SvDF22: Anna Breitholtz Monsén

Anna Breitholtz Monsén är aktuell med deckaren Slottet, en uppföljare till den uppmärksammade debuten Stranden som nominerades till Crimetime Årets Deckardebut och har sålt 100 000 exemplar! Nu kommer hon dessutom till Svenska Deckarfestivalen 9-12 november!

Anna flyttade från Stockholms innerstad till den skånska kusten, och satsade på livsdrömmen att skriva böcker. Hon har älskat deckargenren sedan barnsben och efter att ha läst hundratals deckare ville hon skriva en deckare med både värme och mörka undertoner. Gärna med egensinniga karaktärer som inte följer en utstakad väg. Det blev startskottet för Sandinge-serien om den avhoppade polisen Lina Lantz.

Stranden gavs ut juni 2021, kom snabbt upp på topplistorna på ljudbokstjänsterna och hyllades i bland annat DN och TV4. Den nominerades till Crimetime Årets Deckardebut 2021. Handlingen i Stranden utspelar sig både i nutid och 1988 och många läsare som var unga på åttiotalet känner igen sig i bokens händelser, dialoger och tidsmarkörer.

Den fristående fortsättningen Slottet släpps 20 oktober 2022. Slottet är precis som Stranden en cold case-historia med spänning och svärta, men även lekfullhet och hopp, något som traditionellt tillskrivs feelgoodgenren. Boken utspelar sig delvis på ett privatslott utanför fiktiva orten Sandinge, där en säck med benrester återfinns på markerna. I Slottet vill Anna lyfta fram starka kvinnor som inte alltid fått sin rättmätiga plats i historieböckerna.

Det är psykologin, motiven och drivkrafterna som inspirerar Anna att skriva om brott och hon vill både beröra och underhålla. Böckerna om Lina Lantz är psykologiska deckare med både svärta och värme, om utanförskap och att finna sin väg.

Handlingen i den nya boken: I en svart sopsäck påträffas kvarlevorna av en okänd person på slottet Sindstaholms marker utanför skånska Sandinge. Samtidigt anmäls slottets åttioåriga ägarinna Tyra Syderhielm försvunnen av sina barnbarn. Linas morfar, den pensionerade polisen Eskil, är övertygad om att hans vän Tyra är i fara. Lina, som vill fira en lugn jul med sin morfar och katterna, blir mot sin vilja indragen i en ny mordhistoria som sträcker sig långt tillbaka i tiden.

Anna Breitholtz Monsén är ekonom och kommunikationsvetare men har även studerat psykologi och skrivande. Hon har jobbat som marknadsansvarig på olika tidningar och på IT-bolag. Idag jobbar hon främst som författare och deltid på digital byrå. Hon är född i Stockholm, uppväxt i Kramfors, och bor idag i Ängelholm med man, tvillingar och två katter. Hon vill gärna skaffa en katt till, eller tre.

Länkar: