Lilla Sherlock 2021: Pris för kreativitet

Lilla Sherlockpriset är Svenska Deckarfestivalens novelltävling för elever i Medelpads högstadieskolor. Priset delades ut till fyra elever 12 november 2021 efter att juryn hade läst och bedömd en stor mängd inskickade noveller. Pippis hemlighet av Robin Åkerlund Peltomäki på Åkersviks skola i Sundsvall tog hem årets pris för särskild kreativitet.

Vinnarna 2021 från vänster: Billie Boson (tredje plats), Robin Åkerlund Peltomäki (kreativitetspriset), Noah Nordlander (andra plats), Isa Ekbladh (förstaprisvinnaren).

Pippis hemlighet av Robin Åkerlund Peltomäki

Det var en gång en pappa som var förvirrad. Han hette Efraim och han visste inte vad han skulle ta sig till efter det han hade gjort. Han hade sålt sin Kurrekurreduttön där Pippi hade växt upp och hittat sin bästa vän för livet Herr Nilsson, han var en apa. Men nu hade allt tagits ifrån dem. Efraim kom ihåg första gången Herr nilsson hoppade fram och tillbaka i trädtopparna, det var varmt så varmt så svettet rann ned på kinden. Pippi var glad att se Herr nilsson hoppa från träd till träd så man kände lyckan i henne, men nu var allt borta ALLT. Det hade gått 2 veckor sedan allt hade försvunnit, Efraim hade inte pratat med Pippi om Kurrekurreduttön. Han vågade inte han var för rädd men Efraim sa till sig själv snart snart ringer jag och berättar. Det var i början av sommarlovet Det hade gått en månad nu och fortfarande hade inte Efraim ringt men han var snart redo. Telefonen låg längst ned i den stora båten vid motorerna och han öppnar luren för att prata ut.

När Pippi svarade så var Efraim nervös han undrade vad hon skulle säga. “Var har du varit, du har inte ringt på 1 månad?” “Vänta jag kan förklara, någon har köpt Kurrekurreduttön.” Det är tyst, ingen säger något sedan så lägger hon på. Efraim vet inte vad han ska ta sig till, han ringer igen, hon svarar inte. Han ringer igen å igen och tillslut svarar hon igen. “Låt mig förklara, på senaste tiden har jag haft problem med pengar.” “Så jag var tvungen att sälja ön.” ”Va inte ledsen, jag sålde ön för ett bra pris.” “Jag bryr mig inte om dina jävla problem, du förstår inte vad ön har betytt för mig!” Pippi lägger på utan förvarning.

Efraim fick en ide. Om han bara visste var Pippi har sin pengar samling så kan jag köpa ön igen. “Han frågade besättningen om de visste var Pippi hade gömt sina pengar någonstans”? Alla i besättningen kollade på varandra undrande. “Varför tror du att vi vet det”? Efraim insåg att de inte var till någon hjälp. Han bestämde att han skulle bryta sig in i Pippis hus för att hitta pengarna. Han bestämde sin kupp skulle äga rum när Pippi gick i skolan. Han räknade ut att han hade 6 timmar på sig att leta igenom huset. Det första han märkte var att Herr Nilsson var uppstoppad, han blev så förskräckt och stirrade en lång stund innan han hade lugnat ned sig. Han kollade på väggen mittemot en fåtölj och märkte att en liten bit av tapeten har rivits bort. Han kom ihåg att just där tapeten var, hade de ett foto på Efraims fru. Efraim tänkte Pippi har blivit galen, sedan så märkte han att han inte var ensam, Pippi var hemma hela tiden. “Efraim sa nervöst ska inte du vara i skolan?” Pippi svarade med en käftsmäll och sa ”du är lite för nyfiken för min smak.” Efram sa inge mer för han var som paralyserad. Efraim vaknade upp i källaren, Efraim visste inte ens att Pippi hade en källare. De luktade unket och de var så mörkt så han började se i syne, efter en stund så kom Pippi in i rummet och gav honom fotot på Efraims fru och sa. “Du ska få träffa henne igen.” “NEJ, NEJ VÄNNNNNTA !!!!”

Efraim blev förvånad när han vaknade igen, han var inte död. Efraim låg på de kalla golvet en stund för att rensa tankarna. Men när han ställde sig upp märkte Efraim att han var fast i ett litet rum. Men när han försökte gå omkring i rummet så märkte han också att han var fastkedjad i väggen. Så den nästan var omöjligt att fly ifrån. Pippi kom i rummet och sa ”försök inte ens, jag har koll på dig hela tiden” och pekar på en övervakningskamera i taket.“ Varför dödade du inte mig när du har haft chansen.” “Jag vill att du ska lida tills du dör, precis som din fru.” Efraim var skräckslagen efter vad Pippi hade sagt, att hon kunde vara så kallblodig. Pippi gick ut ur rummet med ett flin. Det har gått en månad, med lite mat och vatten. Efraim har nästan blivit galen av näringsförlusten, så galen att han har börjat karvat med sina fingrar i betongväggen. “Suck” jag skulle vara vid sjöss vid det här laget. Hoppas att besättningen letar efter mig tänker Efraim.

Besättningen skulle precis åka när någon frågade, “var är Efraim?” Ingen visste, så de börja leta. De letade och letade tills de blev så mörkt att de nästan inte gick att se. Sedan kom någon ihåg vad Efraim sa. Han rusade till de andra och sa “ jag tror jag vet var han är.” Alla följde efter till Pippis hus för att undersöka. De fick lite problem med låset till dörren, men efter en stund gick dörren upp med ett knarr. Alla gick in en och en i husets dörröppning allt var som vanligt. Pippi välkomnade besättningen. Pippi frågade “varför de hade brutit sig in.” “Vi trodde du inte var hemma.“ Jaha men nu är jag de, vill ni ha middag?” Alla tackade nej och frågade istället. “Var är Efraim?” “Ja Efrim han är på övervåningen. De gick dit och inspekterade.” Ja och där låg han. “ “Pippi sa att han inte har vaknat sedan han kom.” “Jag tror att han har en psykos.” Besättningen sa“ vi väntar tills han vaknar.” Några timmar senare vaknar Efraim ur psykosen. Han har blivit galen efter allt som har hänt i psykosen. Efraim går ner för trappen och ser Pippi stå och mingla med de andra. Han attackerar Pippi med en vas från övervåningen. Den träffar hennes huvud så hårt att hon kollapsar. Besättningen brottar ner Efraim på golvet och skriker “ring ambulansen och polisen.” Det tar bara några minuter för dem att komma till platsen. Efraim är fastbunden i fåtöljen när poliserna kommer in i huset. De drar med sig Efraim till polisbilen och kör iväg. Ambulanspersonalen försöker rädda Pippi men det är försent.

Efraim har blivit åtalad för 50 års psykiatrisk vård.


Hedersomnämnanden till de elever som var närmast prispallen i tävlingen, orangerat:

Emma Wahlberg, klass 9C Engelska skolan, för novellen Glömskans ljuvliga tystnad
Nellie Persson, klass 9 Mimerskolan, för novellen Sanningen kommer alltid fram
Ida Hammarberg, klass 8B Hagaskolan, för novellen Svart sommar
Mira Berggren, klass 8A Hagaskolan, för novellen Månsken
Fanny Lundström, klass 8D Hagaskolan, för novellen Ett spel i kurragömma


Intresserad av att anmäla en högstadieelev eller klass till 2022 års tävling? Kontakta lillasherlockpriset AT svenskadeckarfestivalen.se för information.