SvDF22: Lotta Luxenburg

Född och uppvuxen i Sundsvall och hon är aktuell i år med hela tre deckare i två bokserier, det är Lotta Luxenburg i ett nötskal. Nu kommer hon dessutom tillbaka till Sundsvall och Svenska Deckarfestivalen, som arrangeras 9-12 november!

Lotta Luxenburg bor i Stockholm, men är född och uppvuxen i Sundsvall. Numera delar hon sin tid mellan centrala Stockholm och en ö i Mälaren.

Lottas första jobb var på Kulturmagasinet i Sundsvall och intresset för böcker har alltid varit närvarande. Efter flytten till Stockholm 1988 har Lotta jobbat många år inom reklamvärlden och även något år på ett TV-produktionsbolag. Därefter har hon ägt och drivit olika kläd- och inredningsbutiker. Dessa miljöer har även legat till grund för flera av miljöerna i böckerna, inte minst i den färska mysdeckarserien som handlar om Vanessa Hurtig.

Totalt har Lotta gett ut tio böcker uppdelade i tre olika serier:

Vanessa Hurtig
I böckerna Döden i röd klänning, samt Döden runt hörnet, driver Vanessa Hurtig en nyöppnad secondhand-butik på Karlavägen i Stockholm, detta efter att hon varit tvungen att lämna tv-världen efter ett ödesdigert misstag. I denna mysdeckarserie blandas spänning, humor, romantik och hotfulla situationer i välkända Stockholmsmiljöer.

Nick Johansson och Klara Pil
Den populära deckarserien om poliserna Nick Johansson och Klara Pil, som nu närmar sig 300 000 sålda exemplar. De har även blivit enorma lyssnarsuccéer och klättrat högt upp på streamingstopplistorna. Den andra boken i serien, Spårlöst, blev också nominerad, och därefter framröstad till final i Storytel Awards, tidigare Stora Ljudbokspriset. Nästa del Förföljda låg etta på Storytels topplista i nästan en månads tid.

Stockholmsgruppen
I den serien har Lotta skrivit två spänningsromaner om en specialenhet inom NOA, polisens nationella operativa avdelning där huvudkaraktärerna Isabella Knyckare och Nikolaj Malsten tar sig an de svåraste fallen för att sätta stopp för den grova brottsligheten på Stockholms gator.

Numera skriver Lotta i stort sett på heltid. Nästa bok Bevakad (Nick & Klara) släpps under våren 2023. Den senaste boken Eliminerad bygger på följande:

Det är sommar, rejält varmt och solen gassar över Stockholm. På en restaurang precis vid vattnet på Kungsholmen sitter människor och skålar och skrålar. Plötsligt reser sig någon upp, sedan flera. Anledningen är en syn de sent ska glömma: Ute på Riddarfjärden guppar en uppblåsbar flamingo som sakta närmar sig restaurangen – och när den kommer riktigt nära hörs panikslagna skrik och någon kräks rakt ut. Flamingon har nämligen en ohygglig last. Fastsurrad vid den är en naken man. En man utan huvud…

Nick Johansson och Klara Pil vid Stockholmspolisen får hand om utredningen, som snabbt växer och blir allt obehagligare. Medan hettan ligger som ett lock över staden jobbar Nick och Klara stenhårt för att förhindra att fler än den huvudlöse mannen går en lika våldsam och makaber död till mötes.

Utgivna böcker:

 • 2022 Eliminerad (Nick och Klara)
 • 2022 Döden runt hörnet (Vanessa Hurtig)
 • 2022 Döden i röd klänning (Vanessa Hurtig)
 • 2021 Fångad (Nick och Klara)
 • 2021 Skyldig (Nick och Klara)
 • 2021 Jakten på Mister Krabat (barnbok)
 • 2020 Jagad (Nick och Klara)
 • 2020 Rättskiparen (Stockholmsgruppen)
 • 2019 Förföljda (Nick och Klara)
 • 2019 Infiltratören (Stockholmsgruppen)
 • 2018 Spårlöst (Nick och Klara)

Länkar: