Debutanten: Anna Grönlund

Alla deckarförfattare har varit debutanter, men alla läsare var inte där när de etablerade började sin bana. Nu har du möjlighet att följa nästa svenska deckarkändis från början. I dag släpper Anna Grönlund sin debutroman Av kött och blod, en psykologisk thriller. Hon är november månads debutant på SvenskaDeckarfestivalen.se

Grattis till din debutbok, Av kött och blod. Vad handlar den om?
Men tack! Boken handlar om undersköterskan Rosa, som begår ett fatalt misstag på jobbet och blir indragen i en komplicerad och hänsynslös forskningshärva. Samtidigt följer den läkarstudenten Anna, som får tag i Rosas dagbok och försöker förstå det inträffade från sitt eget håll.

Hur länge har du arbetat med boken?
Jag skrev första utkastet i ett slags rus under tre månader, sedan har det tagit fem år att få det läsbart.

Hur kom du på att du ville skriva just en deckare/thriller?
Jag arbetade i forskargruppen som anmälde Paolo Macchiarini för några år sedan, och insåg redan medan jag var där att jag hade stoff som passade just en thriller.

Har du någon ”master plan” bakom eller en idé till en bokserie?
Nej, den här boken är avslutad men jag har massor av andra idéer!

Förutom några spännande timmar, finns det något djupare budskap i boken som du hoppas läsarna tar till sig?
Jag har inget budskap, men jag vill gärna att läsaren ska bli störd och kanske lite chockad. Jag inspireras av dramatikern Antonin Artaud som lägger sitt skapande väldigt nära kroppen, lite för att få oss ur balans.

Många författare ”gräver där de står” och du är läkare och ”före detta forskare inom stamceller och regenerativ kardiologi vid Karolinska institutet” som det står i din bio. Det verkar som du har grävt på kontoret där du jobbar dagligen? 🙂
Ja absolut! Eller rättare sagt, mitt före detta kontor. Det gick ju inte så bra med forskningen.

En av personerna i boken ”har ett brev adresserat till Anna Grönlund” och en annan person har ett manus som ”hamnar i Anna Grönlunds händer”. Korsar fiktionen över i verkligheten?
Hela tanken med boken är ett slags sökande efter vad som är sant i en värld full av lögner, så definitivt ja.

Din bok, en psykologiska thriller, är alltså inspirerad av verkliga medicinska skandaler och du säger den är 100% sanning och 100% ljug. Ligger det en annan tanke bakom än att underhålla?
Naturligtvis!

Det finns journalister som skriver deckare, poliser som skriver thrillers. Läkare och sjuksköterskor är en annan relativt stor grupp som skriver blodig fiktion. Får ni inom vården extra roliga/spännande/blodiga idéer eftersom ni i princip jobbar med död och sjukdom varje dag?
Delvis tror jag att det är just så; jag möter så många människor med märkliga berättelser. Min bok är väl kanske inte en klassisk thriller, men den handlar om kroppen, döden och just där tror jag det finns något viktigt att hitta.

Vad var det svåraste med att skriva din debutroman, tycker du?
Att få tid! Jag har jobbat heltid som läkare nästan hela tiden och har haft ytterst lite skrivtid.

Har du någon favoritscen eller favoritkaraktär i din bok, och varför just det valet?
Jag har skrivit in min man Olle i boken och jag älskar honom, så han får bli min favorit.

Vad har du lärt dig under processen som du vill tipsa andra, framtida debutanter om?
Nästa gång kommer jag helt klart att försöka strukturera berättelsen lite mer i början, för att slippa alla tusentals omskrivningar.

Hur ser författarplanerna ut i tiden som kommer?
Jag har en bok på gång, en slags roadmovie med ganska hög fart, så får se vad den tar vägen.

Berätta lite om vad du har skrivit innan.
Jag vann en dikttävling och blev publicerad som sjuttonåring, annars skriver jag enbart läkarjournaler (vilket också kan sägas vara en typ av poesi).

Vilka litterära förebilder har du, favoritförfattare och genrer som du gärna läser?
Jag gillar böcker som har en egensinnig röst, av de kontemporära författarna gillar jag Ottessa Moshfegh, Johanna Frid, Andzrej Tichy. Jag läser alla böcker.

Hur ser ditt läsande ut, föredrar du ljudböcker, papper eller e-böcker?
Jag är old-school och kör papper. Tyvärr blir det ganska dyrt eftersom jag läser 10-20 böcker i månaden, så det är tur att det finns bibliotek. Jag läser tyvärr inte så mycket spänningsromaner längre eftersom jag läst så förbannat många. Efter ett tag har man lärt sig mallen och då är det inte spännande längre. Längtar fortfarande efter att bli överraskad av någon riktigt bra thrillerförfattare.

Vilken är din senast lästa spänningsroman/deckare?
Jag försökte nyligen översätta Fight Club till svenska, på eget bevåg, men det gick inte så bra. Redan på titeln blev det jobbigt. ”Slagsmålsklubben” har liksom inte riktigt rätt klang.

Den svenska spänningsscenen är stor, det är mycket och hård konkurrens; vad hoppas du tillföra genren?
Jag hoppas att kunna bredda genren till att bli lite mer litterär.

Om någon erbjuder dig att filmatisera boken, skulle du då föredra en långfilm på bio eller en tv-serie? Och vem skulle spela huvudrollen om du fick bestämma?
Jag har själv jobbat lite med att göra om boken till filmmanus. Den är ganska kort och avslutad med ganska få karaktärer, så filmmediet passar nog bäst. Vad gäller huvudrollen hoppas jag på nån ny svensk talang som vi inte hittat än, är så sugen på nya ansikten i rutan.

Bokfakta:

  • Titel: Av kött och blod
  • Författare: Anna Grönlund
  • Utgivningsdag: 2021-11-09
  • Antal sidor: 248
  • Förlag: Ordfront
  • Hitta boken: Bokus – AdlibrisAkademibokhandeln
Förlagets presentation av boken

Forskaren Johannes faller från en balkong vid Nya Karolinska. I fickan har han ett brev, adresserat till Anna Grönlund. ”Här får du vad du har tagit från mig.” Snart börjar ryktena cirkulera. Det sägs att Johannes hjärta slogs ut ur kroppen och hamnade vid sidan av och att polisen hittat mänskliga kvarlevor på platsen, tillhörande en annan person. Och vem lämnar ett självmordsbrev till någon man inte känner?


I en annan del av sjukhuset sticker sig undersköterskan Rosa på en patientnål. Om hennes grepp om livet dittills varit svagt blir allt nu ännu märkligare. Är hon sjuk? Eller förälskad? Eller är verkligheten mörkare än så? Rosa skriver sin berättelse, och manuset hamnar i Anna Grönlunds händer. En historia med blodisande förgreningar mellan de båda kvinnorna tar form, och ett vetenskapligt mörker börjar blottläggas.


Anna Grönlund är läkare och före detta forskare inom stamceller och regenerativ kardiologi vid Karolinska institutet. Genom sitt skrivande utforskar hon människokroppen och dess sköra gränser, särskilt det äckliga och oformliga; det som vi behöver stöta bort för att kunna fortsätta leva. Av kött och blod är hennes skönlitterära debut.