SvDF22: Victor Pavic Lundberg

Ett flygplan kraschar på Medborgarplatsen i Stockholm, men bara i Victor Pavic Lundbergs deckardebut Den som överlever. Mer om boken får du veta om du kommer till Svenska Deckarfestivalen i Sundsvall, som också gästas av författaren.

Victor Pavic Lundberg är född 1987 och är uppvuxen i Mariestad. Redan som sextonåring började han skriva för lokaltidningen. 2008 flyttade han till Stockholm för ett jobb på Aftonbladet där han fortfarande är kvar. Under åren har han haft olika roller på redaktionen. Han är gift och bosatt i centrala Stockholm.

Journalistdeckaren Den som överlever är hans debut som författare och starten på en planerad trilogi som redan hunnit säljas till några andra länder. I september 2022 utsågs boken till Årets deckardebut av deckarfestivalen Crimetime i Göteborg med motiveringen:

En effektiv och unik historia på ett glimrande lättflytande språk. Här har vi en debutant som vågar ta i med dramatiken, utan att för den skull tappa trovärdigheten. Temat är traumat – hur överlever man en kris? Vi berörs av de fint utmejslade karaktärerna och gläds åt att äntligen få läsa en riktig journalistthriller igen, där journalistiken faktiskt spelar en roll för handlingen.

Tanken på att skriva en deckare/thriller kom från att spänningslitteraturen var vägen in till Victors eget läsande. Genren förknippades med läslust. Därför var det helt givet för honom att försöka skriva en bok som inte skulle gå att lägga ifrån sig. Samtidigt finns det ett budskap bortom underhållningsvärdet. – Hoppet är att läsaren bär med sig någon sorts förståelse och insikt kring trauman etfer boken, säger han.

Dessutom har Victor några poänger med sina huvudpersoner, Loa och Danijela som båda utgör två minoriteter. – Han är gay och hon är invandrad kvinna från Balkan. Jag hoppas att jag lyckas skildra dem som mer än bara just det, vilket ibland är en brist när mångfald ska gestaltas, säger han.

Journalister och polisutredare sägs jobba med samma sak; att ta reda på fakta. Victor tog hjälp av en pilot för att ”krascha flygplanet på Medborgarplatsen” på ett trovärdig sätt. Han läste även många intervjuer och reportage om personer som överlevde 11/9, Utøya, Estonias förlisning och tsunamikatastrofen, för att kunna skildra just trauman realistiskt.

Till hans favoritförfattare tillhör Karl Ove Knausgård, Klas Östergren, Kerstin Ekman och Håkan Nesser.

Handlingen i Den som överlever:

Loa Bergman återvänder till journalistiken efter en lång sjukskrivning. När han letar efter vinklar inför den stundande tjugoårsdagen av en nationell katastrof ramlar han över ett spår som ligger närmre hans eget öde än vad han först vill erkänna. Samtidigt bedriver Danijela Mirkovic, Loas kollega på tidningen och tidigare vän, en egen utredning och hittar märkliga oklarheter. Båda två dras in i en livsfarlig spiral i jakten på sanningen.

Länkar: