Fåtal biljetter kvar – rea!

Nu är det nästan fullt på Svenska Deckarfestivalen 2021, men vi har några platser kvar till fredagens program som vi skänker till deckarsugna i byte mot 50 pengar. Lokala deckardrottningar, melodikryss och en resa till Doggerland er några punkter som ingår. Programmet arrangeras på Quality Hotel.

Fredagsprogrammet 12 november innehåller det mesta, från barnbokstips till klassiska deckare, men inte utan att tappa våra lokala deckardrottningar ur syne.

Redan kl 09.20 kan du se ett videointervju med Maria Adolfsson om hennes böcker från Doggerland, ett nästan fiktivt land någonstans i Nordsjön, om inte Nordsjön hade varit just där.

Kl 10.00 blir det barnbokstips med kunniga bibliotekarier, och kl 11.00 kliver Christoffer Carlsson och Mats Strandberg upp på scenen för att prata om samhället. Vilket ju är ett stort tema i många svenska deckare, åtminstone sedan Sjöwall & Wahlöös tio polisromaner med Martin Beck i huvudrollen. Svensk spänningslitteratur ägnar sig ofta åt aktuella samhällsfrågor men hur ser det ut i dag? Christoffer Carlsson har i sin andra roll som kriminolog sysslat professionellt med samhällsfrågor sedan länge och även Mats Strandberg som kanske är mest känd som skräckförfattare tar upp detta tema i senaste boken Konferensen.

50 kr för fredagspasset – passa på! Boka din biljett här.

Ca kl 11:45 är det dags för Lilla Sherlock-priset. Elever i regionens högstadier har under hösten deltagit i vår novelltävling Lilla Sherlock och nu är det dags för prisutdelning. Vi fick in rekordmånga noveller i år och uppmanar alla föräldrar, syskon och andra som har en anhörig i högskolan om att komma i fall din bror, syster, barn eller barnbarn vinner. Riktiga priser och publicering på vår hemsida ingår!

Ett seminarium ingen bokläsare som gillar Sundsvall kan missa är Brottsplats Sundsvall kl 13.00 fredag 12 november, då möts Susanne Fellbrink och Sofia Rustan som båda skriver i och om Sundsvall i sina deckare. Sundsvall eller Syndsvall? Det får du kanske svaret på när Susanne Fellbrink berättar om sina cosy crime-böcker från Stenstan. Susanne är nu i slutskedet av arbetet med fjärde boken samtidigt som Sofia Rustan håller på att etablera sig med den lite mörkare serien Morden i Sundsvall och första boken Skadedjuret, en Sundsvallsthriller med romska flickan Kati i centrum.

Kl 14.00 pratar vi om spänningsklassikerna och om nya böcker i den gamla pusseldeckargenren, representerad av Kerstin Bergman. Hon är inte bara deckarfestivalens huvudmoderator men även docent, ledande expert på kriminallitteratur och sedan förra året deckarförfattare. I år kom hennes andra bok, Förgätmigej, och hon har valt en väg som påminner mer om genrens mjuka klassiker än modernt blodsnusk. Vi pratar om hennes nya bok och diskuterar trender i dagens spänningslitteratur.

Fredagen bjuder också på Deckarmelodikrysset kl 16.00 och i år ingår krysset i fredagsbiljetten – som nu kostar bara 50 kr! Konstruktör och kryssledare på plats är Nisse Scherman, deckarkännare och styrelsemedlem i Svenska Deckarakademin, som lotsar oss genom alla klangfulla klurigheter på vägen mot lösningen.

Efter festivalen blir det After festival ca kl 17.00 där du gärna kan fortsätta att prata om erfarenheterna från deckarfestivalen över en bit mat och lämplig dryck i QBar som finns alldeles intill festivalen. Där finns en buffé uppdukad som kostar 149 kronor. Bord bokas via Book A Table.

50 kr för fredagspasset – passa på! Boka din biljett här.