SvDF22: Kent Klint Engman

Författare och konstnär är etiketter som passar på Kent Klint Engman från Nordanstig, som också är platsen för handlingen i hans humoristiska deckarserie, närmare bestämt en fiktiv ö utanför Hälsingekusten. Kent lyser upp Svenska Deckarfestivalen i november!

Kent Klint Engman kommer från och bor i Jättendal i Nordanstig. Han skapar inte enbart böcker utan arbetar också som tatuerare och skulpterar med motorsåg. Kent ger ut såväl pappersböcker som e-böcker och ljudböcker på egen hand. Till e-böckerna och pappersböckerna använder han print on demand-förlag. Till ljudböckerna anlitas Publit, som har avtal med bland andra Storytel, Bookbeat och Nextory. Kent gör själv omslag och illustrationer.

Hittills har det blivit fem böcker som finns både häftade och som e-böcker. Den senaste boken Snuten på Dårön 3: I dåröns mörker (2022) släpps den sjunde oktober i år som ljudbok.

Utgångspunkten för Kents författarskap är humoristiska kortfilmer som han gjorde på YouTube i samarbete med kompisar. Oftast stod Kent för idéerna och skrev manus. Det var så platsen Ångernjöte växte fram. Ambitionen att göra mer av sina idéer övergick i ett behov att skriva ner dem och det är det som vi idag ser resultatet av.

Bokserien Snuten på Dårön utspelar sig på en fiktiv ö utanför Hälsingekusten i Nordanstig. På ön finns ett mentalsjukhus, men det är inte bara de intagna som beter sig märkligt. Ingen på ön är riktigt normal, anser huvudpersonen Knujt Maxner, som råkar bli den nye polisen på ön. Men han finner snart att han tagit sig vatten över huvudet. Det sker nämligen flera besynnerliga mord och han får uppleva saker som det inte finns några rimliga förklaringar på. (Jo, han heter Knujt med j, inte Knut.)

Kents karaktärer, tecknad av författaren själv.

Böckerna om Knujt innehåller humor, spänning, gammal folktro och vidskepligheter. En slags litteraturens buskis. Språket är dialektalt, främst med inriktning mot Hälsingemål. Jargongen kan uppfattas som en aning hård och burdus, men den påminner om hur det kan låta på landsbygden.

Den just nu aktuella boken Toner från förr handlar om Knujt, en mer eller mindre självutnämnd polis som gjort sig hemmastadd på Dårön. Knujt vet inte så mycket om sin släkts historia och vill därför ta reda på mer, men det går inte så bra eftersom det ena fasansfulla mordet inträffar efter det andra. Offren är svårt sargade. Samtidigt sker några mystiska stölder på ön, men det som stulits är endast av personligt värde. Knujt och hans assistenter Markel och Katta kämpar med att samla information för att lösa fallen.

Utgivna böcker:

  • 2019 Ångernjöte: Skogen som gud glömde
  • 2019 Ångernjöte 2: Återvändarna
  • 2021 Snuten på Dårön
  • 2022 Snuten på Dårön 2: Toner från förr
  • 2022 Snuten på Dårön 3: I dåröns mörker

Länkar: