SvDF22: Pascal Engman och Johannes Selåker

Författarduos är populära i Sverige; en av de färskaste är Pascal Engman och Johannes Selåker som låterTrue detective möta Jakten på en mördare i ett kokhett Sverige, VM-sommaren 1994. I skuggan av Mattias Flinks massmord i Falun sker ytterligare ett mord. Mer om detta på Svenska Deckarfestivalen 9-12 november!

Pascal Engman Murchio är född 30 juli 1986 i Stockholm, med chilensk papp och svensk mamma. Han började sin karriär som journalist på Trelleborgs Allehanda 2010. Några månader senare blev han nöjeschef på Nyheter24 och sommaren 2011 värvades han till kvällstidningen Expressen där han snabbt blev en högt profilerad krönikör och reporter som framförallt ägnade sig åt längre personporträtt, intervjuer och reportage. I december 2016 tog han tjänstledigt från Expressen för att skriva sin första bok, Patrioten.

Pascal har i sina böcker en ovanlig och spännande kombination av lättsam, till och med ytlig, kvällstidningsjargong och ett oerhört starkt socialt engagemang. Kombon är sannolikt en nyckel till hans framgångar. Grunden för engagemanget finns i hans uppväxt; när han var fem år gammal drömde han att John Ausonius, Lasermannen, skulle döda sin pappa, som kommer från Chile. Senare i livet, när Pascal spelade fotboll i Rinkeby-Tenstalaget Inter Orhoy, lärde han känna Mustafa, vars pappa faktiskt sköts av Ausonius.

Patrioterna har en bas i den högst verkliga historien om de svenska terroristerna Peter Mangs och John Ausonius, men också högst verkliga hot mot många journalister och ett alldeles verkligt främlingshat som tar många former. Debuten gjorde succé, såldes till tolv länder och ett Hollywoodproduktionsbolag har köpt filmrättigheterna.

Pascal bor i Vasastan i Stockholm men skriver i sitt andra hemland, Chile. Därifrån kommer också grunden för hans andra bok, Eldslandet. I den introduceras polisinspektör Vanessa Frank och Nicolas Paredes som återkommer i följande böcker, som t.ex. den förra boken Kokain, där Pascal ägnar sig åt ett annat högaktuellt samhällsproblem: den narkotikafinansierade gängbrottsligheten med allt fler skjutningar och etableringen av mer eller mindre laglösa områden.

Årets bok, X, handlar om sport- och spelindustrin och den underjordiska marknad där de stora transaktionerna sker genom matchfixning, våld och korruption.

Utgivna böcker:

  • 2022 X (Vanessa Frank 5)
  • 2022 Till minne av en mördare (med Johannes Selåker) (Skymningsland 1)
  • 2021 Kokain (Vanessa Frank 4)
  • 2020 Änkorna (Vanessa Frank 3)
  • 2019 Råttkungen (Vanessa Frank 2)
  • 2018 Eldslandet (Vanessa Frank 1)
  • 2018 Samir & Viktor (med Samir Badran, Viktor Frisk och Magnus Ragnvid)
  • 2017 Patrioterna

Johannes Selåker är född 1987 och bosatt i Stockholm. Han är författare och journalist med bakgrund på Aftonbladet, Expressen och Aller Media, där han varit såväl nyhetschef som redaktionschef. Han var också ansvarig för några av de stora me too-granskningarna 2017. Han romandebuterade med deckaren Förstfödd 2020 som han skrev tillsammans med Joni Nykänen.

Pascal Engman och Johannes Selåker är tidigare kolleger och vänner. Tillsammans startade de 2022 nya bokserien Skymningsland vars första del har titeln Till minne av en mördare där huvudpersonerna utgörs av ett udda par: polisen Tomas Wolf, söndertrasad efter ett FN-uppdrag i krigets Bosnien, och kvällstidningsreportern Vera Berg med en rymlig moral, på flykt från sin tidigare kille Jonny och hans MC-gäng.

Länkar: