SvDF22: Ulf Kvensler

Ulf Kvensler har skapat och/eller skrivit en rad kända TV-serier men debuterar nu som romanförfattare med deckaren/thrillern Sarek. Kommer den att bli för fjällvandring vad Hajen blev för att bada? Mer om detta på Svenska Deckarfestivalen 9-12 november!

Ulf Kvensler, född 1968 och uppväxt i Ronneby, studerade ekonomi vid Uppsala universitet och arbetade några år som konsult innan han startade humorgruppen Humorator. 1996 började han arbeta vid Sveriges Television där han bland annat skrev manus till nyhetssatirserien Detta har hänt. Under åren har han dessutom skrivit manus till mängder av filmer och TV-serier men också arbetat som skådespelare och på senare år även som regissör.

I dag är han bosatt tillsammans med sin fru i Skarpnäck i södra Stockholm.

Sarek är hans debut som romanförfattare och fick honom nominerad till Studieförbundet Vuxenskolans författarpris och Årets deckardebut på deckarfestivalen Crimetime.

Bokens handling:
Tre vänner som brukar fjällvandra tar på årets tripp till Sarek med en fjärde part – Anna och Henrik har svårt att säga nej när Milena vill introducera sin nya kille. Jacob är trevlig, men Anna genomfars av tanken ”jag känner igen honom”. Vandringen utvecklas snart till en mardröm – att ta med Jacob visar sig vara ett ödesdigert beslut som kommer att förändra deras liv för alltid.

Inspelade TV-manus:

1996 Detta har hänt (TV-serie)
1998 C/o Segemyhr (TV-serie)
2001 En ängels tålamod (TV-serie)
2004–2005 Ulvesson & Herngren (TV-serie)
2004 Om Stig Petrés hemlighet (TV-serie)
2004 Kvarteret Skatan (TV-serie)
2006 Kvarteret Skatan (TV-serie)
2006 Veckans nyheter (TV-serie)
2008 Guldkalven (film, Irene Huss 6)
2008 Den krossade tanghästen (film, Irene Huss 2)
2010–2013 Solsidan (TV-serie)
2010 Bröderna Karlsson (film)
2013 Bäst före (film)
2013 Molanders (TV-serie)
2016 Svartsjön (TV-serie)
2017 Vår tid är nu (TV-serie)

Länkar: