Debutanten: Per E. Åsberg

Alla deckarförfattare har varit debutanter, men alla läsare var inte där när de etablerade började sin bana. Nu har du möjlighet att följa nästa svenska deckardrottning eller krimkung från början. Per E. Åsbergs debutroman Fångarna släpptes i slutet av maj och det gör honom till maj månads debutant på SvenskaDeckarfestivalen.se

Grattis till din debutbok, Fångarna. Vad handlar den om?
Tack! Den handlar om tre barndomsvänner som är på väg till sommarstugan, men som aldrig hinner längre än till Stockholms utkanter innan de jagas upp i Husby efter ett rånförsök. Där förvandlas de snabbt till spelbrickor i ett upptrappat gängkrig mellan rivaliserande kriminella nätverk och polisen, en konflikt som förändrar maktbalansen i hela norra Stockholm och snart delar barndomsvännerna i olika läger. I förvirringen och kaoset som uppstår blir det allt svårare att avgöra vem som går att lita på och vad som är värt att kämpa för i en situation där mer än ens eget liv står på spel. Typ så.

Hur kom du på att du ville skriva just en spänningsroman, och inte en ”vanlig” roman?
Jag hade några frågor i huvudet: vad skulle hända om en ”svenne” som jag blev inkastad mitt i den hårda verkligheten i förorten som vi ser på nyheterna varje kväll? Skulle jag ha något gemensamt med killarna som skjuter och blir skjutna? Skulle jag ens överleva? Svaret på de frågorna blev basen för en plot som drev mig mot spänningsromanen, ett format som också passar mitt sätt att skriva: handlingsdrivet och högt tempo.

Hur länge har du arbetat med boken?
Det beror på hur man räknar. Jag började skriva på den redan 2019, men det har varit många pauser på vägen. I aktiv tid skulle jag säga någonstans 12-18 månader.

Du vann en manustävling 2021 med just Fångarna, skrev du manuset för tävlingen eller var det tänkt som en roman innan?
Manuset var faktiskt klart redan innan tävlingen blev utlyst, så tajmingen var bra. Det var lätt att skicka in det på vinst och förlust för att se vad som skulle hända. Jag hade nästan glömt bort tävlingen när förlaget hörde av sig och meddelande att jag vunnit.

Har du någon större plan bakom, en ”master plan” eller tankar om en serie böcker?
Absolut, det här kommer att bli en serie. Jag är själv allergisk mot bokserier där författaren hade en bra idé till första boken och sedan kör vidare med fristående ”mysterier” där det enda böckerna har gemensamt är någon sympatisk polis som man följer. Messias-projektet (som min serie heter) har en plot line som sträcker sig tre-fyra böcker framåt, där en ledtråd i bok ett avslöjas först i trean och så vidare. Jag har såklart också en kärna i varje bok som börjar och slutar inom just de pärmarna, men också trådar som når både två och tre böcker framåt. Det blir liksom roligare att skriva då (och inte lika jobbigt att börja på nästa manus i serien).

Förutom några spännande timmar, finns det något djupare budskap i boken som du hoppas läsarna tar till sig?
Jag försöker att inte skriva läsaren på näsan, men visst finns det budskap kring ”vi och dem” och vilka det faktiskt är som skjuter och blir skjutna i förorten. Vi människor är byggda för att tolka verkligheten i dikotomier som god/ond och svart/vit, men verkligheten är som bekant ofta mer mångbottnad. Jag vill att läsaren ska fundera på vad det är som gör att någon dras in i gängen, och om han eller hon själv kunde ha varit en av de som skjuter om livet sett annorlunda ut. De flesta av oss vill nog gärna tro att vi aldrig skulle göra det valet, att vi besitter något slags moraliskt överjag som skulle sätta stopp innan det gick så långt, men jag tror i så fall att vi lurar oss själva.

Vad var det svåraste med att skriva din debutroman?
Helt klart att balansera plattityder kring gängmedlemmar, som kanske i viss mån har sin bas i fakta, med en nyansering som gjorde karaktärerna levande och engagerande. Och att skapa ett djup i en historia där våld och action har en så central del.

Har du någon favoritscen eller favoritkaraktär i din bok?
Jag får väl säga Torsten Eriksson, polischefen som leder insatsen mot gängkriminaliteten i förorten. Han är en maktmänniska som nått toppen av pyramiden genom att navigera det internpolitiska landskapet, som bufflar respektive pudlar när det behövs. Såna gubbar är inte så roliga att ha att göra med i verkligheten, men är jäkligt kul att skriva om.

Boken ges ut som ljudbok och ebok, låg det i dina tankar när du skrev den?
Nej, manuset var klart redan innan tävlingen utlystes. Jag skrev boken så som jag ville skriva den – i högt tempo och ofta med kapitel som är tre till fem sidor långa – med utgångspunkten att det skulle bli en papperskloss. Att det i slutänden blev ljud & e-bok var förlagets val, något jag tror gynnar historien.

Många författare ”gräver där de står” och ofta handlar det om en bransch eller yrke man själv jobbar i. Men du skriver om något som händer i Husby i Stockholm där du själv har bott länge. 
Husby har oförtjänt dåligt rykte ute i landet, men har just därför också alla förutsättningar för att vara en bra fond för den här typen av bok. Eftersom jag själv gått på gatorna därute så kändes det som en naturlig plats att förlägga handlingen och testa frågorna om vi och dem som jag ställde mig själv. Jag antar att man kan beskylla mig för att spä på stereotyperna genom min bok, men samtidigt hoppas jag nyansera bilden av de som bor i förorten.

Du jobbar med marknadsföring och är också doktor i varumärkesarkitektur på KTH – skulle du vilja byta ut ditt ”dagjobb” mot att skriva på heltid om du blev riktig framgångsrik?
Faktiskt inte, vilket känns lite konstigt att medge. Skrivdrömmen väcktes först för sju-åtta år sedan när jag började bli klar med min forskning. Plötsligt hade jag tid över för andra projekt och en vana att skriva från alla de hundratals sidor akademisk text som jag producerat (ja, ordvalet här är helt medvetet). Tanken att skriva på riktigt, att få chansen att vara kreativ och hitta på en egen historia utan två hundra referenser, blev startskottet mot drömmen att bli författare.

Vilka litterära förebilder har du, favoritförfattare och genrer som du gärna läser?
Jag läser gärna om historiska personligheter och böcker som har en filosofisk eller existentiell underton, alltså historier med budskap. Genren spelar mindre roll. Det kan vara spänningslitteratur eller mer traditionella romaner. Eller varför inte humor? Dumskallarnas sammansvärjning (av John Kennedy Toole. Red. anm.) är bland det bästa som skrivits.

Vad har du lärt dig under processen som du vill tipsa andra, framtida debutanter om?
Att ge tid för skrivandet och att inte ge upp. Det låter självklart, men så många faller undan på vägen mot publicering för att annat i livet kom emellan eller för att första manuset bara fick standardrefuser. Skrivandet är ett maratonlopp, ingen sprint.

Hur ser ditt läsande ut, föredrar du ljudböcker, papper eller e-böcker?
Jag både lyssnar och läser böcker på papper, men ärligt talat blir det inte mycket tid över för läsandet när man jobbar heltid, skriver och dessutom har familj. Jag läser sällan mer än tjugo böcker om året, men de försöker jag å andra sidan välja med omsorg efter vad jag tror kan ge mig inspiration och få mig att ifrågasätta mina egna sanningar om världen.

Vilken är din senast lästa spänningsroman/deckare?
Guillaume Mussos Återträffen var en höjdare. Jag har inte läst fransk spänning tidigare och hans lugnare anslag var inspirerande att sjunka in i.

Den svenska spänningsscenen är stor, det är mycket och hård konkurrens; vad hoppas du tillföra genren?
Bra fråga och svår att svara på utan att låta pretentiös. Jag hoppas att mitt sätt att bygga plotten över flera böcker, med fokus på handlingen och tempo, kan vara en bra motpol mot deckarna som lägger mer fokus på poliskommissariens personliga relationer.

Om någon erbjuder dig att filmatisera boken, skulle du då föredra en långfilm på bio eller en tv-serie? Och vem skulle spela huvudrollen om du fick bestämma?
Helt klart tv-serie. Jag skulle behöva det extra tidsutrymmet för att historien inte ska riskeras att förvandlas till hjärndöd action. Huvudrollerna har jag faktiskt inget förslag på, men jag skulle vilja att killarna i gängen spelades av personer med stark förankring i förorten, som sett verkligheten och kunde föra in det i serien.

Bokfakta:

  • Titel: Fångarna
  • Författare: Per E. Åsberg
  • Utgivningsdag: 2022-05-23
  • Längd: Ca 14 timmar
  • Förlag: Nona
  • Hitta ljudboken: BookbeatStorytelNextory

Förlagets presentation av boken

Det är en tidig sommardag i juni. Johan och Fredrik är på väg från Stockholm till lantstället tillsammans med barndomsvännen Nono, som plötsligt hört av sig efter tjugo år. De stannar för en matpaus, men utsätts för ett rånförsök och förföljs upp i Husby, rätt in i armarna på ett av ortens kriminella gäng.


Där förvandlas de snabbt till spelbrickor i ett upptrappat gängkrig mellan rivaliserande kriminella nätverk och polisen, en konflikt som förändrar maktbalansen i hela norra Stockholm och snart delar barndomsvännerna i olika läger. I förvirringen och kaoset som uppstår blir det allt svårare att avgöra vem som går att lita på och vad som är värt att kämpa för i en situation där mer än ens eget liv står på spel. Vad är egentligen ett människoliv värt?