Recension: Toner från förr av Kent Klint Engman

Fars eller buskis-deckare, kan det vara något helt nytt Kent Klint Engman har kommit på med sin serie Snuten på Dårön? Bok två, Toner från förr recenseras inför Kents medverkan på Svenska Deckarfestivalen 2022.

Knujt Maxner (sic) är polis, fast ändå inte. Han har gjort sig hemmastadd på en ö utanför Hälsingekusten. Han söker svar på frågor om sin släkts historia, men andra typer av efterforskningar kommer emellan. Flera fasansfulla mord inträffar där offren är mycket svårt sargade. Samtidigt sker det mystiska stölder, men det som stulits har mest ett personligt värde.

Det går att läsa Toner från förr som om den är skriven i form av en fars eller kanske även en buskis. Fars för att den påminner om folklustspel och buskis för att humorn i den stundtals är grov och i viss mån under bältet. Styrkorna i berättelsen består av dess udda och tecknade karaktärer, att sjukhusets betydelse länge är höjt i dunkel och att huvudpersonen lever i en komplex social situation. Detta håller lusten att läsa vidare vid liv.

Berättelsen innehåller en rad bihandlingar om exempelvis bildäck och en misshandlad get. Den binds samman av de bestialiska mord som sker i bygden och som huvudpersonen Knujt har till uppgift att lösa tillsammans med sina medarbetare. I bakgrunden finns hela tiden huvudpersonens misstankar om vad som har hänt och vad som kan tänkas pågå på sjukhuset.

Berättandet sker genom att läsaren får följa olika personer i skilda kapitel. Inte alltid ur huvudpersonens perspektiv, utan utifrån andra karaktärers perspektiver. Huvudpersonen dyker ofta upp på efterkälken. Det går att läsa kapitlen som scener som mer handlar om olika karaktärer än driver berättelsen framåt. Kompositionen påminner om situationskomik som kretsar omkring rollfigurer i deras vardagliga landsortsmiljö. Skillnaden ligger i att innehållet är komiskt på ett övergripande plan, men tragiskt, grymt och stundtals grovt i sina detaljer.

Huvudpersonen skildras via sin udda yrkeskarriär, begångna sexuella övergrepp i släkten och (a)sociala nätverk. Allt detta kan uppfattas prägla hans trassliga relationer med närstående kvinnor. Andra karaktärer beskrivs främst utifrån vad de tycker och hur de klär sig.

Det förekommer övertydliga planteringar, ett exempel är när Knujt får syn på en symbol som senare får betydelse. Det förekommer även antydningar om närvaron av övernaturliga väsen.

Den första vändpunkten kommer då en av Knujts medarbetare upptäcker den första döda personen. Efter det hålls läsaren i spänning under fyra kapitel innan huvudpersonen anländer. Med berättelsen följer teckningar av karaktärerna som gör det möjligt föreställa sig hur de kan se ut i olika situationer. Erlebte rede (upplevt tal) anges genomgående med kursiv stil. Ibland dyker det upp politiska antydningar, vanligtvis i form av ett mer eller mindre underförstått missnöje. Exempelvis om regeringen, uppfattningar om ungdomars lathet, föräldrars curlande och till föregående bok.

Den språkliga formen präglas av att berättaren ofta skriver ut huvudpoängen i det som omedelbart efter presenteras i anförd sats. Känslor skrivs ut med ord som; rysningar, chock, raseri, snäll, jobbig och skrämd. Känslomässiga gestaltningar kommenteras i form av att någon är irriterad, rädd, känner sig olustig eller skitskraj.

Det är en styrka i texten att läsaren får möta en rad olika karaktärer och det som händer omkring dem. Men detta gör det också svårt att följa ett genomgående driv i textens händelseförlopp. Ibland tappas huvudpersonen bort då man som läsaren blir upptagen med att intressera för någon annans väl och ve. Det finns två sidor av detta. Den ena är att det förstärker känslan av att berättelsen påminner om buskis, den andra är att det blir en berättelse med många karaktärsstopp. Ibland är det svårt att orientera sig bland bihandlingar och namngivna karaktärer. Berättelsen skulle kunna stå mer på egna ben, dels genom användningen av gestaltningar i form av direkt uttalad, gestikulerad och mimisk affekt, dels genom att presentera anföring utan föregående förklaring.

Gunnar Augustsson

Bokfakta:

  • Titel: Snuten på Dårön 2: Toner från förr
  • Författare: Kent Klint Engman
  • Utgivningsdag: 2022-01-22
  • Förlag: BoD
  • Antal sidor: 470

Länkar: