SvDF21: John le Carré

Efter en lång karriär med många välkända spionromaner avled John le Carré i december 2020. Efter sig lämnade han bland annat ett opublicerat manus, Silverview, som kommer ut på svenska i anslutning till årets deckarfestivale Författarna Christoffer Carlsson och Arne Dahl samtalar om denna nestor.

Med sina tjugoåtta utgivna böcker som översatts till många språk, efter otaliga filmatiseringar och mängder av priser blev nyligen avlidna John le Carré en litterär ikon, en skapare av den moderna spionromanen, en författare som inspirerat så många andra. Men den inledande vägen dit var inte enkel.

John le Carré är en pseudonym för David John Moore Cornwell som föddes 1931 i Poole, Dorset. Han hade en äldre bror och två yngre halvsyskon och en rätt besvärlig uppväxt med en mamma som lämnade hemmet när han bara var fem år (de återförenades först sexton år senare) och en pappa som bland annat fängslades för bedrägeri (pappan är förebild för bedragaren Rick Pym i boken En perfekt spion). Han vantrivdes i skolan, tyckte inte alls om den hårda internatskolemiljö han befann sig i, och redan vid sjutton års ålder tog han sig 1948 till Bern i Schweiz för språkstudier. Vid nitton års ålder fick han sina första kontakter med en brittiska säkerhetstjänsten, först genom sina kunskaper i tyska som var användbara i förhör med människor som flytt genom järnridån till väst. När han 1952 återvände till England för studier i Oxford arbetade han samtidigt i hemlighet för MI5 med att spionera på vänstergrupper vid universitetet. Sedan hans pappa gått i personlig konkurs 1954 arbetade han som lärare för att kunna försörja sig men lyckades ta sig tillbaka till Oxford där han tog en examen i moderna språk, för att sedan stanna kvar vid universitetet där han undervisade i franska och tyska.

1958 blev han anställd på riktigt vid MI5 som aktiv agent. Sina erfarenheter använde han snart för att börja skriva på det som senare kom att bli hans debutroman och nu skapade han också George Smiley, som skulle bli hans mest återkommande huvudperson, delvis med en av handledarna vid Oxford som förebild.

1960 gick han över till utrikestjänst för MI6 och arbetade som hemlig spion med olika tjänstemannaroller vid ambassader som officiell täckmantel; först med placering i Bonn och senare Hamburg. Hans karriär som spion tog slut 1964 sedan den kände brittiske dubbelagenten Kim Philby avslöjat honom, och många andra, för KGB (Philby blir förebilden för ”Gerald”, den mullvad som George Smiley jagar i Tinker Tailor Soldier Spy 1974). Då hade han gjort internationell succé som författare vilket naturligtvis underlättade karriärbytet. Pseudonymen John le Carré hade han skapat eftersom det var förbjudet för människor inom säkerhetstjänsten att publicera sig under sina verkliga namn.

Han debuterade som författare 1961 med Call for the Dead som blev Telefon till den döde på svenska (senare återutgiven med titeln Spionen måste dö), där han introducerar George Smiley. Den och Mord i högre skolan (1962) är ganska korta böcker och gjorde ingen stor succé (översattes först senare till svenska). Men 1963 gav han ut den tredje boken om George Smiley, en mer omfattande och genomarbetad text som med titeln The Spy Who Came in from the Cold (Spionen som kom in från kylan) slog igenom med dunder och brak i många länder. Sedan dess arbetade han på heltid som författare.

John le Carré (efternamnet betyr fyrkant på franska) var alltså aktiv författare i närmare sextio år och gav ut 28 böcker. Nio av dem har George Smiley som huvudperson, en är en självbiografi och resten är fristående spänningsromaner, de allra flesta med någon sorts koppling till underrättelseverksamhet, spioneri, politik och internationella relationer samtidigt som de alla borrar djupt i personliga relationer av många olika slag.

Hans böcker finns utgivna på närmare fyrtio språk och har varit underlag för otaliga filmatiseringar. Jag tror många lite äldre deckarfans till exempel kommer ihåg den fantastiska engelska TV-serien Tinker Tailor Soldier Spy (Mullvaden) från tidigt 80-tal med Alec Guinness i huvudrollen som George Smiley (går säkert att hitta på nätet fortfarande). le Carré är en författare som inspirerat många andra stora namn inom genren.

Genom åren har han fått mängder av priser och utmärkelser av olika slag. Det sista var Olof Palmepriset som han fick 2019 då han valde att donera hela prissumman, 100 000 US dollar, till Läkare utan gränser.

För att avsluta med något om hans privata liv som vuxen gifte han sig första gången 1954 med Alison Ann Veronica Sharp och de fick tre söner: Simon, Stephen och Timothy. De skilde sig 1971 och 1972 gifte han sig med Valérie Jane Eustace, en förlagsredaktör som sannolikt haft större betydelse för författarskapet än hon fått officiellt erkännande för. De fick en son, Nicholas, som också blivit författare under namnet Nick Harkaway. Större delen av sitt liv bodde han i samhället St Buryan i Cornwall men hade också ett hus i norra London. Efter att i merparten av sitt liv varit betraktad som en mycket lojal engelsk medborgare blev han under senare år allt mer frustrerad över den politiska utvecklingen. I sista boken han skrev, En fri agent (alltså inte Silverview som då redan fanns som outgivet manus), är han starkt kritisk mot USA / Trump, Ryssland / Putin, men också mot England, Boris Johnson och Brexit. Det gick så långt att han med hjälp av sina irländska rötter sökte irländskt medborgarskap. Efter ett fall i hemmet vårdades han på Royal Cornwall Hospital i Truro där han dog 12 december 2020, 89 år gammal. Hans fru Valérie dog bara två månader senare.

Silverview, första boken som ges ut efter le Carrés bortgång, utges av Bonniers 16 november 2021.

Utgivna böcker (engelska / svenska titlar):

 • 2021 Silverview / Silverview
 • 2019 Agent Running in the Field / En fri agent
 • 2017 A Legacy of Spies / Spionernas arv (George Smiley 9)
 • 2016 The Pigeon Tunnel: Stories from My Life / Duvornas tunnel: berättelser från mitt liv (självbiografi)
 • 2013 A Delicate Truth / En känslig sanning
 • 2010 Our Kind of Traitor / Vår egen förrädare
 • 2008 A Most Wanted Man / En eftersökt man
 • 2006 The Mission Song / Den gode tolken
 • 2003 Absolute Friends / 2004 Absoluta vänner
 • 2001 The Constant Gardener / Den trägne odlaren
 • 1999 Single & Single / 2000 Single & Single
 • 1996 The Tailor of Panama / 1997 Skräddaren i Panama
 • 1995 Our Game / Lekar och spel
 • 1991 The Unbearable Peace / 1992 Den ädle spionen
 • 1993 The Night Manager / 1994 Nattjänst
 • 1990 The Secret Pilgrim / 1991 I sanningens tjänst (George Smiley 8)
 • 1989 The Russia House / Ryska huset
 • 1986 A Perfect Spy / En perfekt spion
 • 1983 The Little Drummer Girl / Den lilla trumslagarflickan
 • 1979 Smiley’s People / 1980 Vinnare och förlorare / Smileys krets (George Smiley 7, Karla-trilogin 3)
 • 1977 The Honourable Schoolboy / 1978 Käpp i hjulet / En hedervärd skolpojke (George Smiley 6, Karla-trilogin 2)
 • 1974 Tinker, Tailor, Soldier, Spy / 1975 Mullvaden (George Smiley 5, Karla-trilogin 1)
 • 1971 The Naive and Sentimental Lover / 1973 Den naive och sentimentale älskaren
 • 1968 A Small Town in Germany / 1969 En liten stad i Tyskland
 • 1965 The Looking-Glass War / Spegelkriget (George Smiley 4)
 • 1963 The Spy Who Came in from the Cold / 1964 Spionen som kom in från kylan (George Smiley 3)
 • 1962 A Murder of Quality / 1965 Mord i högre skolan (George Smiley 2)
 • 1961 Call for the Dead / 1966 Telefon till den döde / Spionen måste dö (George Smiley 1)

Länkar:

Svenska Deckarfestivalen recenserar Silverview