SvDF22: Veronica Palm

Från Finansdepartementet och LO via Riksdagen till Sundsvall – det är Veronica Palms resa när hon kommer till Svenska Deckarfestivalen för att berätta om sin deckare Ett högt pris. 

Veronica Palm är född 1973 i Karlskrona, uppvuxen i Kisa, gick gymnasiet i Linköping och arbetade sedan som barnskötare. Hon var tidigt politiskt engagerad socialdemokrat. Efter en kort period vid Finansdepartementet 1996 arbetade hon för LO i Linköping ett par år innan hon blev ledamot i Europaparlamentet. Hon blev riksdagsledamot 2002 och hade många olika funktioner innan hon lämnade riksdagen 2015.

Veronica Palm är främst engagerad i frågor om barns uppväxtvillkor och rättigheter, jämställdhet och mänskliga rättigheter. Efter att ha lämnat partipolitiken skrev hon den feministiska idéboken Systerskap. Hon har dessutom bidragit i många antologier, och skriver krönikor i Dagens Arena, Korren och ETC. Hon är även ordförande i Alla kvinnors hus, Sveriges största kvinnojour.

Sedan oktober 2021 driver Palm opinionsplattformen Rörelsen tillsammans med Peter Gustavsson.

2021 debuterade hon också skönlitterärt med spänningsromanen Inte alla män, inledningen på en serie där den andra delen, Ett högt pris, nu finns utgiven. Hon bor i dag i Bandhagen i Stockholm och har tre döttrar.

Handlingen i Ett högt pris:

Vilma läser strökurser på universitetet och lever det fria liv som varje nittonåring önskar sig. Och så säljer hon sex. Efter en polisrazzia dras hon in i en härva av hallikar, droger och våld, långt ifrån det suger-daddyliv hon intalat sig att hon har. Samtidigt hamnar riksdagsledamoten Emilia Berg i rampljuset efter att ha uttalat sig starkt kring en politisk sexköpsskandal. Chockad av att någon hon känner och litar på tas på bar gärning inser hon snart att affären är större än det som nått tidningarna.

Från olika håll dras Emilia och Vilma in i en eskalerande, våldsam konflikt. Emilia ser hur rättsväsendet inte förmår döma de som begår den här typen av brott, och hur offren ensamma får bära skulden och skammen. Emilia riskerar allt när mäktiga personer motarbetar henne och hennes position i riksdagen, och hon tvingas in i en pulshöjande jakt på hämnd, där hon sätter sin politiska karriär på spel.

Länkar: