Bokrean 22/2/22

Den svenska bokrean är snart 100 år gammal, men många av böckerna i årets bokrea är nästan helt nya! Har du inte hunnit titta i reakatalogerna kan du kickstarta dina deckarköp med tips från Svenska Deckarfestivalen!

Redan i slutet av 1920-talet började den årliga bokrean då förlagen ville sälja restupplagor. Den gången var det endast böcker som var fem år eller äldre som var med på rean – i år hittar du många böcker som kom ut för mindre än ett år sedan. Här är våra tips inför 22/2/22:

1795 av Niklas Natt och Dag
Utgivning: September 2021
Motivering: Historiska deckare ger andra möjligheter och spännande begränsningar.
Handlar om: Likt ett skadskjutet djur stryker Tycho Ceton runt i staden mellan broarna, medan han filar på en plan för att återta den glans han förlorat. Han ska ställa till med ett spektakel mer häpnadsväckande, mer hänförande och mer avgrundsdjupt vidrigt än något som dittills skådats i detta vidunderliga och vedervärdiga Stockholm. Den som satt sig i sinne att stoppa honom är Emil Winge. Men denne känner hur stödet för hans jakt börjar tryta. De paranoida myndigheterna har viktigare saker att ägna sig åt, och hans vapendragare Mickel Cardell är upptagen av en egen jakt efter Anna Stina Knapp, som försvunnit efter hennes båda barns död. Den tredje och avslutande delen i Bellman noir-trilogin.

Fädernas missgärningar av Åsa Larsson
Utgivning: September 2021
Motivering: En av fjolårets bästa deckare. Tilldelad Svenska Deckarakademins pris för bästa deckare 2021.
Handlar om: Rättsläkare Lars Pohjanen ber Rebecka Martinsson att utreda ett preskriberat mord. Hon går motvilligt med på detta, fast hon egentligen är arbetstrött och slutkörd. Snart har hon även en ny mordutredning på sitt bord. Spåren löper samman och leder också till mörka hemligheter i hennes egen familjehistoria. Den sista boken om Rebecka Martinsson.

Rotvälta av Tove Alsterdal
Utgivning: Oktober 2020
Motivering: En fantastiskt välskriven, spännande och fängslande berättelse med en stark och levande närvarokänsla.
Handlar om: Olof var bara fjorton år när han erkände mordet på en tonårsflicka, Lina Stavred. Tjugotre år senare svänger han av E4:an i Ångermanland, in på småvägarna som leder till hans barndomshem. I duschen hittar han sin pappa död, mördad med en jaktkniv. Polisen Eira Sjödin har just återvänt till uppväxtens Kramfors, för att finnas till hands för sin mamma. I undersökningen av mordet på Olofs far kommer hon allt närmare sitt eget liv. Eira var nio år när Lina mördades. Olof var pojken i hennes mardrömmar.

Mörkret före gryning av David Baldacci
Utgivning: Oktober 2020
Motivering: En av världens mest populära författare. 120 miljoner läsare kan inte ta fel.
Handlar om: FBI-agenten Atlee Pine söker efter sin kidnappade tvillingsyster Mercy. Utredningen leder henne till New Yorks undre värld. När Atlee Pine är nära ett genombrott råkar hon av misstag sabotera ett tillslag som leds av amerikanska arméns kriminalutredare, John Puller. När Pine och Puller gör gemensam sak upptäcker de en koppling mellan maffian och en konspiration riktad mot nationens hjärta.

Marvatten av Ann Rosman
Utgivning: September 2020
Motivering: Utspelar sig på land, på havet och i luften. Hur hänger allt detta ihop? Baseras på verkliga händelser.
Handlar om: 1867 totalförstörs flera kvarter i Marstrand av en våldsam brand. Många familjer ställs på bar backe. Johanna, som för en tid sedan kommit som ung piga till Marstrand för att arbeta hos den ogifte guldsmeden, är en av de drabbade. Men var branden en olyckshändelse? Till samma plats flyttar Lotta nästan hundrafemtio år senare för att driva ett hotell. Kriminalinspektör Karin Adler har nyligen fått sitt första barn och är föräldraledig. Hemma i Marstrand blir hon bekant med Lotta. Samtidigt kopplas Karins poliskollegor, Robert och Folke, in på en arbetsplatsolycka. En matros har omkommit på ett lastfartyg. Eller ligger det ett brott bakom dödsfallet? Och är alla de övningar som Sjöfartsverket gör med sin räddningshelikopter verkligen slumpmässiga?

Nattavaara av Thomas Engström & Margit Richert
Utgivning: November 2020
Motivering: Skicklig dystopi, vilket det inte kryllar av i Sverige.
Handlar om: Första boken i trilogin tar oss något decennium fram i tiden till ett Sverige som plågas av epidemier och klimatförändringar. Ett Sverige som helt enkelt har slutat att fungera. Den lilla orten Nattavaara i Norrbotten har blivit symbolen för hopp – där är somrarna svalare och man kan arbeta sig till ett medborgarskap i Nordmark, en självutnämnd republik med Kiruna som huvudstad. Sextonåringen Erik hittar sina föräldrar döda, och måste snart kämpa för att han och lillasystern Sofia ska få behålla sin plats i byn. Samtidigt blir fyrtiotreåriga Marja, tidigare personalchef i hemtjänsten, tillfångatagen av ett kringresande gäng som plundrar ensligt belägna hus och gårdar. Hon accepterar sitt öde för att ha en chans att överleva.

Vedergällning av Robert Harris
Utgivning: Mars 2021
Motivering: Den historiska romanens gigant smälter på sitt karaktäristiska sätt samman fakta med fiktion i en fascinerande och tajt krigsthriller.
Handlar om: November 1944 och Tyskland är på väg att förlora kriget. I ett sista desperat försök beordrar Hitler produktion av 10 000 V2-raketer, ballistiska vedergällningsvapen skapade i syfte att attackera allierade städer. Rudi Graf, en tysk raketingenjör, drömde om att skicka en raket till månen. Istället befinner han sig i det ockuperade Holland där han ansvarar för avfyrning av Nazitysklands V2-raketer mot London. Kay Caton-Walsh, brittisk spion, skickas till Belgien för att lokalisera avfyrningsplatserna och neutralisera hotet. Det är bara en tidsfråga innan deras vägar kommer att korsas.

Redovisningsavdelning Marviken av Lars Wilderäng
Utgivning: Maj 2020
Motivering: Härlig kreativ genreblandning! Agentroman, actionthriller och science-fiction med historiska inslag.
Handlar om: Tor som arbetar på den svenska underrättelsetjänstens hemligaste avdelning, med så kallade våta arbeten. Arbeten som är totalt olagliga och som aldrig får komma till allmänhetens kännedom. Tors efterforskningar kring en hemlig källa leder till en ännu hemligare organisation: Redovisningsavdelning Marviken. En organisation vars arbete visar sig vara något som Tor aldrig kunnat föreställa sig. Han blir inblandad i en konspiration så omfattande att den förändrat Sverige från grunden. Men Sverige har många gamla oförätter och fiender, som inte kommer sky några medel för att nå sina mål.

Kameleonten av Jonas Moström
Utgivning: Oktober 2020
Motivering: Jonas är ”deckardoktorn från Sundsvall” och måste självklart läsas när Sundsvallspolisen Johan Axberg ges nya utmaningar.
Handlar om: Advokaten Sophie Ceder blir strypt till döds under en massage på Sturebadet i Stockholm. Allt tyder allt på det är seriemördaren Kameleonten som slagit till igen efter sju års uppehåll. Förklädd till allt från präst, lokalvårdare till receptionist och läkare stryper mannen med de tusen ansiktena sina offer och lämnar efter sig en tärning som souvenir. Nathalie Svensson, Johan Axberg och de andra medlemmarna i Nationella gärningsmannaprofilgruppen blir inkallade. I jakten på landets mest utstuderade seriemördare tvingas de in i ett rollspel där både deras privata som yrkesmässiga identiteter hotas.

En studie i rött av Arthur Conan Doyle
Utgivning: 2022
Motivering: Den första av Arthur Conan Doyles romaner om Sherlock Holmes och en av två Holmes-romaner som finns med i rean. En riktig klassiker, och klassiker bör man alltid läsa!
Handlar om: När en man hittas död i ett obebott hus i Londons utkanter finner kriminalinspektörerna Lestrade och Gregson ingen annan råd än att be Sherlock Holmes om hjälp. Brottsplatsen är ett mysterium i sig: kroppen har inga synliga skador, men platsen är full av blod, och på väggen har någon skrivit ”Hämnd”. Holmes får anledning att använda sin berömda iakttagelseförmåga och dra slutsatser som få andra skulle komma fram till. Men fallet fortsätter att ta oväntade vändningar.

Dödssynden av Maria Grund
Utgivning: Mars 2020
Motivering: Utsedd till Årets bästa svenska debut 2020 av Svenska Deckarakademin, nominerad till Årets deckardebut på Crimetime Awards 2020. En hårdkokt deckare!
Handlar om: En fjortonårig flicka hittas död i ett vattenfyllt kalkbrott. Handlederna är sönderskurna och ett grovt snöre är intrasslat i håret. På ena höften står talet ”26” skrivet med blå märkpenna. Dagen efter hittas en bokantikvarie brutalt knivmördad. Utöver knivhuggen i bröstet syns över strupen två sår – som ett kors. Flickans död avskrivs som självmord, medan kriminalkommissarie Sanna Berling tillsammans med sin nya kollega Eir Pedersen inleder utredningen om antikvarien. Snart blir det tydligt att det som inträffat bara är startskottet för en hel rad våldsamma mord. En kamp mot klockan inleds. En kamp i vilken sju barn visar sig ha nyckeln till den ohyggliga sanningen.


Bonusmaterial: Bokreans historia

Redan i slutet av 1920-talet började den årliga bokrean då förlagen ville sälja restupplagor. På den tiden fanns inga regler för rean, utan ett förlag började sin rea i början av våren och sedan hängde de andra förlagen på med sina. Det var endast böcker som var fem år eller äldre som var med på rean.

Under 1930-talet började förlagen enas om bestämda datum varje år, runt den 15 februari. Redan då diskuterades startdatumen och bokrean fick inte ligga för nära julhandeln. Fler faktorer kom att spela in på valet av datum, såsom datum för löning och skolornas sportlov.

1940 gick tre förlag samman och tryckte den första gemensamma reakatalogen. 1945 var det hela 14 förlag som samsades i samma katalog, med över 900 titlar. Detta var billigare för de inblandade förlagen, och gav även kraftfullare marknadsföring.

1950 genomförde förlaget Bonniers en stor lagerrensning i samband med bokrean. Bonniers reakatalog innehöll det året 850 titlar och trycktes i 420 000 exemplar. Under 50- och 60-talet ökade också medias och allmänhetens intresse för bokrean som med tiden hade blivit ett stort jippo.

Intresset för bokrean sjönk under 1970-talet, bland annat på grund av att många böcker återkom på bokreorna flera år i rad, att det blev svårare att ”fynda” och att reapriserna ansågs för höga. Även bokförsäljning genom bokklubbar och stora varuhus blev en stor konkurrent till bokhandlarna.

För att vända de dåliga försäljningssiffrorna och bokreans dåliga rykte vidtogs många åtgärder i slutet av 1980-talet. Specialupplagor och kartonnageböcker rensades bort och rejäla prissänkningar infördes. Dessa åtgärder var lyckade. Bokrean fick tillbaka sitt goda rykte och försäljningen ökar fortfarande.

En gemensam bokrea är främst ett nordisk fenomen. I Norge kallas den årliga bokrean Mammutsalget. Namnet lanserades 1964 men rean hölls första gången 1885. I Finland började den gemensamma bokrean tidigare alltid den första torsdagen i februari men 2006 uppgav man den gemensamma reastarten. Idag producerar bokhandelskedjorna egna reakataloger. Bokrean i Island startar alltid den sista onsdagen i februari och pågår i cirka två veckor men inga reakataloger tas fram. Danmark hade tidigare en allmän bokrea i februari, Det store bogudsalg, där förlagen och bokhandlarna samarbetade som i Sverige. 2008 upphörde samarbetet och den gemensamma katalogen försvann. I de flesta andra länder saknas det samarbete mellan bokförlag och bokhandlare som är förutsättningen för en gemensam bokrea.

Första gemensamma reakatalogen 1940