SvDF22: Hans E Andersson

Såkallade cold cases – brottsutredningar som har lagts ner – kan man hitta i Döda Fallet i Ragunda, eller är det ett fruset lik Hans E Andersson menar, i sin andra kriminalroman med den dubbelbottnade titeln Döda Fallet? Hans kommer till årets deckarfestival i Sundsvall för att ge svaren!

Hans E Andersson föddes i Lindesberg 1953. Arbetsuppgifterna har skiftat genom åren sedan han under 1970-talet utbildade sig till socionom. Tio år med akut socialt arbete på socialjour, därefter ansvar för utredning och tillsyn om serveringstillstånd. I samband med två mordhot inom sex månader slutade han arbetet med tillsyn och tillståndsgivning. I stället startade han 1997 Niagara Utbildning som fortfarande erbjuder kommuner konsultationer om utredningar och kontakter med domstol.

När Hans lämnade yrkeslivet ville han börja skriva. Skrivandet är för honom ett hantverk där det finns plats både för att skriva utifrån sina rötter och med inspiration från yrkeslivet.

Hans har via sin släkt personliga kopplingar till Jämtland/Härjedalen. Detta fördjupades under pandemin då möjligheterna att resa förändrades för familjen. Resultatet blev ett torp i Krångede i Ragunda kommun och det var där som den aktuella romanen Döda Fallet skrevs. I samband med köpet av torpet inspirerades Hans till att låta sin huvudperson åka upp till Jämtland för att lösa mordgåtan.

Döda fallet bygger på erfarenheter från kvinnors utsatthet då de lockas till Sverige med löfte om välstånd och äktenskap. Boken belyser även mäns kvinnosyn och hur vissa av dem utnyttjar kvinnor. Andra saker som ingår i boken är den jämtländska dialekten och att känna sig utanför i ett sällskap.

Utdrag från Döda Fallet
Med släckta lysen lät han bilen rulla nerför backen och in på parkeringen till Döda Fallet. Dimman låg sedan flera dagar tät över hela Ragundadalen, sikten var inte mer än fyra meter. Han hade för två timmar sedan tömt frysen och lagt ner den frysta kroppen i två svarta plastsäckar och tejpat ihop paketet på mitten med silvertejp. Frysen hade han haft på full effekt, hela tiden, så att kroppen var helt igenom fryst. Kroppen av en liten och tunn man, som inte kunde väga mer än 55 kilo, den skulle inte ge honom några större svårigheter att bära på axlarna nedför trapporna ner i det Döda Fallet. 

Hittills har Hans författat fyra barnböcker om Egon och Filippa, några kortare historier och två kriminalromaner.

Utgivna böcker:

  • 2022 Döda Fallet
  • 2020 Fotografen
  • 2020 Egon, Filippa och tiggaren
  • 2020 Egon, Filippa och trollen
  • 2020 Egon, Filippa och julen
  • 2020 Egon, Filippa och döden

Länkar: