SvDF22: Erik Axl Sund

Hyllade av kritiker, nominerade till priser och utgiven i över 35 länder – kanske på tiden att bekanta sig mer med Erik Axl Sund? Författarduon kommer till Svenska Deckarfestivalen i Sundsvall 9-12 november!

Erik Axl Sund är ett samlingsnamn för författarna Jerker Eriksson (född 1974) och Håkan Axlander Sundquist (född 1965). De debuterade med den kritikerrosade trilogin om Victoria Bergman som sålts till över 35 länder.

I maj 2014 kom den första boken i en andra trilogi som de kallar Melankoliserien, där årets bok Otid ingår som tredje bok. Även den serien har sålts till många länder och förra boken Dockliv nominerades av Svenska Deckarakademien till Årets bästa svenska kriminalroman 2019.

Författarduon lärde känna varandra inom musikvärlden. Håkan har spelat bas i olika band och när han drev elektropunkbandet iloveyoubaby! blev Jerker deras producent. Jerker har också arbetat som bibliotekarie. Utöver det gemensamma skrivandet driver de också ett konstgalleri tillsammans.

På Svenska Deckarfestivalen berättar författarna mer om Otid, som av Lotta Olsson i DN kallades ”en av årets bästa deckare” och som nominerades till Svenska Deckarakademins pris för bästa svenska deckare 2022. Handling:

En ung flicka, utan namn, har hoppat på ett godståg i norra Sverige och hamnat i Stockholm. I samband med ett slagsmål grips hon och en utredning kring hennes identitet tar fart, där poliserna Jeanette Kihlberg, Jimmy Schwarz och Nils Åhlund från tidigare böcker kopplas in.

Men det är ett krävande fall. Snart knyts flickans närvaro till två mord i förorten, och för varje ny ledtråd i arbetet tycks det intrikata mönstret av samband och orsaker bara blir mer komplext. Parallellt med polisens arbete pågår också lanseringen av författaren Per Qvidings senaste roman. Den handlar om Stina som i slutet av 1800-talet växer upp i de norra delarna av Sverige och som till följd av missväxt och svält tvingas emigrera till USA. Även Qvidings berättelse får betydelse för den pågående utredningen, som styr de inblandade mot en intensiv kamp mot klockan.

Utgivna böcker:

  • 2022 Otid
  • 2019 Dockliv
  • 2014 Glaskroppar
  • 2012 Pythians anvisningar
  • 2011 Hungerelden
  • 2010 Kråkflickan

Länkar: