Topplistan 2021

Vilka böcker sålde mest 2021? På topplistan hittar vi som alltid många deckare och andra spänningsböcker, och det är för det mesta svenska författare som står för dramatiken. Dessutom blev 2021 ett rekordår för försäljningen, kanske tack vare pandemin!

I fjol passerade bokförsäljningen fem miljarder kronor för första gången. Jämfört med 2020 gick försäljningen upp med 6,3 procent (301 miljoner kronor) genom de vanligaste kanalerna; den fysiska bokhandeln, internetbokhandeln, bokklubbar, detaljhandeln och strömningstjänsterna. Den största försäljningskanalen är kategorin ”internetbokhandel och bokklubbar” som ökade med 2,9 % men även den fysiska bokhandelns försäljning ökade mycket, med 4,3 % tack vare mildare restriktioner jämfört med 2020.

Sitter man i lockdown eller är hemma sjuk är det kanske inte konstigt att många väljer böcker, men trots en jobbig anledning till läsandet är det ändå glädjande att deckarna håller ställningarna. Här är topplistan för 2021, som Svenska Bokhandlareföreningen och Svenska Förläggareföreningen står bakom. Deckarna är markerade:

 1. Riley, Lucinda Den saknade systern
 2. Natt och Dag, Niklas 1795
 3. Owens, Delia Där kräftorna sjunger
 4. Ekman, Kerstin Löpa varg
 5. Larsson, Åsa Fädernas missgärningar
 6. Kepler, Lars Spegelmannen
 7. Jungstedt, Mari Där den sista lampan lyser
 8. Läckberg, Camilla & Fexeus, Henrik Box
 9. Riley, Lucinda Änglaträdet
 10. Gurnah, Abdulrazak Paradiset
 11. Roslund, Anders Litapåmig
 12. Sten, Viveca Dalskuggan
 13. Ohlsson, Kristina Isbrytare
 14. Sarenbrant, Sofie Skyddsängeln
 15. Lagercrantz, David Obscuritas
 16. Riley, Lucinda Solsystern: Electras bok
 17. Stuart, Douglas Shuggie Bain
 18. Marklund, Liza Polcirkeln
 19. Sandgren, Lydia Samlade verk
 20. Carlsson, Christoffer Brinn mig en sol

13 av 20 topptitlar i kategorin nya/inbundna böcker är alltså i någon spänningsgenre, vilket vi tycker är bra. Pocket-listan har en liknande dominans av deckare; något svagare med 11 av 20 titlar. Det handlar nog inte bara om eskapism och tiderna vi lever i just nu, för deckare har ”alltid” haft en stärk ställning i det moderna svenska bokutbudet.

Se alla topplistorna i denna PDF-filen.