Recension: X av Pascal Engman

Matchfixning och fotbolls-VM i Qatar är stickord för Pascal Engmans deckare X som utspelar sig några veckor in i framtiden. Hur han kom på den idén fär du veta under Svenska Deckarfestivalen som börjar 9 november, självklart med Pascal Engman på plats i Sundsvall.

Pascal Engman har nu kommit fram till femte delen i den serie som fått Vanessa Franks namn men som lika gärna kunde ha kallats Nicolas Paredes; de två återkommande huvudpersonerna har lika stor tyngd och är lika intressanta, till delar är Nicolas också formad efter författaren själv. Trots åldersskillnaden, Vanessa är drygt tio år äldre, såg det länge ut som att de skulle bli ett par men det verkar inte längre aktuellt, de bor nu i olika städer och har knappt kontakt alls.

Det är ovanligt med titlar som bara utgörs av en enda bokstav, Steve Sem-Sandberg kom visserligen med W för ett par år sedan, men när den syftade på Woyzeck så syftar X här på det bokstaven ofta indikerar, den okända variabeln, komponenten som kanske kan förändra allt. Varje del i bokserien behandlar ett samtida samhällsproblem, väl undersökt av författaren, och nu handlar det om spelvärlden, en mångmiljardindustri med vita, grå och svarta delar. Här särskilt de delar av spelandet som kopplar till dagens manliga elitfotboll. Det som startar med ett mord på Lidingö växer ut till en internationell härva som med lysande dramatik tar oss hela vägen fram till en helt magnifik upplösning under fotbolls-VM i Qatar.

Handlingen är alltså förlagd till en mycket nära framtid, den första matchen i fotbolls-VM i Qatar spelas tjugonde november i år. Berättelsen startar tidigare i november. Vanessa Frank har hunnit bli fyrtiosex och är inte längre polis. Vanessas tidigare chef på Riksmord, Mikael Kask, är numera sektionschef för Grova brott City; de två har en bra relation och han lyckas övertala henne att komma tillbaka. Hon skriver på anställningsavtalet, får träffa sin nye partner Martin Wester som verkar bra, trevlig och dessutom väldigt attraktiv. De kastas direkt in i ett nytt fall. Det handlar om Josephine Worge, tjugotvå år, som hittats skjuten i en mycket exklusiv villa på Lidingö. Hon har varit gift med Alexander Berg, en av landets mest kända fotbollsspelare som tjänar en och en halv miljon i veckan som spelare i Manchester United och mer än så på sina sponsoravtal. Det verkar som om Josephine varit på tillfälligt besök i deras hus i Sverige samtidigt som han var kvar i England.

Vi träffar sjuttonåriga Herish Sadi som trots sin ungdom redan är given i startuppställningen i AIKs A-lag, de senaste elva matcherna har han gjort sju mål, han är en av de största fotbollstalangerna som funnits i landet och internationella agenter har redan upptäckt honom. Han bor med sin pappa i Hallonbergen och en dag på väg hem från träningen kommer två mycket hotfulla män och kräver att han ska ta ett gult kort i nästa match.

In i handlingen kommer Kamila Vulkovic som tidigare jobbat på polisens matchfixningsgrupp, AGI, numera nedlagd. Hon tar kontakt med Vanessa och visar henne ett fem år gammalt filmklipp som de då fick inskickat anonymt och aldrig hann utreda. Den visar två killar i träningskläder som uppenbarligen hotas av två stora män. Killarna är Alexander Berg och Adi Osmagnovic, då ungdomsstjärnor i Brommapojkarna. Adi var den största talangen av de två men hans karriär tog snabbt slut på grund av ett krossat knä. På den tiden var Adi ihop med Josephine, hon som senare skulle bli Alexanders fru. Genom Kamila får Vanessa kunskap om den enorma ekonomiska volymen på spelandet, bara en match i superettan i Sverige kan omsätta trettiofem miljoner och det mesta av pengarna kommer från Asien. De stora pengarna driver matchfixning med kopplingar till annan kriminalitet. Kamila ansluts till utredningsgruppen, en utredning som bara växer.

Utredningen får förgreningar till Malmö och det hela växer ut till ett internationellt drama med en våldsam upplösning i Qatar. Utöver en riktigt bra och oväntad twist består upplösningen av några helt magnifika scener, delar kommer att kosta en hel del pengar när en kommande storfilm ska spelas in vilket känns som en naturlig framtid för denna berättelse.

Ibland tar Pascal Engman kanske i väl mycket. Kommer du ihåg scenen där någon gangster travar rakt in i en fullsatt restaurang för att avrätta en fiende – den finns med i en hel del amerikanska maffiafilmer som utspelar sig på 30- och 40-talet, fungerar bra där men känns mindre trovärdig i dagens Sollentuna.

Pascal Engmans böcker är inte korta men med den här bokens sexhundratjugotvå sidor har han nog satt personligt rekord. Jag funderade över om den här berättelsen verkligen kräver riktigt så många sidor, borde man inte ha strukit ner textmassorna en del? Men kommer fram till att volymen är välmotiverad, som läsare får man aldrig tråkigt, tvärt om.

Som vanligt är Engman välförankrad i ett omfattande research som skapat plattformen för denna fiktiva roman. Återkommande finns också korta citat från verklighetens delvis kriminella spelindustri som stärker berättelsens vikt och gör den ännu mer intressant.

Det är naturligt att denna författare får allt fler läsare i allt fler länder, han håller elitklass, kanske inte på fotbollsplanen som han drömde om tidigt i livet, men definitivt på bokstavsscenen.

Anders Kapp

Bokfakta:

  • Titel: X
  • Författare: Pascal Engman
  • Utgivningsdag: 2022-09-19
  • Förlag: Bookmark
  • Antal sidor: 622

Länkar: