Recension: Morden i Great Diddling av Katarina Bivald

Katarina Bivald gjorde stor succé med debuten Läsarna i Broken Wheel rekommenderar 2013 och efter ytterligare två feelgoodböcker går hon nu över till spänningsscenen med deckaren Morden i Great Diddling, som hon berättar mer om på Svenska Deckarfestivalen i november.

Katarina Bivald gjorde stor succé med feelgooddebuten Läsarna i Broken Wheel rekommenderar (2013) som såldes till många länder och prisades på olika håll. Efter ytterligare två feelgoodböcker, tvåan inte så lyckad men trean bra igen, går hon nu över till spänningsscenen, samma skifte som Frida Skybäck gjorde förra året, med pusseldeckaren Morden i Great Diddling. Här återkommer Katarina till debutens stora kärlek till böcker, till litteraturen, till läsandet. It’s Raining Men var en stor musikalsk hit på åttiotalet men här är det inte män som faller i berättelsens fantastiska upptaktsscen; regnet består av söndertrasade boksidor som efter en explosion faller över byns invånare, samlade för en tebjudning i det stora godsets trädgård. Det är helt underbar och hjärtevärmande läsning av en särskilt utvald författare som härmed, med acklamation, är invald i spänningsfamiljen.

Daphne Trent är en äldre kvinna som lever på godset Tawny Hall i det lilla samhället Great Diddling i Cornwalls glesbygd. Det stora huset har funnits i släkten länge, nu rätt nedslitet men hon har ett bra liv där tillsammans med sin sekreterare och alltiallo Margaret Brown och med sina enorma mängder av älskade böcker som håller på att ta över alla delar av huset, resultatet av flera generationers samlande med många rariteter. ”Great” är ett ord som alla begriper, men vad betyder egentligen ”diddling”? Det visar sig att diddle är ett mångtydigt engelskt verb som kan beskriva hur man fördriver tiden mållöst och improduktivt, eller bondfångeri; att lura av någon något, eller att ha sex med någon. Se där vad ett ortsnamn i en bok kan bidra med. Smart!

Daphnes brorson Reginald kommer dit. Han närmar sig femtio, kommer att ärva Tawny Hall när Daphne dör och äger redan en hel del fastigheter i samhället. Han är en hatad person sedan han sagt upp ett antal butiksinnehavare från deras lokaler där de verkat under lång tid. Husen på High Street skulle äntligen säljas har han sagt, men inte till vem och inte vad som skulle komma i framtiden. Bland de drabbade finns de åldrande systrarna Hartfield som driver Sister’s Café som Daphne anlitar för att sköta serveringen på en tebjudning i den stora trädgården som hon bjudit in hela byn till för att försöka mildra alla heta känslor. Förutsättningarna är goda, det är en vacker och solig söndag i maj, men det går så där.

Ursprungligen svenska Berit E. V. Gardner flyttade till London redan i tjugoårsåldern; hon är en författare med tiotalet hyggligt mottagna böcker bakom sig innan det stora genombrottet kom. Sedan tog det stopp, skrivkrampen är total och nyligen köpte hon stugan Wisteria Cottage på Albert Lane i Great Diddling dit hon flyttat för att få inspiration för skrivandet. Det går inte så bra, hennes agent Olivia Marsch är irriterad och utan att fråga har hon anställt en ung assistent för att försöka få fart på den uppföljare som snart måste bli klar. Uppdraget gav hon till sin litteraturintresserade nittonåriga dotter Sally Marsch som en dag dyker upp som en både oväntad och ovälkommen besökare hos Berit just när hon är på väg till tebjudningen på Tawny Hall. Sally är en grå, blyg och rätt försagd ung kvinna, Berit klarar inte av att kasta ut henne utan tar i stället med henne till tebjudningen.

Vid 16:30 skakas hela omgivningen av en våldsam explosion och snart regnar söndertrasade boksidor över alla panikslagna gäster ute i trädgården. Det är Gamla biblioteket som exploderat. Utöver alla böcker skördar bombdådet ett enda offer; Reginald Trent är död. Det blir den sympatiske kriminalkommissarie Ian Ahmed vid Devon och Cornwallpolisen som kommer att leda utredningen. De första kapitlen ger tillsammans en underbar öppningsscen för denna berättelse.

På vägen genom pusslandet i riktning mot lösningen på mordet av Reginald Trent får vi som bonus många insiktsfulla och intressanta tankar kring relationer, vänskap, rasism, gruppmentalitet, förtal och mycket annat. Boken är också kryddad med mängder av referenser av olika slag, främst litterära, inte bara spänning, men också andra och det förgyller läsningen en hel del.

Avsikten är att detta ska bli en serie med Berit Gardner som återkommande huvudperson och hon är en mycket väl konstruerad karaktär, på sätt och vis en yngre version av Miss Marple. ”Sally uppskattade Berits gammaldagsa och lite kantiga moral. På den korta tid som Sally hade känt henne hade hon redan lärt sig att Berit inte vred och vände på saker för att vinkla dem till sin egen fördel. Hon ryggade inte undan för svåra saker. Hon såg sanningen och väjde inte för den.”

Detta är en serie jag definitivt kommer att följa.

Anders Kapp

Bokfakta:

  • Titel: Morden i Great Diddling
  • Författare: Katarina Bivald
  • Utgivningsdag: 2022-05-18
  • Förlag: Forum
  • Antal sidor: 479

Länkar: