Jack Higgins (1929 – 2022)

Den brittiska spänningsförfattaren Jack Higgins gick bort den 9e april 2022. Han skrev ett 80-tal romaner under fem aktiva decennier, främst inom thriller- och spiongenrerna. Hans största succé var Örnen har landat (1975) som sålde över 50 miljoner exemplar och som även blev en stjärnspäckad film året efter.

Jack Higgins hette egentligen Henry Patterson. Han föddes den 27e juli 1929 i Newcastle upon Tyne i England. Han växte upp faderlös i Belfast där han började läsa redan när han bara var tre år. Efter att hans mor gifte om sig flyttade den nya familjen till Leeds där Henry fick ett stipendium till en pojkskola. Han hade dock inget gott läshuvud i akademisk mening och fick med sig bara några få formella kvalifikationer. 1947 började han sin obligatoriska tjänstgöring i det brittiska försvaret och efter två år stationerad i England och Tyskland fortsatte han sin utbildning i Leeds och i London. Henry pluggade beteendevetenskap och tog sin examen 1961. Under sina första år som lärare utbildade han studenter inom sociologi och kriminologi.

1958 började Henry skriva skönlitteratur, dels under eget namn och dels under ett antal olika pseudonymer. Debutboken Sad Wind from the Sea kom 1959, den fick han 75 pund i förskott för (ca 15.000 SEK i 2022 års värde). Böckerna sålde hyfsat och Henry kunde stegvis trappa ner på lärarjobbet för att skriva på heltid. Böckerna handlade ofta om tuffa, cyniska hjältar och brutala skurkar. Mellan 1959 och 1974 gav han ut 35 romaner, ibland 3-4 stycken per år, efter denna mall. Bland hans tidiga romaner sticker East Of Desolation (1968), A Game For Heroes (1970) and The Savage Day (1972) ut för sina exotiska platser och ovanliga intriger.

I slutet av 60-talet började Henry använda konstnärsnamnet Jack Higgins på några av sina böcker. De första bästsäljarna kom med The Savage Day (1972) och A Prayer for the Dying (1973) men det var med bok nummer 36, The Eagle has Landed (1975) som Higgins blev ett stort namn bland thrillerpubliken. Boken handlar om en tysk kommandogrupp som under andra världskriget skickas till England för att kidnappa Winston Churchill. Huvudpersonen är det iriske skytten och poeten Liam Devlin, som återkom i andra Higgins-thrillers; Touch The Devil (1982), Confessional (1985) och The Eagle has flown (1990).

En av världens mest sålda thrillers kom i många upplagor, här några svenska och ett DVD-omslag.

Örnen har landat blev också film 1976, med Michael Caine, Donald Sutherland, Jenny Agutter och Robert Duvall i huvudrollerna. Även vår Sven-Bertil Taube hade en roll i filmen, som tysk kapten.

Den tredje fasen i Higgins böcker började med Eye of the Storm (1992) där handlingen kretsar runt en fiktiv attack på den brittiska premiärministern John Major. Angriparen och bokens huvudperson Sean Dillon, en irisk lejd mördare med IRA-koppling, medverkar i 22 av Higgins 28 kommande böcker fram till Higgins allra sista roman 2016.

Förlaget HarperCollins VD, Charlie Redmayne, uttalade sig vid författarens bortgång:  I’ve been a fan of Jack Higgins for longer than I can remember. He was a classic thrillerwriter: instinctive, tough, relentless. The Eagle Has Landed and his other Liam Devlin books, his later Sean Dillon series, and so many others were and remain absolutely unputdownable. Being part of his publishing or even part of his career has been a privilege – his passing marks the end of an era.

Några andra Higgins-böcker på svenska.

11 av Higgins böcker blev filmatiserade för bio eller TV. Robert Wagner, Mickey Rourke, Robert Mitchum och Keith Carradine spelade några av huvudrollerna. Kyle MacLachlan och Rob Lowe spelade båda Sean Dillon i två TV-filmer vardera på 90-talet.

Jack Higgins sålde mer än 250 miljoner böcker över hela världen och översattes till 60 språk. Han blev 92 år.