Recension: Ett högt pris av Veronica Palm

Det blir dramatiskt, det blir spännande, det finns en hämnd som behöver utkrävas. Den stora styrkan i Ett högt pris finns i skildringarna av den partipolitiska vardagen i riksdagen som Veronica Palm behärskar till fullo. Läs vår recension inför Veronicas medverkande på Svenska Deckarfestivalen i Sundsvall.

Jag missade Veronica Palms spänningsdebut Inte alla män förra året men nu har jag läst uppföljaren Ett högt pris där vi utöver återkommande huvudpersonen och riksdagsledamoten Emilia Berg i första hand möter nittonåriga Vilma som dras ner i en alltmer skrämmande värld av prostitution. Efter Simon Häggströms tre böcker har ribban höjts en hel del när det gäller svenska skildringar av prostitutionens och människohandelns helvete och även om Palm kanske inte riktigt når den nivån när det gäller realism så gör hon det bra och samtidigt tillför hon det som är hennes, och inte Häggströms, expertområde; det partipolitiska perspektivet gör mycket för att skapa riktigt intressant läsning liksom att detta är riktigt välskriven spänning. Och även om hämndmotivet är extremt välutnyttjat inom spänningslitteraturen så fungerar det nästan alltid, även här.

Vilma kom till Stockholm för ett par månader sedan och delar lägenhet, en andrahandstvåa i Bandhagen, med Agnes som läser till sjuksköterska. Själv vet hon inte riktigt vad hon vill, läser enstaka kurser på universitetet med måttlig framgång. Ända sedan katastrofen i högstadiet har hon mått dåligt med återkommande självskadebeteende. Så småningom har hon då och då börjat sälja sig själv: ”De fick aldrig något riktigt av henne. Hon bara spelade teater en timme då och då för att dryga ut CSN.” Hennes försök att rationalisera det hon gör håller naturligtvis inte, hon mår allt sämre. I Stockholm träffar hon Marko som till en början är snäll mot henne, som hjälper henne, ser till att hon får högt uppsatta kunder och bra betalt. Men det blir värre. I berättelsens öppningsscen är hon på väg med Marko till någon kund på ett fint hotell.

Det går riktigt illa den kvällen; när hon så småningom vaknar mår hon uselt, kroppen bär spår och huvudet är alldeles dimmigt. Hon minns nästan ingenting av vad som hänt, har först bara vaga minnen av att någon stack in en nål i hennes arm. Och hon har ingen aning om var hon är, hon märker snart att hon är inspärrad i ett sunkigt rum, hör vagt sin fångvaktare prata med någon i telefon på andra sidan dörren.

Emilia är inne på sin andra mandatperiod som riksdagsledamot så hon börjar bli väletablerad, står på andra plats för Östergötland på listan inför det kommande valet och just nu vill partiledaren Mats Lindberg att hon ska ta över som gruppledare och ordförande för Kulturutskottet. I praktiken innebär det att hon också blir en del av partiets skuggregering i opposition och tänkbar ministerkandidat om de skulle vinna det kommande valet. Hon blir glad över förtroendet och de nya möjligheter som öppnar sig men inser samtidigt att det innebär ännu mera jobb och ännu större utmaningar för familjelivet.

På tåget mot Stockholm kommer en nyhetsflash från Expressen; hennes mycket omtyckta partikamrat Peter Olsson, hyllat kommunalråd i Eskilstuna sedan tio år tillbaka, har avslöjats som sexköpare. Han fördöms från många håll men från det egna partiet hörs nästan ingenting. Emilia blir så småningom den första i partiet som uttalar sig och hon gör det i skarpa ordalag; något som applåderas av många partikamrater men långtifrån alla …

Vilma var bara tre år när Emilia träffade henne första gången. Hon är exmannen Henriks systerdotter och de har träffats regelbundet genom åren på olika sorters släktträffar. Nu träffas de igen i en jakt på svar: vad är det egentligen som hänt Vilma? Det växer ut till något mycket större och Emilia ser hur rättsväsendet inte förmår döma de som begår den här typen av brott, hur offren ensamma får bära skulden och skammen. Det blir en jakt på flera plan, inte minst det partipolitiska spelet där Emilia snart inser att det är någon som i hemlighet motarbetar henne, som absolut inte vill att sanningen ska komma fram.

Det blir dramatiskt, det blir spännande, det blir insiktsfullt kring olika aktörer inom sexhandeln, det finns en hämnd som behöver utkrävas. Den riktigt stora styrkan finns i skildringarna av den partipolitiska vardagen i riksdagen, en värld som författaren behärskar till fullo.

Anders Kapp

Bokfakta:

  • Titel: Ett högt pris
  • Författare: Veronica Palm
  • Utgivningsdag: 2022-05-18
  • Förlag: Bokfabriken
  • Antal sidor: 359

Länkar: