Recension: Botgöraren av Viveca Sten

Charlotte Wretlind vill riva Storliens anrika men nedslitna högfjällshotell men strax innan påsk hittas hon brutalt mördad i sin exklusiva svit i Åre. Det är upptackten till Viveca Stens Botgöraren och mer om den boken får du höra under Svenska Deckarfestivalen 2022 när Viveca kommer till Svenska Deckarfestivalen i Sundsvall.

Charlotte Wretlind är en rik och framgångsrik affärskvinna som nu har fullt fokus på sitt största projekt hittills; hon ska riva Storliens anrika men nedslitna högfjällshotell och ersätta det med ett helt fantastiskt nytt hotell, exklusivt på extrem nivå ska det locka rika turister från hela världen. Hon brottas med finansieringen och ett hårt lokalt motstånd men hon är stentuff, kan gå över lik för att driva igenom sin vilja. Som barn var hon själv där med sin familj under julhelgerna och nu, femtiosex år gammal, ska hon överträffa den glansperiod som hotellet då hade. Hennes krävande pappa är visserligen död men hon vet att han äntligen skulle vara nöjd med henne om hon bara lyckas genomföra detta. Men strax innan påsk hittas hon brutalt mördad i sin exklusiva svit på Copperhill Mountain Lodge i Åre. Det är upptakten till den tredje delen i Viveca Stens serie Åremorden, Botgöraren, där vi får återse det återkommande huvudpersonerna Daniel Lindskog och Hanna Ahlander som tillsammans med sina kolleger får ett svårt fall att ta sig an. Naturligtvis är detta fantastisk läsning, Viveca Sten är en av våra absolut bästa spänningsförfattare, men för mig blev det också ett glatt återseende av min egen barndoms Storlien, ett mycket mer positivt minne än för några av karaktärerna i denna berättelse.

Den förra boken utspelade sig under sportlovet 2020 och nu har vi hoppat drygt ett år framåt till påsken 2021. Hanna Ahlander var en framgångsrik polis i Stockholm, specialiserad på utsatta kvinnor, men efter katastrofer både på jobbet och i privatlivet flydde hon till Åre där hon kunde få bo i systern Lydias eleganta fritidshus och hoppa in tillfälligt för jobb hos Årepolisen. Nu har hennes roll hos polisen permanentats och hon har ett eget litet hus i utkanten av byn. Hon får till och med en sambo när katten Morris självmant flyttar in. Med kärleken går det sämre, känslorna för närmaste kollegan Daniel måste hon hålla i styr, han är redan gift.

Daniel Lindskog har äntligen börjat gå i terapi för att kunna bli av sin svårkontrollerade ilska, det är inte ofta men ibland får han vredesutbrott som han inte kan styra. Det bottnar i hans barndom, relationen till pappan, och han vill inte att historien ska upprepa sig, han vill göra allt för sin familj, allt för att han tillsammans med sin hustru Ida och deras lilla dotter Alice ska få ett fint liv tillsammans. Han mår bra av terapin men relationen till Ida blir inte bättre.

Vi rör oss hela tiden mellan det som händer i det aktuella fallet och vad som händer i olika karaktärers liv, inte bara Hanna och Daniel, och författaren balanserar dessa olika delar skickligt. Hon vårdar verkligen sina karaktärer som växer ut till komplexa och intressanta människor, det gäller också för de som har mindre roller i handlingen. Hon tar också vara på platsens dramatiska miljö som fond för denna historia. Hanna och Daniel växlar mellan sina egna berättarperspektiv men det är många fler som får egna röster. Vi rör oss alltså mellan många olika berättarperspektiv vilket ibland kan vara förvirrande men absolut inte här, Viveca Sten är en kompetent stjärna som skickligt håller i de olika trådarna samtidigt som hon håller drivet uppe på vägen mot en riktigt dramatisk upplösning, hon skriver spänning i världsklass.

Ett år placerade jag en norsk-svensk konferens på Storlien högfjällshotell, mest av nostalgiska skäl, men blev sorgsen över förfallet. Det hindrar inte att det är en plats som fyller mitt minne med stor glädje, motsatsen till det som gäller för några karaktärer i Viveca Stens nya fantastiska bok.

Anders Kapp

Bokfakta:

  • Titel: Botgöraren
  • Författare: Viveca Sten
  • Utgivningsdag: 2022-10-04
  • Förlag: Forum
  • Antal sidor: 468

Länkar: