SvDF22: Britt Peruzzi

Egna erfarenheter och bakgrund spelar nyckelroller i Britt Peruzzis mysdeckare, det samma gör medelhavskostens delikatesser och viner. Britt kommer med sina slow crime-berättelser till Sundsvall och Svenska Deckarfestivalen, som arrangeras 9-12 november.

Britt Peruzzi, född 1966, växte upp i Helsingborg med sina italienska föräldrar och sin mormor men är sedan 25 år tillbaka bosatt i Stockholm. Hon har en journalistexamen från Göteborgs universitet, har arbetat inom radio, tv, dags- och kvällspressen och är flera gånger prisbelönt.

Idag är hon nyhetsreporter på Aftonbladet och skriver främst om medicin- och äldrefrågor samt litteratur. Hon debuterade 2003 med en barnbok om Alzheimers sjukdom, Valle, mormor och vaniljsåsen i vilken drottning Silvia medverkade med förordet och som översattes till japanska och koreanska. Det är hennes hjärteämne. Britt följde sin mormor Emilias väg in i och genom sjukdomen och har genom åren träffat och skrivit om drabbade och deras anhöriga från Ystad till Haparanda. Demensvården är, i hennes mening, samhällets viktigaste framtidsfråga, både ur ekonomisk och humanitär synvinkel.

Den skönlitterära debuten kom 2019 med kriminalromanen Aldrig glömma, första delen i Rivieran-serien, som kallats slow crime. Huvudkaraktärerna är den fransk-italienska kommissarien Alda Luppi vid polisen i Nice och hennes granne Ilse Hoppe, en pensionerad svensk terapeut.

När det första manuset växte fram var det en omedveten form av sorgterapi sedan Britts pappa hade gått bort. Det fanns ingen plan annat än att mentalt förflytta sig till en behagligare plats än sorgens. Valet föll naturligt på Medelhavet eftersom pappa var italienare och älskade allt som kretsade kring havet. Att handlingen förlades till franska Nice beror på att hon varit där mycket och tycker att det är en lagom stor stad med mycket miljövariation men också med spännande kontraster mellan den lyxiga fasaden och storstadens sjabbiga baksida.

Alda Luppi löser mordfall som liknats vid Agatha Christie-gåtor medan hon och de andra i persongalleriet äter sig igenom medelhavskostens delikatesser och dricker utvalda viner. Hon besväras dock av sviterna efter en svår nervsjukdom och lider därtill av ständig nostalgi. Britt Peruzzi berättar att deckarna för läsarna må vara just deckare men för henne är de samtidigt minnesböcker över en tid som varit, späckade med barndomsminnen och verkliga händelser. Så har kommissariens pappa fått Britts pappas egenskaper, som djupa historiekunskaper och en faiblesse för norditalienska viner, samt hans gamla eka i hamnen i Nice.

Men det var först när debutboken låg i Britts hand som hon insåg att hon faktiskt lyckats läka sorgen lite genom att skriva. Hon hade skapat sig ett parallellt universum, där alla hon älskat lever vidare och där samtalen över långa bläckfiskluncher under solen kan fortsätta i evighet.

Handlingen i Ensam ö:

Nice har sakta hämtat sig från det första covid-året och är redo för en glittrande Medelhavssommar. Men två mystiska försvinnanden gör slut på friden. Kommissarie Alda Luppi kallas hem från sin semester och får ansvar för båda utredningarna. Vad har hänt 8-åriga Léon som försvann på vägen mellan skolan och gitarrlektionen? Och har 19-åriga Chloé från Nice avvikit frivilligt från ett svenskt karmelitkloster eller har hon blivit utsatt för ett brott? I en kamp mot klockan försöker Alda lösa inte bara dessa fall utan även ett olöst mord som länge tyngt hennes samvete.

Utgivna böcker (skönlitteratur):

  • 2022 Ensam ö
  • 2021 Frusen timme
  • 2020 Stilla vatten
  • 2019 Aldrig glömma

Länkar: