SvDF22: Annika Sjögren

Annika Sjögren har i sina psykologiska thrillers värnat om den lilla människan och de stora frågorna, och har jämförts med ingen mindre än Ruth Rendell. Hur hon hittar på mord i grannstaden Härnösand kommer du att få höra mer om på Svenska Deckarfestivalen i Sundsvall 9-12 november.

Annika Sjögren, född 1951, är uppvuxen i Stockholm men bor numera i Härnösand. Hon har nyligen lämnat ett långt yrkesliv inom skolvärlden bakom sig. Hon romandebuterade 2007 med deckaren Där ingen vind blåser och har sedan debuten värnat om den lilla människan och de stora frågorna i den psykologiska thrillerns form. Hennes spänningsmättade serie från Härnösand med omnejd har nått en stor publik, inte minst som ljudbok. Släckta äro ljusen (2022) är den sjätte fristående delen.

Annika beskriver sina böcker så här:
I de olika berättelserna får man följa de personer som på ett eller annat sätt blir inblandade i mordhistorier – som offer, förövare, anhöriga, misstänkta eller de som själva misstänker någon närstående. Polisutredningen finns endast i periferin. Det som sker under ytan och bakom fasaderna i till synes trygga miljöer och bland ”vanligt” folk är vad som intresserar mig att skriva om. Mina personer är sällan helhjärtat goda eller alltigenom onda. Jag tror att dessa båda egenskaper ryms inom varje människa och att vi alla – under vissa omständigheter – kan drivas till handlingar vi inte trodde oss vara kapabla till.

Annikas böcker är fristående och kan läsas i vilken ordning man vill. De har alla en mer eller mindre uttalad anknytning till skolvärlden där Annika till för två år sedan verkat som lärare. Ibland har hennes böcker jämförts med böckerna till den brittiska kriminalförfattaren Ruth Rendell.

Handlingen i den nya thrillern Släckta äro ljusen:

Paula har bara ett par månader kvar till pensionen och ser framemot ett lugnare liv. Men när hennes mor måste flytta in på ett demensboende står hon plötsligt själv med uppgiften att rensa ut huset. En dag gör hon ett fasansfullt fynd hon hittar spår efter ett för länge sedan begånget brott. Men vem är förövaren? Vad har modern egentligen dolt för henne under alla dessa år? I stället för att kontakta polisen försöker Paula på egen hand lappa ihop sanningen om sin familjebakgrund.
I en annan del av Härnösand tar Kristoffer, som äntligen tycks ha hamnat på rätt sida om lagen, åter kontakt med de mörkare delarna av sitt förflutna efter att han en dag får korn på ett mystiskt arv. Samtidigt sätts den unga mamman Olivia på prov när den nyblivna familjelyckan visar sig vara mer ömtålig än hon trott. Vartefter som nya relationer uppdagas vävs dessa tre öden ofrivilligt samman.

Utgivna böcker:

  • 2022 Släckta äro ljusen
  • 2019 När himlen håller andan
  • 2012 Allt vad marken gömmer
  • 2010 Ur havet stiger vågorna
  • 2008 Som glöd blir till aska
  • 2007 Där ingen vind blåser

Länkar: