Till pressen: Skrivarkurs med Dag Öhrlund

6 mars 2022
Till press och media i Västernorrland
Kan publiceras nu

Deckarkurs med Dag Öhrlund i Sundsvall

Intresset för deckare i Sundsvall växer! Inte bara ökar antalet böcker med handling från Stenstan, nu har också 30 blivande författare visat intresse för Dag Öhrlunds skrivar- och deckarkurs som Svenska Deckarfestivalen arrangerar i april.

Sofia Rustan, Susanne Fellbrink och Jonas Moström är några deckarförfattare som förknippas med Sundsvall, men inom ett år eller två kan det bli långt fler, om författaren Dag Öhrlunds kurs i att skriva spänningslitteratur blir en succé. I första omgång kommer 12 aspirerande författare att intensivutbildas under en långhelg i april när välkände Dag Öhrlund går på djupet med hantverket att skriva kriminallitteratur. Han står själv bakom närmare tre dussin deckare, några i samarbete med Dan Buthler, bland annat böckerna om psykopaten Christopher Silfverbielke, den buttre Ewert Truut och nu senast romanerna om domaren Suzanne Eriks, som tar lagen i egna händer. Dag har tidigare hållit i skrivarkurser i bland annat London, Tylösand, Uddevalla, Kreta och Herrljunga.

– Vi lanserade kursen under Svenska Deckarfestivalen i Sundsvall 2021 och fick genast många på intresselistan. Under vintern har vi hittat en mycket erfaren deckarförfattare i Dag Öhrlund, som inte bara har skrivit många böcker men som också föreläser och kursar titt som tätt. Det är väldigt roligt att Dag kommer till Sundsvall och kanske lägger grunden för stadens nästa deckardrottning eller krimkung, säger Svenska Deckarfestivalen kursarrangör, Glenn Folkvord.

Skrivarkursen, som är lite annorlunda än många andra skrivarkurser eftersom den är inriktad på att skriva just deckare, går av stapeln 1-3 april och en till kurs är redan under planering för hösten 2022. Deckare är svenskarnas favoritgenre att läsa; 13 av 20 böcker på bokbranschens bästsäljarlista 2021 var någon form av kriminal- eller spänningslitteratur. Bland annat hittar man Christoffer Carlsson och Åsa Larsson som två toppsäljare, båda besökte fjolårets Svenska Deckarfestival.

– Under deckarfestivalens 10 år har vi haft besök av drygt 180 författare från hela Sverige och Europa. Kanske har det skapat ett extra intresse bland Sundsvallsborna. Det börjar dyka upp lokala författare som på egen hand ger ut deckare och annan spänning, och jag hoppas det blir fler när vi släpper Dag Öhrlund loss på talangerna som finns här. Olle Håkansson, Thomas Svensson och Hans Söderlund är andra författare som skriver spänning om och från Sundsvall, men det finns plats till flera och nu ger vi nästa generation deckarförfattare möjligheten att lära sig mer om konsten och hantverket att skriva, säger Glenn Folkvord.

Deckarkursen arrangeras i samarbete med Studiefrämjandet och skrivsugna uppmanas att ta kontakt med föreningen för att boka plats.