Debutanten: Victor Pavic Lundberg

Alla deckarförfattare har varit debutanter, men alla läsare var inte där när de etablerade började sin bana. Nu har du möjlighet att följa nästa svenska deckardrottning eller krimkung från början. Victor Pavic Lundbergs debutroman Den som överlever gör honom till månadens debutant för mars på SvenskaDeckarfestivalen.se

Grattis till din debutbok, Den som överlever. Vad handlar den om?
Boken tar sin början när kvällstidningsreportern Loa Bergman ska återvända till jobbet efter en längre sjukskrivning. Han får i uppdrag av sin chef att skriva om tjugoårsdagen av flygkraschen på Medborgarplatsen, ett nationellt trauma som skakade landet. Snabbt ramlar han över ett spår som han dras till men som kan bli väldigt farligt för honom i slutändan.

Hur kom du på att du ville skriva just en spänningsroman, och inte en ”vanlig” roman?
Spänningslitteraturen var vägen in till mitt eget läsande eftersom jag tidigt förknippade genren med läslust. Därför var det helt givet för mig att åtminstone försöka skriva en bok som inte skulle gå att lägga ifrån sig.

Hur länge har du arbetat med boken?
Från att idén kom till mig till att boken ges ut har det gått ganska exakt 2,5 år.

Har du någon ”master plan” bakom boken, eller tankar om en serie böcker?
Det finns en plan för tre böcker där Loas och Danijelas förflutna kommer att fördjupas i andra och tredje boken. Även Henry Mountbatten som flimrar förbi i första boken kommer att få en central roll i den tredje.

Förutom några spännande timmar, finns det något djupare budskap i boken som du hoppas läsarna tar till sig?
Jag hoppas att läsaren bär med sig någon sorts förståelse och insikt kring trauman. Hur man hanterar dem eller kanske inte alls lyckas hantera dem.

Vad var det svåraste med att skriva din debutroman?
Tålamodet att redigera och gå igenom texten så många gånger samt att behålla energin och självförtroendet genom ett så långt och omfattande projekt.

Har du någon favoritscen eller favoritkaraktär i din bok?
Även om det känns förbjudet att välja en av mina huvudpersoner så måste jag säga att jag är oerhört förtjust i Danijela Mirkovic. Framförallt när hon plankar in på Sturebadet. Syftet med den scenen var att måla upp henne som en skrupelfri livsnjutare som alltid fick som hon ville.

Många författare ”gräver där de står”; din bok handlar om en nyhetsreporter på en tidning och du är själv journalist i Aftonbladet. Föll det sig naturligt att skriva en ”journalistdeckare” eller laborerade du med andre koncept?
Det föll sig så väldigt naturligt att skriva en journalistdeckare främst för att jag älskar att läsa sådana själv. Jag märkte också tidigt att det var mycket enklare att skriva om en miljö som jag kände till.

Journalister och polisutredare sägs jobba med samma sak; att ta reda på fakta. Har du gjort någon speciell research under skrivandet?
Jag fick hjälp av en pilot att krascha flygplanet på Medborgarplatsen på ett trovärdig sätt. Jag har även läst väldigt många intervjuer och reportage om personer som överlevde 11/9, Utøya, Estonias förlisning och tsunamikatastrofen.

Vilka litterära förebilder har du, favoritförfattare och genrer som du gärna läser?
Jag är något så tråkigt som en allätare, men främst läser jag skönlitteratur och spänningsromaner. Favoritförfattarna är många och jag måste dra fram klassiska svar som Karl Ove Knausgård, Klas Östergren, Kerstin Ekman och Håkan Nesser.

Vad har du lärt dig under processen som du vill tipsa andra, framtida debutanter om?
Då lyder mitt tips: Skriv en bok som du själv vill läsa. Det förenklar livet något oerhört när du sitter och läser manuset från början till slut för tionde gången.

Hur ser ditt läsande ut, föredrar du ljudböcker, papper eller e-böcker?
Jag är old school och läser enbart på papper. Om jag är duktig plöjer jag en bok i veckan. Under semestern brukar det istället bli en om dagen. Jag skulle väl uppskatta att var tredje bok jag läser är en deckare eller spänningsroman.

Vilken är din senast lästa spänningsroman/deckare?
Jag håller just på att avsluta Faller jag så faller du av debutanten och min skrivgruppskompis Krillan Ahlsén. Det är en tät, välskriven och djupt obehaglig bok. Näst på tur står Camilla Grebes Välkommen till Evigheten.

Den svenska spänningsscenen är stor, det är mycket och hård konkurrens; vad hoppas du tillföra genren?
Huvudpersonerna Loa och Danijela utgör båda två minoriteter. Han är gay och hon är invandrad kvinna från Balkan. Jag hoppas att jag lyckas skildra dem som mer än bara just det, vilket ibland är en brist när mångfald ska gestaltas.

Om någon erbjuder dig att filmatisera boken, skulle du då föredra en långfilm på bio eller en tv-serie? Och vem skulle spela huvudrollen?
Svår fråga som jag inte vågar svara på. Det beror helt på förutsättningarna. Det finns en uppsjö av bra, unga manliga skådespelare i Sverige som vore lämpade att spela Loa Bergman, men jag vågar inte peka ut något specifik. Däremot tror jag att SVT:s väderpresentatör Deana Bajic vore helt perfekt som Danijela Mirkovic.

Bokfakta:

  • Titel: Den som överlever
  • Författare: Victor Pavic Lundberg
  • Utgivningsdag: 2022-03-25
  • Antal sidor: 432
  • Förlag: Bonniers
  • Hitta boken: AkademibokhandelnAdlibris (ljudbok) – Bokus

Förlagets presentation av boken

Loa Bergman återvänder till journalistiken efter en lång sjukskrivning. När han letar efter vinklar inför den stundande tjugoårsdagen av en nationell katastrof ramlar han över ett spår som ligger närmre hans eget öde än vad han först vill erkänna.


Samtidigt bedriver Danijela Mirkovic, Loas kollega på tidningen och tidigare vän, en egen utredning och hittar märkliga oklarheter. Båda två dras in i en livsfarlig spiral i jakten på sanningen.


Den som överlever är en rafflande spänningsroman om hur girighet, moral och tillfälligheter styr våra livsöden.