SvDF22: Malin Persson Giolito

Malin Persson Giolito är jurist och författare (och ja, även dotter till Leif GW) som i sin senaste deckare I dina händer tar upp frågor om gängbrottslighet och om ett sönderfallande samhälle med växande klassklyftor. Hon kommer till Svenska Deckarfestivalen 9-12 november.

Malin Persson Giolito är född 1969 i Bromma och växte upp på Djursholm. Efter gymnasiet läste hon juridik vid Uppsala universitet och tog sin examen 1994. Efter det har hon också tagit en magisterexamen i Europarätt vid College of Europe i Brygge och läst en del annat vid Stockholms universitet och franska Université catholique de l’Ouest. Hon arbetade en tid vid Europeiska unionens domstol i Luxemburg, 1997–2007 på advokatbyrån Mannheimer Swartling och därefter som handläggare inom konkurrensrätt vid Europeiska kommissionen i Bryssel.

Sedan 2015 är hon författare på heltid och är bosatt i Bryssel med sin man och deras tre döttrar.

Hon debuterade som författare 2008 med romanen Dubbla slag, gav ut ytterligare ett par böcker innan det stora genombrottet kom 2016 med rättegångsthrillern Störst av allt. Den prisades som bäst i Sverige, bäst i Norden och bäst i Europa. Boken såldes till drygt trettio länder och blev även TV-serie på Netflix 2019, deras första svenska originalserie.

Nu är hon aktuell med I dina händer, en berättelse om gängbrottslighet och om ett sönderfallande samhälle med växande klassklyftor:

Redan någon timme efter larmsamtalet hämtas 14-åriga Dogge till förhör. Jämnåriga Billy är skjuten på lekplatsen där de brukade hänga som små, och Dogge höll i vapnet.
Den engagerade lokalpolisen, de ensamstående mammorna, ägaren av livsmedelsbutiken på torget – ingen är skonad i ett samhälle där gängvåldet tar över och barn dödar barn. Och vem tar ansvar för att det aldrig händer igen?

Priser och utmärkelser:

  • 2016 Svenska Deckarakademins pris för ”Bästa svenska kriminalroman” (Störst av allt)
  • 2017 Priset Glasnyckeln av Skandinaviska Kriminalsällskapet (Störst av allt)
  • 2018 Prix du Polar Européen (Le Point) för årets bästa europeiska deckare (Störst av allt)
  • 2018 The Petrona Award för årets bästa nordiska deckare (Störst av allt)

Utgivna böcker:

  • 2022 I dina händer
  • 2018 Processen
  • 2016 Störst av allt
  • 2012 Bortom varje rimligt tvivel
  • 2010 Bara ett barn
  • 2008 Dubbla slag

Länkar: