SvDF22: Viveca Sten

Viveca Sten är en av de största deckarförfattarna i Sverige och har fått en stor publik både med Sandhamn-serien och Åre-serien, som kom till vårvintern 2020 när Viveca befann sig i familjens hus i Åre och blev pandemifast där. Nu är hon inte fast längre utan kommer till Sundsvall och Svenska Deckarfestivalen 9-12 november!

Den skönlitterära debuten med I de lugnaste vatten 2008 gjorde succé direkt och de tio böckerna i serien Morden i Sandhamn älskas av miljoner läsare i trettio länder. Just nu är Viveca Sten aktuell med Dalskugga, den andra delen i nya serien Åremorden. Hon räknas idag som en av de största deckarförfattarna i Sverige.

Viveca Sten är född 1959 och uppvuxen i Stockholm. Hon utbildade sig till jurist vid Stockholms Universitet och civilekonom vid Handelshögskolan. Hon har bland annat arbetat som chefsjurist på Amadeus Scandinavia (SAS), LetsBuyit.com och PostNord. Hon har skrivit flera fackböcker kopplade till sin dåvarande yrkesroll, men den skönlitterära debuten skulle dröja.

Sedan barnsben har hon tillbringat somrarna på Sandhamn i Stockholms skärgård, där hennes släkt har haft hus i flera generationer. En julidag sommaren 2005 tog hon och dottern Camilla, då nybliven tonåring, en promenad över ön.

– När vi kom till västra stranden kom en bild framför mig. Vad skulle man göra om man hittade en död kropp mitt i juli bland alla turister och seglare? Vad skulle hända då? Ur den bilden kom berättelsen som så småningom blev min första roman, säger Viveca.

Debuten 2008 var mycket framgångsrik och den har följts av nya böcker varje år sedan dess. Hon har skrivit annat också, men det är Sandhamnsserien på tio delar (hittills) som blivit den riktigt stora internationella succén. I centrum står huvudpersonerna Thomas Andreasson, kriminalinspektör, och hans barndomsvän, åklagare Nora Linde. Viveca förklarar:

– Från början var det bara Nora. Hon stod för anknytningen till Sandhamn. Sedan insåg jag att det krävdes en polis också för att driva handlingen framåt. Då kom Thomas in i bilden. Men jag visste från början att Thomas skulle vara en trevlig polis, någon som man kunde gå ut och ta en öl med! I novellsamlingen Iskalla ögonblick, kan man läsa mer om Thomas och Nora.

Serien har sålts i sex och en halv miljoner exemplar i trettio länder och har givit henne flera priser. De flesta böckerna har filmatiserats; Morden i Sandhamn har blivit en stor tittarsuccé för TV4 i Sverige och har nått fler än sjuttio miljoner tittare världen över.

Ända sedan den där sommarpromenaden 2005 är dottern Camilla hennes största supporter:

– Hon har följt mitt skrivande under hela dess utveckling. Vi har bollat idéer och intriger under otaliga promenader tillsammans. Efter henne kommer min man Lennart på en hedrande andraplats. Han är ett fantastiskt stöd och min allra bästa vän. Vi har varit tillsammans i mer än trettio år.

Mor och dotter har också skrivit böcker tillsammans; rysartrilogin Havsfolket för barn och ungdomar och nyligen Återträffen, en spänningsroman för vuxna. Camilla skriver också på egen hand, det stora genombrottet kom med psykologiska thrillern Staden som direkt såldes till femton länder. Även filmrättigheterna är sålda. Så allt talar för att familjen Sten kommer att fortsätta att lysa på bästsäljarlistorna under lång tid framåt.

När coronapandemin slog till vårvintern 2020 befann sig Viveca Sten i familjens hus i Åre och blev fast där. Den tiden ägnade hon åt att skriva Offermakaren, första delen av den nya serien Åremorden som kom ut hösten 2020. Och nu finns alltså ytterligare två delar ute: Dalskuggan och Botgöraren.

Utgivna böcker (romaner för vuxna):

 • 2022 Botgöraren (Åre 3)
 • 2021 Dalskuggan (Åre 2)
 • 2020 Offermakaren (Åre 1)
 • 2019 I hemlighet begravd (Sandhamn 10)
 • 2018 I fel sällskap (Sandhamn 9)
 • 2018 Återträffen (med Camilla Sten)
 • 2017 Iskalla ögonblick (novellsamling i Sandhamnsmiljö)
 • 2015 I sanningens namn (Sandhamn 8)
 • 2014 I maktens skugga (Sandhamn 7)
 • 2013 I farans riktning (Sandhamn 6)
 • 2012 I stundens hetta (Sandhamn 5)
 • 2011 I natt är du död (Sandhamn 4)
 • 2010 I grunden utan skuld (Sandhamn 3)
 • 2009 I den innersta kretsen (Sandhamn 2)
 • 2008 I de lugnaste vatten (Sandhamn 1)

Spänningslitteratur för barn:

 • 2018 Mareld
 • 2017 Sjörök
 • 2016 Djupgraven

Övriga böcker:

 • 2014 Skärgårdssommar (kokbok)
 • 2017 Förhandla i affärer
 • 1999 Outsourcing av IT-tjänster
 • 2013 Internationella avtal i teori och praktik

Länkar: