Åsa och Sara årets bästa

Årets bästa deckare har korats av Svenska Deckarakademin! Åsa Larsson tog hem priset för Bästa deckare och Sara Strömberg fick årets debutantpris. Båda var nyligen på Svenska Deckarfestivalen i Sundsvalls författarscen.

Svenska Deckarakademin är föreningen där kritiker, forskare och författare verkar för att sprida uppmärksamhet om det numera vida begreppet deckare. Deras årliga priser väger åtskilligt och nu när föreningen firar 50 år (med en egen deckarfestival denna helgen) har jurygruppen tusentals av böcker att jämföra med. Bara i år kommer det ut ca 350 svenska deckare, troligtvis rekord. Då är nålsögat mindre och priserna hänger kanske extra högt.

I dag offentliggjordes vinnarna och det blev Åsa Larsson som tog hem akademins ”gyllene kofot” för 2021 för Fädernas missgärningar, den sjätte och sista boken om Rebecka Martinsson. Akademins motivering: ”Med djup gestaltning och levande karaktärer avslutas en storartad serie.”

Årets bästa deckare av en debutant är också en viktig pris, den gick i år till Sara Strömberg för Sly med motiveringen: ”En spännande och stilsäker kriminalroman om ensamhet, tillhörighet och död i en avfolkad och mediebortglömd del av Sverige”.

Bästa utländska deckare, eller ”till svenska översatta kriminalroman” som det heter, eftersom bara de böcker som översatts till svenska kan nomineras, blev Återträffen (La jeune fille et la nuit) av Guillaume Musso i Christina Norrmans översättning. ”En underhållande, välskriven och originell kriminalroman med en vindlande intrig som bjuder på många överraskningar” enligt akademin.

Spårhunden, priset för barn- och ungdomsdeckare, tilldelades Lisa Bjärbo, Johanna Lindbäck och Sara Ohlsson för Jobbiga tjejer och valet motiverades med ”en stilsäker berättelse om tonårsvänskap och orättvisor. En härlig bok med spänning, humor och högt tempo.”

John-Henri Holmberg tilldelades Svenska Deckarakademins pris för ”berömvärd översättargärning”, bland annat för en rad böcker av Stephen Kings böcker.