Recension: Mörkret under ytan av Gabriella Ullberg Westin

I ett båtvrak möter en lokal dykare i Hudiksavall en annan dykare som verkar ha militär utrustning. Vem dyker militärt utanför Glada Hudik? Varför försvann killen? Vad har jätteföretaget Hudik Navy med allt detta att göra? Läs vår recension och träff författaren på Svenska Deckarfestivalen i november.

Mörkret under ytan är den åttonde delen i Gabriella Ullberg Westins serie om Johan Rokka i Hudiksvall. I berättelsens upptakt är det höst i Hudiksvall och vi får träffa Daniel Sjödin som ensam tältar på Svartudden ute på Hornslandet. Han har inte gjort mycket efter studenten i våras, betygen räckte inte till den utbildning han hade sökt, förhållandet med Patricia är slut, han är utled på sin pappa och han saknar sin älskade farfar som var hans stora trygghet i livet. En rätt ensam kille som just håller på att dra på sig sin torrdräkt, dykningen var något han lärde sig av farfar och nu ska han, än en gång, dyka på vraket efter den belgiska lastångaren Picardier som förliste här 1923 (sann historia). Han chockas när han inne i vraket möter en annan dykare som verkar ha en militär utrustning. Den andre försvinner snabbt men det gör senare också Daniel. Han saknas inte av någon, försvinnandet anmäls inte till polisen.

Huvudpersonen själv, kriminalinspektör Johan Rokka, hälsar på hos sin chef och nära vän Carl Linderoth för att gratulera, han har just fyllt sextiotre, på sätt och vis är han den pappa som Rokka aldrig haft. Carl verkar orolig, det är något han vill prata om men de skjuter upp det till dagen därpå när de ska ses över lunch på Torget 11.30. Rokka väntar på restaurangen men Carl kommer inte, han är också försvunnen men detta försvinnande leder snabbt till en stor insats och ganska snart hittas han död, uppenbarligen mördad. Därmed är denna berättelses huvudspår igång.

Som vanligt i denna författares böcker finns ett antal intressanta biberättelser, till exempel den om Rokkas relationer med kollegerna på jobbet som utgörs av en intressant blandning karaktärer. I seriens förra bok kom det in en ny person i teamet, Natalie, som direkt började konkurrera med Rokka om rollen som förundersökningsledare. Hon var då en kul karikatyr på en typ av personer som många organisationer ibland drabbas av; en intrigant person som kan förstöra vilket team som helst. I den nya boken slipas hon av en del, blir en bättre människa men samtidigt kanske mindre intressant karaktär. Eftersom alla vid kriminalpolisen i Hudiksvall på något sätt har en personlig relation till sin mördade chef utses kommissarie Niklas Andersson från Gävle till ansvarig för utredningen. Under honom blir det Natalie som leder arbetet till Rokkas måttliga förtjusning. Arbetet kompliceras rejält när de får indikationer på att det läcker ut information till misstänkta förövare från teamet.

Som vanligt är bihandlingarna både välskrivna och intressanta; seriens långa berättelse förs framåt på fängslande sätt.

I centrum av handlingen finns företaget Hudik Navy, en ”gigant” på båtmarknaden. Chef är Bill Franke som fick ta över företaget sedan hans pappa Dan dött för en tid sedan då han föll från en takterrass under ett party med penningstarka kunder utomlands. ”Dan Franke spelade i en egen liga” och sonen Bill är beredd att passera vilka gränser som helst för att nå upp till hans nivå. Han är stolt när han står på kajkanten: ”På andra sidan vattnet tornar Hudik Navys företagskomplex upp sig med de lysande blå bokstäverna. … Pappans livsverk. Det arv han ska förvalta. Det som Agaton en dag ska få ta över, från en far till en annan. Han ryser av eufori …” Företaget säljer exklusiva båtar över hela världen, här finns bland annat nya elbåten Hexagon, flera olika katamaraner och nästa stora projekt Diamond Seal med helt nydanande teknologi. Företaget har tolv personer anställda vilket inte är trovärdigt.

Bokens titel dyker upp när Bill leker med sonen Agaton i familjens stora bubbelpool: ”Vet du vad din farfar alltid sa? … Att det bara finns en miljö där du kan röra dig gömd från omvärlden. Och det är i mörkret under ytan.”

Ett bra sätt att kombinera serieskrivandets fördelar med de helt fristående böckernas styrka är att ge den enskilda boken ett tydligt tema vilket skapar en egen position för boken samtidigt som seriens karaktärer och miljöer till stor del kan återanvändas. Flera författare tillämpar detta, Pascal Engman är ett bra exempel i sin serie med Vanessa Frank och Nicolas Paredes som återkommande huvudpersoner. Gabriella Ullberg Westin har också delvis gjort det; den sjätte boken i Rokkaserien Ett enda andetag (2020) handlar om en pandemi (perfekt timing) och den sjunde, När vi faller (2021) om bitcoinhypen. Något tematiskt på liknande nivå finns inte i den nya boken och det saknar jag. Men hon är en skicklig författare och jag kommer garanterat att följa med i fortsättningen.

Anders Kapp

Bokfakta:

  • Titel: Mörkret under ytan
  • Författare: Gabriella Ullberg Westin
  • Utgivningsdag: 2022-03-31
  • Förlag: HarperCollins
  • Antal sidor: 300

Länkar: