SvDF22: Erik Nilshammar

Skrönor, rysare och historiska deckare som kan beskrivas som en blandning av Åsa-Nisse och Stephen King ryms i Erik Nilshammars författarskap. Nu är det 1700-talet som gäller och vad som hände då får du veta mer om direkt från Erik på Svenska Deckarfestivalen i Sundsvall 9-12 november.

Den som letar efter Erik Nilshammar i Färila i Hälsingland gör det dock förgäves. Däremot hittar man på denna plats Erik Nilsson, född 1968, nu veckopendlande till Söderhamn och jobbet som rektor. Under vardagskvällarna förvandlas han till författaren Erik Nilshammar och som under denna pseudonym hittills givit ut fyra böcker och en novellsamling.

Redan som barn skrev Erik Nilshammar berättelser och som frilansjournalist levererade han texter till tidningar. Men att bli författare var aldrig något han önskade eller planerade för som ung. För sju år sedan tog han sig en veckas ledighet från jobbet och satte sig ner för att testa om det gick att skriva något intressant utan att något djupt hade växt fram under lång tid. Och det gjorde det. Debuten kom 2016 med Apokalypsen i Storå, första boken i en trilogi skrönor om Storå-Tarzan och folket på Vidderna. Ett norrländskt inland där människor och förhållanden sällan är det som de till en början utger sig för att vara. Människorna stretar på, precis som de alltid gjort. Värnlösa står de när tillfälligheternas tombola börjar snurra och utlöser en oförutsedd räcka av händelser. Mitt i epicentrum hamnar Storå-Tarzan, skogarnas och viddernas son. Han har snart en galen patron, en blodtörstig grävling och nationella insatsstyrkan efter sig…

2020 släppte Nilshammar novellsamlingen Gammelgrav som borde kännas intressant för de som gillar de skrönor man skulle få om Lars Molin och Stephen King skrev böcker i hop. Gammelgrav är en otillgänglig men verklig ravin i det nordvästra hörnet av Hälsingland som skär genom sandheden och mynnar ut i Ljusnan. Det sägs att där finns guld som vaktas av vittrorna. Endast en tunn hinna skiljer oss vanliga bokläsare från denna värld. Allt som behövs är en liten rispa för att det som en gång glömts åter ska göra sig påmint. Gammelgrav innehåller 13 noveller om vad som händer när den tunna hinnan brister.

I somras, efter två års arbete, kom den historiska kriminalromanen Kråkmorsdalen. Den är första delen i en planerad serie på sju romaner om kronolänsman Forsbeck som utspelar sig i det tidiga 1700-talets Hälsingland.

En grå söndagsförmiddag i maj 1712 hittas en man död under märkliga omständigheter. Mannen har blivit hängd i en tall, ansiktet är sönderhackat och på marken ligger ett underligt träsmide. Händelsen är den första i en rad våldsamma dåd som skakar Farilla socken i nordvästra Hälsingland. I skuggan av det stora nordiska kriget, den ständigt hotande svälten och böldpestens härjningar inleder kronolänsman Erik Forsbeck och hans försupne medhjälpare Joen Larsson jakten på en undflyende gärningsman. Men religion, hedendom, samisk trolldom och skogsfinnarnas svarta magi gör fallet svårlöst. Är det en mördare, ett straff från Gud eller är det den onde själv som släppts lös?

Nästa del i Forsbeckserien heter Ringfuru, den är redan färdigskriven och kommer troligtvis ut under 2023 och dessutom kommer det lagom till jul en ny samling med skymningsrysare från Nilshammar.

Utgivna böcker:

  • 2022 Sömnsveden (december)
  • 2022 Kråkmorsdalen
  • 2020 Gammelgrav
  • 2018 Kungen av Gomorra
  • 2017 Döden på Vidderna
  • 2016 Apokalypsen i Storå

Länkar: