SvDF22: Gabriella Ullberg Westin

Gabriella Ullberg Westin skriver om poliser i Hudiksvall, och med inspiration från Henning Mankell. Blir Glada Hudik Döda Hudik i hennes böcker? Fråga Gabriella om det när hon gästar Svenska Deckarfestivalen i Sundsvall 9-12 november!

Gabriella Ullberg Westin är född 1973 och uppvuxen i Hudiksvall. Hon har studerat kriminologi vid Stockholms universitet och TV-seriemanus vid Stockholms konstnärliga högskola. Innan hon blev heltidsförfattare arbetade hon som kommunikationsansvarig på ett av Sveriges största telekombolag. Hennes stora inspirationskälla, innan hon själv blev författare, var Henning Mankell som visade att det går att skriva polisromaner som inkluderar ett stort engagemang för både individer och samhälle.

Debuten och den första delen i hennes bokserie, Ensamfjäril från 2014, gav hon ut på eget förlag och det gick så bra att hon snabbt fick stabila förlags- och agentrelationer och nu lyckliggör allt fler läsare, inte bara i Sverige utan även i sex andra länder, och böckerna har sålts i över 300 000 exemplar. Hon har nyligen skrivit kontrakt med sitt förlag om fortsättningen; det kommer en nionde del i Rokkaserien hösten 2023 men redan våren 2023 kommer det något helt nytt i form av en helt fristående spänningsroman.

Gabriella har ett stort intresse för kriminalpsykologi, vad det är som driver människor till brottslighet, och hon lägger ner mycket research i sitt författarskap, ofta genom intervjuer med poliser och specialister av många olika slag.

Hennes senaste deckare är Mörkret under ytan (2022):

En kall höstdag i Hudiksvall försvinner polischef Carl Linderoth spårlöst. Han är kriminalinspektör Rokkas stora fadersgestalt och när han senare påträffas död rasar Rokkas värld samman. En mordutredning tar vid, men gärningspersonen tycks hela tiden ligga ett steg före polisen.

Rokkas tidigare skyddsling, den före dette springpojken Eddie, är tillbaka i Hudiksvall efter en tid på hvb-hem. Han är äldre och på stadigare ben i livet. När Eddie berättar om sitt nya jobb lägger Rokka märke till en detalj som kan kopplas till mordutredningen. Han anlitar Eddie för att ta reda på mer, men kommer den unge Eddie klara av att jobba för polisen i hemlighet utan att avslöja sig?

I dag bor Gabriella i Stockholm tillsammans med sin man (polis!) och deras två barn. Och hunden Ruth.

Utgivna böcker:

  • 2022 Mörkret under ytan
  • 2021 När vi faller
  • 2020 Ett enda andetag
  • 2019 Förrädaren
  • 2018 Slaktaren
  • 2017 Fixaren
  • 2016 Springpojken
  • 2016 Ensamfjäril

Länkar: