturvetenskap vid Lunds universitet.

2011 blev hon ledamot av Svenska deckarakademin och har i flera år varit dess sekreterare.

2014 lämnade Kerstin Bergman universitetet för att satsa på det egna företaget CrimeGarden där hon arbetar med kriminallitteratur på många olika sätt; som föreläsare, moderator, recensent och skribent i andra former. Dessutom åtar hon sig en hel del trädgårdsjobb.

Kerstin Bergman har under åren blivit allt mer intresserad av att också prova på att skriva skönlitterärt och 2019 började hon skriva på det som skulle bli hennes debutroman. Hon ville utgå från en plats och valde barndomens Ekerö dit hon, bortsett från ett kort besök på 90-talet, aldrig återvänt. Oskuld och oleander (2020) fick många positiva recensioner och för uppföljaren Förgätmigej (2021) valde hon en annan av barndomens platser, barndomens Dalsland där hennes pappa har sina rötter.

Kerstins huvudkaraktär Iris Bure, som utöver den uppenbara flirten med Maria Lang, har lånat en del drag och erfarenheter från författaren. För inte att tala om alla referenser till blommor och trädgård, som är Kerstins andra stora intresse – det syns redan i böckernas titlar och Iris namn.

I år kom Kerstin ut med Swedish Noir Cocktails, en bok som kombinerar svensk deckarhistoria, presentationer av trettiotre svenska spänningsförfattare och lika många nya cocktailrecept baserade på de olika författarskapen. Skriven tillsammans med Hans-Olov Öberg som de senaste åren fått många internationella priser för sina dryckesböcker.

Utgivna böcker:

2022 Swedish Noir Cocktails (med Hans-Olov Öberg)
2021 Förgätmigej (deckare)
2020 Oskuld och oleander (deckare)
2014 Swedish Crime Fiction
2014 Deckarnas svenska landskap (red.)
2011 Kriminallitteratur (med S. Kärrholm)

Länkar: