Deckarfestivalens första 10 år

I år är det tionde gången det arrangeras deckarfestival i Sundsvall. Det gör Svenska Deckarfestivalen till Sveriges äldsta i sitt slag, och det firar vi med en återblick på vad som har hänt genom tiderna.

Sundsvall är varken den författartätaste eller farligaste staden att bo i, men ändå startades Sveriges första deckarfestival i modern tid här. I denna återblick går vi genom hela festivalens 10 år långa historia, från tiden innan föreningen fanns till i dag.

2012: En idé testas

Affischen 2012. Klicka för att förstora.

Kanske skulle man kunna tro att Sundsvall ligger lite för långt borta från storstäderna för att Sveriges främsta deckarförfattare skulle ta sig hit för en bokfestival, men det hindrade inte att idén testades redan 2012. Stadens bokhandlare, Lennart Bergström, fick en idé om att samla några deckarförfattare till en deckarkväll i Stadshuset (som var Sundsvall riktiga stadshus, eller kommunhus som det heter i dag, mellan invigningen 1868 och 1975). Idag inrymmer byggnaden en festvåning, restaurang och konferenslokaler, och det var där bokhandlare Lennart tog emot bland andra Maj ”Beck” Sjöwall och Arne Dahl 10 oktober 2012. En enkvällsfestival i ”Agatha Christie-miljö” i Spegelsalen i Stadshuset.

– Det var en stor ära att Maj Sjöwall kom som gäst till deckarkvällen i Sundsvall. Det var ju med maken Per Wahlöö och deras tio romaner om kommissarie Beck som det svenska deckarundret och den moderna kriminalromanen föddes, säger Lennart Bergström.

På den tiden existerade inte föreningen Svenska Deckarfestivalen. Deckarkvällen var ett initiativ från Lennart Bergström och Bokia, som bokhandeln vid Vängåvan hette då. 2010 hade han startat Bokens Afton, en serie författarmöten som blev populära. De arrangerades i bokhandeln, bland böcker och pennor och spel, men 2012 föddes idéen om Bokens Afton XL, men med några kända deckarförfattare. Sagt och gjort, lokalen blev smockfull, runt 300 personer ville lyssna på hur och varför författarna författade.

– När jag fick med även Maj Sjöwall så sa jag att det behövdes inga flera. Men alla bokade skulle få ordentligt med utrymme, minns Lennart Bergström.

Bokhandlarn till vänster, författarna till höger.
Så här ser 300 deckarfans ut.

.
En återkommande festival ingick inte i planerna just den kvällen – trots att affischens rubrik var ”Deckarfestival”. Omedelbart efteråt kom Lennart Bergström till slutsatsen att det skulle gå att bygga på till en riktig festival över flera kvällar och dagar. Men det skulle bli för stort för en enskild bokhandel att hantera, så man kom fram till att en förening skulle bildas och stå som arrangör med ideella krafter som drivmedel.

Författare 2012: Maj Sjöwall, Arne Dahl, Roslund & Hellström, Viveca Sten och Jonas Moström.

2013: Föreningen bildas

Affisch 2013. Klicka för att förstora.

Året efter blev det alltså nya tag och delvis ett nytt koncept med förening och flera festivaldagar och större utbud på scenen. Föreningen Svenska Deckarfestivalen bildades 4:e juli med en styrelse och stadgar och allt som hör till. Tomas Melander hade varit åhörare under deckarkvällen men blev omedelbart intresserad av idéen om en föreningsdriven festival och var den som hjälpte till att bilda föreningen. Han blev vald till ordförande och bildade styrelse tillsamman med Lennart Bergström, Håkan Nordman, Anders Söderlund, Lotten Glans, Inger Melén och Annika Sjögren.

”Sundsvall blir den första staden i Sverige som arrangerar en tre dagars deckarfest” skrevs det då. På den tiden fanns det inga andra deckarfestivaler i Sverige. På programmet stod ett 20-tal punkter, bland annat visning av svenska deckarfilmer och ett Sherlock Holmes-seminarium. Dessutom samtal och intervjuer på deckarscenen med åtta författare, upp från sex året innan.

Många av programpunkterna arrangerades i Kulturmagasinet, Sundsvall vackra allkulturhus, över tre dagar i slutet av oktober. Andra punkter fick man gå till Stadshuset för att ta del av.

Svenska Deckarfestivalen 2013 arrangerades måndag till onsdag och hade nästan ingen seminarier, olikt dagens deckarfestival som har många. Dag ett innehöll filmvisningar på dagtid, deckarbokprat med författarna Annika Sjögren (Härnösand) och Leif Woxlin (Hudiksvall), och berättarcafé på kvällen.

Dag två hade även den två filmvisningar, men också ett författarsamtal med Jan Mårtenson, en av Sveriges mest produktiva deckarförfattare. Den så kallade festkvällen i Sundsvalls Stadshus liknade författarkvällarna festivalen har nu, med ett antal författare på plats som pratade om sina böcker och författarskap.

Profilteaterns pjäs 2014. Klicka för att förstora.

Dag tre startade så tidligt som kl 08.00 med ett frukostsamtal med Åsa Larsson och ledamöter från Svenska Deckarakademin. Temaet var ”det svenska deckarundret” och akademins nominerade böcker. Plats: Hotell Knaust. Innan lunch blev det också tid för ett Sherlock Holmes-seminarium med författaren Mattias Boström, som hade skrivit fackboken Från Holmes till Sherlock. Festivalens sista dag avslutades med afterworkmingel i Qbar på Quality Hotel och teaterföreställningen Huset – Mordet på Rosholmsvik med Profilteatern, en interaktiv mordgåta med Restaurang Aveny som scen.

Föreställningen, eller ”mordmiddag” som programpunkten också kallades då man kunde äta en bättre middag under pjäsens gång, handlade om Gustav af Bofink som har gått bort och den stora gården Rosholmsvik som står tom. Adelssläkten har samlats för att avgöra vem som är mest lämpad att ärva gården. Det hade kunnat bli en lugn och värdig tillställning om det inte vore för omständigheterna kring Gustavs död. De är oklara och polisen vill inte lägga ner utredningen. Var det verkligen en olycka? Historien utspelades i en skruvad och högst levande värld av lönnrum, släktträd, storblommiga 1700-tals tapeter och sekler av ärvd jord. Fast inne på restaurangen Aveny, alltså.

På mordmenyn: Laxrulle, färskost, pepparrot och ingefärsgurka. Helstekt fläskfilé, bacon och purjolöksfylld potatisbaguette, champagnesås. Vaniljpannacotta med hallonkompott.

Så här stod det i deckarfestivalens första pressmeddelande 3 september 2013:

PRESSMEDDELANDE 2013-09-03
Det svenska deckarundret får en egen festival
Vi är stolta och glada att 28 – 30 oktober kunna öppna dörrarna för den första Svenska Deckarfestivalen i Sundsvall. Det svenska deckarundret har gjort sig förtjänt av en alldeles egen festival. En fest där vi får mötas och träffa ett antal av våra mest framstående författare inom denna breda genre.
I år får du möta bland andra Åsa Larsson, Thomas Bodström, Johan Theorin och Denise Rudberg på Svenska Deckarfestivalen. En festival för att öka kontakten mellan läsare och skrivare. En fest där allmänhet såväl som bokbransch får en öppen mötesplats för nya insikter och åsikter.
Festivalen kommer under tre dagar att genomföra ett tjugotal arrangemang i Sundsvalls Stenstad där Stadshuset, Kulturmagasinet och Hotell Knaust är våra huvudarenor.
Festivalen innehåller seminarier, filmvisningar, festkväll, afterwork och frukostsamtal. Dessutom kommer vi inom ramen för festivalen att tillsammans med Svenska Deckarakademin kunna lätta på förlåten runt vilka som är nominerade till de ärofyllda priset som Bästa svenska kriminalroman 2013.
Vi vill med Svenska Deckarfestivalen i Sundsvall 2013 skapa möjligheten att kunna göra festivalen till ett årligt återkommande evenemang. Vi anser att Sundsvall har den kapacitet och det intresse som behövs för att åstadkomma detta.
På vår pressträff får du tillgång till det kompletta programmet och får träffa styrelsemedlemmar i föreningen Svenska Deckarfestivalen i Sundsvall. Vi inbjuder till pressträff torsdag den 5 september kl 10.30 i Stadshusets Fängelsehålor.

En särskild grej som hände 2013 var att filmerna som visades under festivalen i oktober repriserades under jul- och nyårshelgerna. Fri entré till Kulturmagasinets programsal och de filmerna man kunde se både då och under festivalen var:

  • Sherlock Holmes (2010) med Robert Downey Jr, Jude Law och Rachel McAdams
  • Mördaren ljuger inte ensam (2013) med Tuva Novotny Linus Wahlgren, Ola Rapace, Gustaf Hammarsten (en Maria Lang-film)
  • Kung Liljekonvalje av dungen (2013) med Tuva Novotny, Linus Wahlgren, Ola Rapace (en till Maria Lang-film)
  • Mannekäng i rött (1958) av Arne Mattsson, med Karl-Arne Holmsten, Annalisa Ericson, Nils Hallberg (ett klassiskt kriminaldrama)
  • Mannen på taket (1976) av Bo Widerberg, med Carl-Gustaf Lindstedt, Sven Wollter, Tomas Hellberg (en Beck-film baserad på Maj Sjöwall & Per Wahlöös roman Den vedervärdige mannen från Säffle)
  • Med sikte på realism (2004), dokumentär av Ronny Svensson och Markus Strömqvist om Mannen på taket

Ladda ner författarprogrammet för 2013.

Nu var Svenska Deckarfestivalen i gång i den formen som du känner den i dag!

Författare 2013: Jan Mårtensson, Thomas Bodström, Johan Theorin, Carl-Johan Vallgren, Denise Rudberg, Annika Sjögren, Mattias Boström och Åsa Larsson.

2014: Festivalen tar fart

Festivalen växer, men inte bara på författarfronten. Som moderator anlitas Kerstin Bergman, deckarexpert, forskare och recensent (och framtida deckarförfattare, skulle tiden utvisa). Festivalen utökade även lokalerna med hjälp av Quality Hotel, utöver några seminarier i Kulturmagasinets programsal. Räknar man med filmvisningarna som startade på måndagen i festivalveckan kunde man gå på deckarfestival sex dagar den veckan, 3-8 november (måndag till lördag), men med huvudvikt på torsdag, fredag och lördag.

Hemsidans logga 2014. Egentligen mer en rubrik, men typsnittet liknar den nuvarande loggan.
Programbladet 2014. Klicka för att förstora.

Bland seminarierna hittade man t.ex. ett samtal med etnologen Carina Sjöholm om landsbygdsromantik i nyare svenska deckare och om deckarturism. Den nya boken Deckarnas svenska landskap: Från Skåne till Lappland presenterades, och man kunde gå på en föreläsning om kvinnornas genomslag i den svenska deckarvärlden, med Tove Alsterdal på scenen som ett exempel på detta. Det svenska deckarundret var ett annat seminerietema.

Det som senare skulle kallas Norrlandsfönstret hade sin späda början detta år. Sundsvallsfödda Lotta Luxenburg och debuterande Matforsbon Björn Persson presenterade sina böcker i Kulturmagasinet, men då ”bara” under rubriken Deckarbokprat.

Man kunde även detta år äta och mörda samtidigt, så att säga. Profilteatern bjöd på pjäsen Mord i Midsommar, men inte ett engelskt grevskap men villakvarteret Midsommar. Här är allt frid och fröjd. Villapriserna är höga och alla umgås och grillar somrarna igenom. Bästa grannsämja råder. Här är ordning och reda, gräsmattorna är välansade och tennisbanan alltid nykrattad. Inga lik i garderoberna. Eller?

Till föreställningen kunde man äta italiensk lomo (lufttorkad skinka) med olivrostade pinjenötter och parmesan till förrätt, bacon- och parmesanfylld fläskfilé med chilibearnaise och tortillapotatis till huvudrätt, och en krämig kladdkaka med sockrad hjortronsås och vaniljvispad grädde till dessert.

De senaste åren har deckarfestivalen inte haft program på fredag kväll eller lördag (men undantag för 2020) men 2014 arrangerades de två huvudkvällarna på just fredag och lördag. Fredag kväll kunde man lyssna på Carin Gerhardsen, Thomas Engström, Anna Jansson, Anders Roslund och Stefan Thunberg på deckarscenen, men lördag deltog Christoffer Carlsson, Anders de la Motte, Ninni Schulman och Cilla och Rolf Börjlind.

Profilteaterns välmående villaägare.

Ett specialevenemang arrangerades dock redan 17 maj detta år. I ett samarbete med Svenska Deckarakademin gick ceremonin för 2013 års bästa deckare av stapeln i Sundsvall. Det var fri entré på anrika Hotel Knaust och från akademin hade Johan Wopenka, Kerstin Bergman, Lilian Berglund, Gunilla Wedding och Karl G. Fredriksson kommit för att dela ut priser. Årets bästa svenska kriminalroman 2013 blev Christoffer Carlssons Den osynlige mannen från Salem med motiveringen ”stark noirroman med förtätad stämning av vemod och uppgivenhet”. Thomas Engström fick debutantpriset för Väster om friheten eftersom juryn tyckte den var en ”fullgången internationell thriller i en väl skildrad Berlinmiljö”. Faktabokpriset gick till Mattias Boström för Från Holmes till Sherlock, en skildring av Sherlock Holmes genom 125 år. Bästa till svenska översatta kriminalroman blev Dror Mishanis Utsuddade spår med motiveringen ”ett intensivt engagerande familjedrama i lågmäld ton”.

Delar av Svenska Deckarakademin och författare på Knausts trappa. Vänster bild: Christoffer Carlsson, Cilla Börjlind, Rolf Börjlind, Ninni Schulman, Kerstin Bergman, Anders de la Motte och Ulf Durling. Höger bild: Håkan Nordman, Thomas Engström, Christina Kivi, Kerstin Bergman, Carina Sjöholm, Carin Gerhardsen, Anders Söderlund, Anna Jansson och Tomas Melander.

Dessutom bjöds det på två seminarier, ett om moderna barn- och ungdomsdeckare och ett om drottning Maria Lang och kung Stieg Trenter, alltså Sveriges första ”elitförfattare” inom deckargenren. En minifestival innan den riktiga festivalen, skulle man kunna säga.

2014 lanserades också deckarfestivalens första hemsida, svenskadeckarfestivalen.se samt en egen sida på Facebook.

Författare 2014: Cilla & Rolf Börjlind, Tove Alsterdal, Christoffer Carlsson, Ninni Schulman, Anders de la Motte, Anna Jansson, Carin Gerhardsen, Roslund & Thunberg, Thomas Engström, Lotta Luxenburg och Björn Persson.

Styrelsen 2014: Tomas Melander (ordförande), Lennart Bergström, Håkan Nordman, Anders Söderlund, Lotten Glans, Inger Melén och Annika Sjögren.


2015: Nya Zeeland, Japan och Hudiksvall

Fram tills nu hade Svenska Deckarfestivalen inte haft någon ordentlig logga. Den skapades inför 2015 års festival av Cecilia Träff, ny medlem i styrelsen. Hon skapade dessutom en ny hemsida för festivalen, även om den förra bara hade ett år på nacken. Viktigare var det att för första gången var ett antal internationella författare bokade till festivalen; Elly Griffiths, Peter James, Adam Sarafis (en författarduo till hälften svensk, till hälften från Nya Zeeland). En utveckling som festivalen har försökt bibehålla sedan dess.

Första loggan.

Återigen började deckarveckan med gratis filmer i Kulturmagasinet. Nobels testamente (en Annika Bengtsson-deckare med Malin Crépin), danska Fasanjägarna (efter Jussi Adler-Olsens Avdelning Q-deckare), Skumtimmen (baserad på en Ölandsdeckare av Johan Theorin) och Tinker Tailor Soldier Spy (efter John le Carrés klassiska spionroman, regi Thomas Alfredsson) stod på programmet.

2015 kunde man spetsas av vår button med logga.

Sedan följde tre dagar, onsdag till fredag, med seminarier, stadsvandring med Jonas Moström (två gånger), en till interaktiv mordmiddag med Profilteatern (åldersgräns 18, då det förekom ”droger, spel och dobbel”) och inte minst författarkvällar på Quality med både etablerade och kommande stjärnor.

Programbladet 2015. Klicka för att förstora.

Barnperspektivet har länge varit viktigt för Svenska Deckarfestivalen, och förutom att författare åker ut till skolor och pratar med elever, kunde festivalen detta år presentera boken Högt tempo, en deckare skriven av klass 6 på Bredsands skola, förmodligen Medelpads yngsta utgivna deckarförfattare någonsin. Den handlar om ett rån på den då bredvid skolan liggande Tempo-butiken (nuvarande Xtra). Deckarförfattaren och På spåret-domare Björn Hellberg träffade eleverna för att diskutera boken.

Ljudböcker är väldigt stort nu men hade god fart redan 2015 och det uppmärksammade festivalen med ett seminarium där Eva Galyas Vallin (Stora Ljudbokspriset – numera Storytel Awards) och radioprofilen Täppas Fogelberg samtalade. Arne Dahl diskuterade globaliserad brottslighet med Sundsvallspolisen Henrik Blusi och professor Henrik Belfrage (rättspsyk Vadstena). Sofie Sarenbrant och Emelie Schepp delade med sig av godbitar från deras deckarpodcast (populärt format då, dock inte lika gigantisk som nu), bland annat om signeringskatastrofer och elaka recensioner. Schepp hade en bakgrund som en sällsynt stor egenutgivarsuccé, och har senare blivit en av Sveriges mest populära deckarförfattare.

I ett seminarium fick vi veta att Sundsvall är navet för svenska deckare – i Japan! I staden bor nämligen Yoko Kawabata, som översätter bland andra Anna Jansson, Mons Kallentoft, Håkan Nesser och Leif GW Persson till japanska.

Norrlandsfönstret heter inte det än, men Björn Persson (Sundsvall) och Gabriella Ullberg-Westin (Hudiksvall) samtalar om sina senaste böcker i ett eget programpunkt som kallas Mord på hemmaplan.

Under pandemin 2020-21 gick ”alla” över till distanssamtal men Svenska Deckarfestivalen var tidigt ute med denna teknik då författarduon Adam Sarafis, likt Lars Kepler, är två; svenska Linda Olsson och Thomas Sainsbury. Linda Olsson hade rest till Sundsvall men Thomas Sainsbury medverkade via Skype från hemmet på Nya Zeeland. Inga tekniska problem, detta var i och för sig inte sprillans nytt 2015 men alla har vi nog upplevt hackande ljud och fladdriga bilder och det var inte bättre för sex år sedan. Deras projekt om tre böcker var strukturerad på det viset att den första boken utspelade sig i nutid, den andra boken tidsmässigt före, och den sista boken skulle utspela sig i framtiden.

2015 dekorerade Cecilia och Henrik Träff vårt programblad med några stämningsfyllda illustrationer. Du känner väl igen Vängåvans fontän?

Läs SVTs artikel från deckarfestivalen 2015.

Ladda ner hela programbladet från deckarfestivalen 2015 (PDF).

2015 öppnades deckarfestivalens Instagramkonto. Det första inlägget gjordes 6 oktober.

För att marknadsföra festivalen fixade föreningen en radioreklam som sändes på Mix Megapol och NRJ. Den kan du höra och se här, i en bildsatt version för Facebook.

Författare 2015: Ingrid Hedström, Peter James, Elly Griffiths, Adam Sarafis, Lars Kepler, Emelie Schepp, Sofie Sarenbrant, Anna Lihammer, Jonas Moström, Björn Hellberg, Björn Persson, Catharina Ingelman-Sundberg, Gabriella Ullberg-Westin, Arne Dahl, Åsa Anderberg Strollo.

Deckarfestivalens styrelse består nu av Tomas Melander (ordförande), Lennart Bergström, Håkan Nordman, Yoko Kawabata, Cecilia Träff, Anders Justin, Lotten Glans och Inger Melén.


2016: Traditioner och nyheter

Nu börjar Svenska Deckarfestivalen bli etablerad och får en form som aktivt tillåter både traditioner och nyheter. Till exempel börjar ett norrlandsfönster ta form på riktigt, trots att namnet inte har etablerats än. Definitionen blir tydligare; en specialavdelning för lokala och egenutgivna författare som låter sina böcker utspela sig i Norrland, särskilt Medelpad och Sundsvall. Genom det nu lite större fönstret kliver fyra författare in; Björn Persson (Sundsvall – med för tredje år på raken), Ingemar Dahl (Örnsköldsvik), Gunilla Bergstrand (Falun och Borlänge) och Olle Håkansson (Sundsvall). Norrlandsförfattarna inledde årets seminarier med programpunkten Brott i norr, några år innan Norrlandstrenden blev ett slags faktum någonstans vid 2019-2020.

Hemsidans utseende 2016.
Programbladet 2016. Klicka för att förstora.

De första författarna till festivalen blev bokade redan i april och de första biljetterna släpptes på nationaldagen. Trycket på biljetterna var stort och till festivalens andra kväll torsdag kom det 200 personer, då var lokalen maxad.

Seminarieprogrammet var varierat: Forskaren Karl Berglund och formgivaren Niklas Lindblad berättade om hur man skapar säljande deckaromslag. Den norska före detta polisen Jørn Lier Horst diskuterade med den svenska före detta polisen Anna Karolina om likheter och skillnader i verklighetens polisarbete och dess gestaltning i kriminallitteraturen. Litteraturforskaren Katarina Gregersdotter pratade om deckare och genus med författarna Katarina Wennstam och Lisa Bjurwald. Och utredare från polisens avdelning för grova brott i Västernorrland berättade om hur en utredning går till och vilka utmaningar man möter i verkligheten.

Missade man stadsvandringen med Jonas Moström året innan kunde man haka på en gång till, då succén upprepades detta år.

Mot vädergudarna kämpar till och med Svenska Deckarfestivalen förgäves och det fick vi erfara 2016. Kraftiga snöfall från Stockholm och upp till Södra Norrland ställde till det för tåg och annan transport, som gjorde att vissa författare fick senarelägga sina scenintervjuer, eller borsta av sig snö från axlarna minuter innan de klev upp på scenen. Det är inte alltid Sundsvall är snötäckt i november, men medge att inramningen var perfekt for Blod på snö av Jo Nesbö som kom ut som pocketbok samma höst.

En tygkasse är ett måste till böcker.

Under 2016 hade Folkuniversitetet planerat en skrivarkurs, som Svenska Deckarfestivalen gissade att vi skulle kunna dra nytta av senare. Vi cirkulerade därför en anmälningslista under festivalen hösten 2016. Läs vidare till 2017 för att kolla hur det gick, eller ladda ner annonsen/affischen för kursen.

Profilteaterns erbjudande var mordmiddagen Sveriges renaste kommun – middagen var riktig, morden var så klart fiktiva, ett teaterspel. Den lilla Norrlandskommunen Ullsel har gått till final i tv-programmet ”Sveriges renaste kommun”. Nu återstår bara galakvällen då segraren ska koras. TV14 sänder direkt och till festlokalen har kommunalråden Conrad Sölvesson och Anna Vestlund bjudit in alla som hjälpt till. Håkan Rydmark som representerar oppositionen finns också där. Nu får ingenting gå fel – men det gör det!

På menyn: Sikrom, potatis- och grönsakstimbal, citroncrèmefraiche till förrätt. Halstrad torskrygg, musselsmörsås, räkor och purjolökspotatisbakelse till huvud(lös)rätt, och chokladmoussepyramid och vaniljcrème på hasselnötsbotten med hallondropp till efterrätt.

Handlade man böcker på festivalen kunde man bära hem dem i deckarfestivalens egna tygkasse med logga, och kanske några vykort med design av Cecilia och Henrik Träff som bonus.

Ladda ner hela programbladet från deckarfestivalen 2016 (PDF).


.
Författare och föreläsare 2016: Håkan Nesser, Denise Rudberg, Malin Persson Giolito, Jørn Lier Horst (NO), Gard Sveen (NO), Anna Karolina, Lisa Bjurwald, Katarina Wennerstam, Olivier Truc (FR), Helene Tursten, Tove Alsterdal, Camilla Sten, Viveca Sten, Stefan Ahnhem, Ingemar Dahl, Björn Persson, Gunilla Bergstrand, Olle Håkansson. Dessutom medverkade Katarina Gregersdotter, Jonas Moström, Karl Berglund och Niklas Lindblad i olika programpunkter. Åsa Larsson och Ingela Korsell turnerade i kommunen som barnboksförfattare och besökte skolor och bibliotek. Bokade men fick förhinder: Hans Rosenfeldt och Christoffer Carlsson.

Styrelsen 2016: Tomas Melander (ordförande), Lennart Bergström, Håkan Nordman, Yoko Kawabata, Cecilia Träff, Anders Justin, Lotten Glans, Inger Melén och Åsa Gradin.


2017: Fotobrott, deckarkryss och nöjda besökare

Ny festival och än en gång tar föreningen bakom några nya grepp. Kerstin Stickler fräschar upp festivalens logga och en unik nyhet lanseras. Utställningen Det förskräckliga mordet på badhuset var namnet på en fotoutställning som öppnades i samband med invigningen av deckarfestivalen och som skulle visas på Quality Hotel under festivaldagarna. Bakom utställningen stod Sundsvallsfotografen Emmelie Hedenström och manusförfattaren Åsa Skarp. I en serie förstorade fotografier fick publiken ta del av och försöka lösa en mordgåta, lite som en fotoroman där varje bild berättar en historia och ger nya spår i jakten på lösningen. Noggrant arrangerade bilder med fotomodeller i kostymer, med rekvisita och i realistiska miljöer från Centralbadet i Stockholm.

.
Dessutom lanserades Deckarmelodikrysset med Svenska Deckarakademins Nisse Scherman som krysschef. Här var det viktigt att kunna saker om både musik och deckare.

På seminariesidan kunde man ta del av till exempel kriminalpolisen Henrik Blusi från Sundsvall och deckarförfattare och före detta justisminister Thomas Bodström som samtalade om olika infallsvinklar inom brottsbekämpning. Jenny Rogneby (före detta brottsutredare) och Anna Karolina (före detta kriminalpolis) pratade om sina brottsbekämpande hjältinnor i ljuset av att allt fler poliser och kriminologer skriver deckare. Kriminaltekniker Jan Albertsson tog sig an den forensiska vetenskapen tillsammans med kriminolog och författare Christoffer Carlsson, med ett verkligt brott i Sundsvall som exempel. Skrivläraren Sören Bondesson, som har undervisat Åsa Larsson och Jens Lapidus i hur man skriver, gav några tips om skrivteknik och hur författarjobbet kan se ut.

Ny logga 2017.

Utlandssatsningen fortsatte, denna gång med en danska, Lone Theils, och två britter, Ray Celestine och Belinda Bauer. Ray fick dessutom motta Svenska Deckarakademins pris Den gyllende kofoten för Yxmannen, som utsågs till 2016 års bästa översatta kriminalroman. Lyssna på Sveriges Radios intervju med Ray, inspelad på deckarfestivalen.

Programbladet 2017.

Våren 2017 arrangerade Folkuniversitet i Sundsvall en skrivarkurs som Svenska Deckarfestivalen gissade att vi skulle dra nytta av senare. Initiativtagare var Susanne Fellbrink och Erik Grundström tog lärarrollen. ”Kursen riktar sig till dig som är intresserad av konsten att skriva en spänningsroman. Lär dig grunderna för vad som krävs för att skriva skönlitterärt – med fokus på deckare. Teori varvas med skrivuppgifter och steg för steg lotsas du in i det du behöver för att komma fram till det färdiga manuset” stod det i kursbeskrivningen. På kursen träffades två kvinnor som blev kompisar och som senare skulle bli profilerade författare både i Sundsvall och bortom staden; Susanne Fellbrink och Sofia Rustan. Båda medverkar i årets festival, så nytta blev det!

Som en uppföljning av kursen ingick det i deckarfestivalen läsningar av utdrag av kursdeltagarnas produktion. Författarna fick respons på plats inför publik och texterna blev spontant bedömda av författaren och skrivläraren Sören Bondesson tillsammans med Tomas Melander.

Det ovanstående, samt huvudpunkterna med en mängd författare på deckarscenen under kvällen, arrangerades på Quality Hotel men även på Kulturmagasinet kunde man uppleva saker. I dagarna innan festivalen öppnades officiellt kunde man se kriminalfilmer; en ny Avdelning Q från Danmark, nya filmer baserade på Camilla Läckbergs och Liza Marklunds böcker, och en Beck-film från 90-talet till minne om Gösta Ekman. Skådespelaren Lasse Åkerlund uppträdde även han i Kulturmagasinet med en enmans kriminalgåta som publiken kunde lösa på plats. Kaffe och smörgås ingick; kanske myntades begreppet ”kriminalfika”?

.
Sedan ett antal år har föreningen genomfört undersökningar av publikens nöjdhet med festivalen. Den första enkäten gjordes 2017. För att utvärdera måste man veta vad som tycks, och ett hundratal besökare lämnade in sina synpunkter. Föreningen kunde glatt konstatera att 98 procent handlade om beröm och uppskattning. Många skrev att festivalen är en av årets höjdpunkter och att vi hade lyckats bra med blandningen av inbjudna författare. De nya greppen med Deckarmelodikryss och fotoutställningen hyllades och det framfördes krav på att Deckarmelodikrysset skulle permanentas. Önskade förbättringsåtgärder innefattade bland annat bättre information kring tider för att hinna äta middag samt att systemet med pappersbiljetter kändes omodernt.

Ladda ner hela programbladet 2017.

Lasse Åkerlund.
Författare 2017: Belinda Bauer (UK), Thomas Bodström, Sören Bondesson, Christoffer Carlsson, Susan Casserfelt, Ray Celestin (UK), Arne Dahl, Caroline Eriksson, Annette Haaland, Anna Karolina, Jonas Moström, Jenny Rogneby, Per Schlingmann, Lone Theils (DK), Gabriella Ullberg Westin, Solveig Vidarsdotter och Dag Öhrlund.

I styrelsen: Tomas Melander (ordförande), Yoko Kawabata, Lennart Bergström, Inger Melén, Anders Justin, Anders Larsson, Daniel Andersson, Daniel Burman, Lars Clason, Olle Håkansson och Åsa Gradin.


2018: Från deckare till spänning

Årets författarlista började lanseras i juli, de två första namnen var Helene Tursten och Olle Håkansson. Sedan kom nyheter om bokningar av Sara Larsson, Sharon Bolton, Kristina Appelqvist, Lars Wilderäng och många andra i augusti. Detta visar att arbetet pågår över lång tid. Författare som kan lanseras redan under sommaren har bokats under våren, men innan dess måste vi kolla vilka som släpper nya böcker under året. I princip börjar planeringen efter julhelgerna, eftersom förlagen kan ha mycket lång framförhållning. Det gäller att veta så tidigt som möjligt att författare X släpper en ny bok, till exempel i september, för tar man kontakt i september för att göra en bokning till november kan det vara för sent. Författaren har kanske hunnit boka upp sig till ett bibliotek i Mordköping eller en bokhandel i Brottnäshamn. Men även på senhösten, efter festivalen i november, jobbas det; utvärdering, uppföljning, rapporter och kanske läsa en och annan bok man köpte på festivalen med signatur och tillägnan.

2018 börjar föreningen dessutom med en ny och omfattande aktivitet på hemsidan; grundliga presentationer av alla årets författare samt recensioner av alla deras inför festivalen aktuella böcker. Tidigare hade presentationerna oftast varit begränsade till programbladet, ett litet häfte på 12 sidor och mellan 25 och 50 ord, men nu tog man tag i hemsidans möjligheter för längre och specialskrivna texter. Därav kom det sig att augusti 2018 skulle skapa rekord på hemsidan med 19 publicerade texter; högst frekvens under en månad i hemsidans samlade liv fram till då. Under tre månader inför festivalen 2018 publicerades 51 artiklar på hemsidan, mot 12 under samma period året innan.

.
Men det viktigaste var självklart författarna. Och även på det området blev det rekord, 25 författare från Sverige, Norge, Danmark, Island och Finland. Ja, det där med Norden var faktisk en poäng för föreningen, att samla hela Norden på festivalen för första gången. Detta manifesterades i seminariet Nordic Crime, för ofta talar vi om det ”svenska deckarundret” men i hela Norden finns många författare inom genren och det finns båda skillnader och likheter i ländernas deckarhistoria. Kati Hiekkapelto (Finland), Ragnar Jonasson (Island), Ane Riel (Danmark) och Geir Tangen (Norge) var dock inte de enda som hade korsat gränsen. Från England, vilket måste sägas vara ett av deckargenres hemland, kom Sharon Bolton, vinnare av Martin Beck-priset och Mary Higgins Clark-priset såväl som Gulddolken från Crime Writers Association. Hon fick bland annat upp ögonen för den västernorrländska historien om häxprocesser och tog med sig inspiration hem till England, som också präglats av dessa medeltida, skrämmande excesser. Något hon också haft med i sina världssäljande berättelser.

Ladda ner hela 2018 års programblad.

2018 års programblad. Klicka för att förstora.

Från att vara en renodlat deckarfestival har Svenska Deckarfestivalen utvecklat sig till att omfatta det vidare begreppet ”spänning” och ett exempel på det var seminariet om fantasylitteratur som Johan Theorin, Inger Frimansson och Camilla Sten det året kunde sägas tillhöra. Fantasy är en bred genre, förknippas ofta med medeltida riddare och drakar i någon slags Tolkien-anda och riktigt där var inte våra fantasyförfattare, men som representanter för begreppet i vidare mening är de med på att bredda och inspirera ungas läsning genom nya världar och koncept som kanske tilltalar trötta tonåringar mer än lika trötta poliser. Även Lars Wilderäng var exempel på medverkande författare som med sinasäkerhetspolitiska techno-thrillers inte riktigt passar in i den smalare kategorin deckare.

”Vårt program är ännu mer fullmatat i år. Naturligtvis är vi glada över att kunna presentera så många författare, 25 till antalet, men också när det gäller bredden så vill vi påstå att årets festival går utanpå allt vi tidigare gjort. Här finns internationella thrillers, pusseldeckare, fantasy, prisbelönta ungdomsspänningsböcker, aktuella nutidsteman och mycket, mycket mer” skrev Tomas Melander i programbladet.

Dessutom är ”verkligheten” en genre Svenska Deckarfestivalen gillar att presentera. I olika seminarier från den verklighet där deckarlitteraturen hämtar sin näring har vi under årens lopp anlitat expertis från många olika professioner för att föreläsa. Brottsplatsundersökare, personal från rättspsykiatrin, fingeravtrycksexperter, poliser och advokater har delat med sig av sina kunskaper och erfarenheter. 2018 hade turen kommit till åklagarsidan och vice chefsåklagare Karin Everitt från Sundsvall använde verkliga fall för att bland annat belysa hur svårt det ibland kan vara att bevisa ett brott ”bortom varje rimligt tvivel”. En juridisk princip man kan hitta i rättegångsthrillers, eller kanske i varje polisroman som tar juridiken på allvar.

2018 avslutades festivalen med att för första gången dela ut Lilla Sherlock-priset, vår skrivartävling för ungdom i Medelpads högstadieskolor. ”Att stimulera barns och ungas läsande såväl som skrivande är utan tvekan en väldigt viktig del av festivalen som har funnits med sedan festivalen startade” står det att läsa i festivalrapporten för 2018. Priset och tävlingen kom som en idé 2017 och nu blev den äntligen av, med 29 inskickade noveller från potentiellt kommande deckarfestivalmedverkande. Vinnaren blev Ella Sjögren som kunde kamma hem 3000 kr till sig och klassen. Hennes novell kan du läsa här.

I vårt arkiv kan du lyssna på ett antal seminarier från 2018 års upplaga eller så kan du lyssna på utvalda författarintervjuer i spellistan från Youtube:

Författare 2018: Åsa Anderberg Strollo, Kristina Appelqvist, Sharon Bolton (UK), Alexander Cavalieratos, Pascal Engman, Pernilla Ericson, Inger Frimansson, Camilla Grebe, Monica Grönlund, Kati Hiekkapelto (FI), Olle Håkansson, Ragnar Jonasson (IS), Sanna Julin, Anna Karolina, Jonas Kihlman, Sara Larsson, Hanna Lindberg, Ane Riel (DK), Annika Sjögren, Camilla Sten, Geir Tangen (NO), Johan Theorin, Helene Tursten och Lars Wilderäng.

I styrelsen: Tomas Melander (ordförande), Yoko Kawabata, Lennart Bergström, Anders Larsson, Daniel Andersson, Olle Håkansson, Mariette Oras och Glenn Folkvord.


2019: Det moderna brottet

Deckarna sinar aldrig i bokhandelns och bibliotekens hyllor, och 2019 var inget undantag. Föreningen började året med att totalrenovera hemsidan i april, med mobilanpassad och nyare teknik under huven. Och bara fem veckor senare, i juni, lanserades årets första festivalförfattare, danska Jesper Stein. Hans huvudperson Axel Steen är delvis inspirerad av Gunvald Larsson i Sjöwall & Wahlöös romanserie om Martin Beck från 60- och 70-talet, och främst Mikael Persbrandts version i TV-filmer från 90- och 00-talet.

Programbladet och affischen 2019. Klicka för att förstora.

Sedan följde Kristina Ohlsson, Monica Rehn, Anders Roslund, Alan Parks och många flera festivallanseringar, alla med utförliga presentationer och specialskrivna recensioner på hemsidan.

På den nya hemsidan började vi också med en för oss helt ny grej, nämligen noveller som vi har lånat eller fått donerat av olika författare, och då oftast inte från festivalbokade författare (de är upptagna med att skriva romaner). Deckare javisst, men också andra genrer som skräck och fantasy. Novellerna är ett till sätt som vi lyfter fram författares alster på, för det är det som är vårt uppdrag. Det står till och med i föreningens stadgar. Med novellerna var tanken att skapa en slags ”nätfestival” så att det inte bara var festival under tre novemberdagar. Syftet med Svenska Deckarfestivalen är att inspirera läsarna/publiken till att läsa och varför inte då bjuda på lite extramaterial.

En intressant aspekt av Svenska Deckarfestivalen är att det i mångt och mycket är författarna, inte föreningen och arrangörerna bakom, som formar innehållet. Festivalen är fullständigt beroende av vad författarna skriver om. Årets teman varierade från aktuella men ”klassiska” samhällsfrågor som mäns våld mot kvinnor, internationell vapen- och droghandel och trafficking, till nätets trollfabriker – ett relativt nytt inslag i kriminallitteraturen.

Det är dock ingen överraskning att svenska deckarförfattare håller sig uppdaterade. Med nätet i en dosa i fickan kan pinfärska fall, fenomen och förskräckligheter blir en deckare. Annat var det förr, när man var tvungen till research i arkiv och andra skriftliga källor som kanske var inaktuella. Ta Pascal Engman som 2019 gav ut Råttkungen som exempel: Under deckarfestivalen berättade han att boken handlar om den växande och brutala incelrörelsen. Den har krävt drygt 60 människoliv i Nordamerika på drygt 10 år, 29 under 2018. Här pratar vi om män som hatar kvinnor XXL. De möts på olika forum på nätet, förenade i ett starkt kvinnohat som bottnar i att de lever i ofrivilligt celibat, involuntary celibate, incel. Incel-våld känner man till sedan 2009, så det är ett förhållandevis nytt fenomen där förövarna och många andra som identifierar sig som incels har kunnat organisera sig anonymt på nätet. Kvinnohat har nog tyvärr alltid funnits, men när man hamnar i en ekokammare ges helt nya och effektivare impulser att fysiskt utagera. Detta var grunden för Råttkungen; inget tråkigt gammalt hederligt rånmord här inte.

Ett av årets seminarier var Polis i verklighet och fiktion, där Börje Öhman, välkänd kriminalpolis i Sundsvall genom 40 år, och Arne Dahl (behöver ingen introduktion vid det här läget) grävde i frågan om vad det finns för likheter och skillnader mellan verklighetens och fiktionens poliser. Ett tema som var intressant i dubbel betydelse: på programmet fanns påfallande många poliser eller pensionerande poliser – lyckligtvis med författarhatten på – som Christoffer Carlsson, kriminolog som har studerat både kriminella och poliser, och poliserna Klas Knutsson, Seppo Penttinen, Linda H Staaf och Anna Tell; dessutom var det en stor poliskonferens på Quality Hotel med ett hundratal poliser några meter borta gjorde inte säkerheten sämre. Det vill säga, lagens långa arm var inte så lång som den borde vara; en tjuv snodde med sig en eller två böcker från en av polisförfattarnas ovaktade bokstånd! Undrar om hen visste att 100 poliser åt lunch 10 meter bort.

Ladda ner hela 2019 års programblad.

Alltid kul att våldsmörda två flugor i en smäll och det gjorde vi med Anna Jansson och Kristina Ohlsson som är kända för sina deckare för vuxna men som också har det gemensamt att de skriver barnböcker. Då kunde vi få deras perspektiv på barnmysterier i ett seminarium på dagtid, och grotta ner oss i deras vuxendeckare under kvällens scenintervjuer. Kristina kunde vi faktisk låna ännu en gång, då hon samtidigt med Henrys hemlighet var aktuell med Skrivboken, om konsten att skriva.

Som vanligt fick vi också information om Svenska Deckarakademins nomineringar till årets bästa deckare, utmana oss i deckar- och musikkunskap med Nisse Schermans deckarmelodikryss, och lära oss om Maria Lang, vår första deckardrottning som faktisk bodde i Sundsvall på 40-talet när hon jobbade som lärare.

2018 delades Lilla Sherlock-priset ut för första gången, ett pris som ska uppmuntra och belöna ungdomar i Medelpads högstadieskolor som skriver deckare, thrillers och kanske skräck i novellform. I år deltog 64 ungdomar, mer än dubbelt så många som året innan. Vinnarna tillkännagavs på festivalens sista dag i en egen programpunkt, med utdelning av blommor, diplom och check till de fyra vinnarna. Ett pris för särskild kreativitet i skrivande gick till Jennifer Lundqvist, och tre priser för litterära insatser: Gustav Tåström (3:e plats), Lisa Marie Högdahl (2:a plats) och Ofelia Ehnberg Ahola (tävlingsvinnare).

Lilla Sherlock-tävlingens vinnare 2019.

Svenska Deckarfestivalen har haft en planlös men oundviklig tradition med att alltid öka antalet författare som kommer till Sundsvall. 2019 hade vi bokat 26 författare, vilket skulle ha varit nytt rekord (igen), men tyvärr fick Lina Bengtsdotter och norska Heine Bakkeid förhinder. I stället upprepades fjolårets rekord med 24 författare.

Författare 2019: Tove Alsterdal, Christoffer Carlsson, Arne Dahl, Hannes Dükler, Pascal Engman, Eva Frantz (FI), Ted Hesselbom, Anna Jansson, Klas Knutsson, Anna Lihammer, Micael Lindberg, Jonas Moström, Kristina Ohlsson, Alan Parks (UK), Seppo Penttinen, Monica Rehn, Anders Roslund, Sofie Sarenbrant, Yrsa Sigurðardóttir (IS), Linda H Staaf, Jesper Stein (DK), Viveca Sten, Anna Tell och Annika Widholm.

I styrelsen: Tomas Melander (ordförande), Yoko Kawabata, Lennart Bergström, Anders Larsson, Olle Håkansson, Mariette Oras, Glenn Folkvord, Lena Lind Simonsson och Inger Melén.


2020: Svenska Dystopifestivalen

2020 skulle vi använda pengar på nätvideo i stället för affischer, men vi improviserade en för syns skull ändå. Jan Guillou lämnade återbud på grund av coronarisken.

Undantaget kom nu. Pandemier är inget nytt i katastrofthrillers, men i den något ostabila verkligheten har vi kanske inte upplevd något liknande på mer än hundra år. I mars kom direktiv och rekommendationer som gjorde att alla festivaler och offentliga evenemang gick mot en osäker framtid. De flesta ställdes in, men november var ju så långt borta. Visst skulle man ha viruset under kontroll då? Nej, skulle det visa sig. Men Svenska Deckarfestivalen hade hela tiden haft dörren öppen för att vi skulle få till något, trots att vi länge inte visste hur och på vilket sätt. Kan 20, 50 eller 300 personer samlas? Vart finns viruset? Kan författare resa till ett annat län? Att arrangera evenemang under 2020 med element vi känner igen från dystopier är dubbelt så spännande som vanligt! Men deckarfestival i Sundsvall blev det, i sista sekunden!

Som vanligt började planeringen av deckarfestivalen 2020 efter jul, men sedan blev det restriktioner hit och förbud dit. Lockdown, rekommendationer och handsprit. Toapapper blev det nya guldet och plötslig ville alla ha pasta och havregryn. Men så kan man inte hålla på hela året och i september beslutade föreningen att jo, det ska bli deckarfestival, och jo, vi anpassar oss och kör en hybrid; fysisk festival för ett fåtal deltagare på plats och samtidigt en digital festival för obegränsat många på nätet.

Sagt och gjort. Efter några månader med preliminärt planerande blev det nu tid för att gasa. Med bara åtta veckor kvar till festivalen skulle vi producera allt som vi vanligtvis gör på åtta månader. Egentligen skulle vi producera dubbelt så mycket, för i beslutet låg ju att vi skulle visa festivalen via nätet till alla som ville titta. Det betydde att vi skulle producera många timmars TV-sändning från Sundsvall, något vi inte hade någon erfarenhet alls av att göra och som handlar om en hel del mer än att vifta med några mobilkameror. Arrangörsgängets nestor, bokhandlare Lennart Bergström, tog täten för en teknikgrupp och skaffade proffskamror och teknikprylar. När festivalstarten 11 november närmade sig körde gruppen ständiga tester för att trimma in tekniken. För att göra det ännu svårare passade vi på att addera en extra festivaldag och några helt nya programpunkter!

Teknikgruppen kör en live test med nätpublik och Tove Alsterdal framför kameran ett par veckor inför deckarfestivalen 2019 för att se om prylar och produktionspriciper håller till en större produktion.

Dagarna innan festivalen skärptes tonläget i de dagliga pandemipresskonferenserna vilket ledde till konstanta planeringsförändringar. Någon vecka innan festivalpremiären trodde vi att drygt hälften av årets 30-tal författare (rekord!) skulle finnas på plats i Sundsvall men med skärpta restriktioner bokades en del resor av så i praktiken blev det en tredjedel i stället.

Allt verkade gå på räls onsdag förmiddag. Först blev det invigning av Tomas Melander, mångårig ordförande i föreningen bakom festivalen. Nu lämnade han platsen till Inger Melén, men Tomas fick berätta om festivalens utveckling och om dess betydelse för staden. I en stad ”ute på vischan” för de flesta författare är det inte givet att man kan samla många från Sveriges deckarelit år efter år, men det har vi lyckats med, till och med under en pandemi.

Den inledande onsdagskvällen var tänkt att vara nästan heldigital med författare som medverkade på distans och en mycket begränsad publik på plats i lokalen på Quality Hotel i Sundsvall. Premiärpasset var med ingen mindre än Håkan Nesser, som var aktuell med deckaren Den sorgsne busschauffören från Alster, som i titeln har en koppling till Tove Alsterdal, en av moderatorerna för detta pass. Ja, det är samma Alster(dal) vi pratar om! Håkan medverkade på videolänk och på den vägen blev det under resten av kvällen. Anders Roslund berättade att han inte hade skrivit en kokbok trots att hans kameratelefon filmade i hans kök, och Stina Jackson kopplade upp sig från Denver i USA där hon bor. Några andra som medverkade var läsarfavoriten Emelie Schepp, Hans Rosenfeldt som är lika känd som deckarförfattare som manusförfattare för TV-serier (Bron t.ex.) och Mattias Edvardsson, som kopplade upp sig från Teneriffa.

Nästan allt från Svenska Deckarfestivalen 2020 spelades in och du kan se författarintervjuerna och annat smått och gott i spellistan från Youtube.

Bland festivalprogrammets nyheter under pandemifestivalen var ett skolprojekt där en klass på Skvaderns gymnasieskola hade läst Camilla Stens dystopi En annan gryning. Under torsdagens första pass fick fyra elever från klassen prata med Camilla om boken.

En annan nyhet var deckarteater, Mordet i Midlands, men inte ”mordmiddag” som tidigare, men vanlig scenteater denna gång. Sedan var det dags för ett direktsänt boksläpp, något vi heller inte har gjort under Svenska Deckarfestivalen förr. Petter Österlunds romandebut Lenins guld skulle lanseras, en thrillerskröna i Dan Brown / Indiana Jones-stil med en fotograf från Sundsvall som huvudperson!

Cara Hunter kopplade upp sig från ”deckarstaden” Oxford, Anne Holt från Norge och Poirot-författaren från sitt hem. Ja, den nya författaren alltså, Sophie Hannah, som har godkänts av Agatha Christie-företaget.

Festivalens tredje dag var fredag den trettonde, men för att inte ta några risker med vare sig skrock eller äckliga röda virus fortsatte kvällen med ännu en festivalnyhet; förinspelade videoreportage. Festivalens reporter hade åkt land och rike runt, nåja, till Umeå, Piteå och Färila utanför Järvsö, för att intervjua författare inom olika genrer. I Piteå hade vi träffat Åström & Sandlund som debuterade med den psykologiska thrillern Vid skogens slut. På väg dit hade vi pratat med och filmat litteraturvetaren Katarina Gregersdotter i Umeå. Erik Nilshammar, kallad ”Hell-singlands Stephen King” efter rysarsamlingen Gammelgrav, skriver i gränslandet mellan skrönor och mysterier och jobbade nu med en historisk deckare från 1700-talets Hälsingland. Slutligen bjöd fredagen på ett förinspelat Zoom-intervju med Staffan Öberg, vars äventyrsdeckare från en nästan fiktiv by i Höga kusten-trakten börjar med att tre huvuden spikas upp på pålar.

För tredje året i rad delade Svenska Deckarfestivalen dessutom ut Lilla Sherlock-priset. Trots pandemin, eller kanske på grund av den, skickades 76 noveller in till juryn, vilket blev nytt rekord. Årets vinnare blev Elina Kile (Hagaskolan) med novellen Sjung om studentens lyckliga dag, en kort thriller om ett tungt och allvarligt ämne, våldtäkt. ”Ett mycket utvecklat och målande språk” tyckte juryn i sin motivering. Andra priset togs av Ellen Janson (Hagaskolan) för novellen Tillit och tredje priset vanns av Tyra Öhman (Hagaskolan) för Det borttappade minnet. Priset för särskild kreativitet gick detta året till Alva Sondell (Vibackeskolan) för novellen Varelsen.

Lilla Sherlock-vinnarna 2020.

Vanligen avslutas Svenska Deckarfestivalen på fredagen men när andra bromsar så gasar vi! Lördagen erbjöd spänningsbio för barn med utvalda filmer och en dramatiserad stadsvandring. Med hjälp av Stenstans berättarteaters skådespelare fick publiken ”uppleva” verkliga öden från Sundsvalls historia; mamman som eldade upp sitt eget barn och konstnären som tvångslobotomerades av staten, till exempel. Men vi fick också träffa Sundsvalls första kvinnliga polis från 1950-talet. Hon jobbade på nuvarande Stadshuset som den gången var polisens huvudkvarter, och det var också där stadsvandrarna bjöds på varmt te och Agatha Christie-kaka. På tal om deckardrottningen så hade festivalen även blandat världens första deckarfestival-te någonsin, Aga-Te, som kunde köpas i en närliggande affär.

Under festivaldagarna hade vi också andra aktiviteter för barn och unga, inte minst författarbesök i skolorna och besök av gymnasieelever som kom till festivalen. Trots årets alla begränsningar nådde vi omkring 650 elever med olika aktiviteter 2020.

Det enklaste för festivalföreningen hade varit att ställa in festivalen i fjol, men vår slutsats var den motsatta; ett samhälle utan stimulerande aktiviteter där väldigt många sitter oroliga bakom stängda dörrar innehåller kanske skydd från virussmitta, men det är också ett farligt samhälle på andra sätt. Svenska Deckarfestivalen 2020 blev således en thriller med ett lyckligt slut, då det få dagar efter kom bud som skärpta restriktioner: ”I läget vi befinner oss i nu bedömer regeringen att fler åtgärder krävs. Därför föreslås nu ett förbud mot att hålla allmänna sammankomster och offentliga tillställningar med fler än åtta deltagare” – regeringen, 16 november 2020.

Författare 2020: Håkan Nesser, Camilla Sten, Malin Thunberg Schunke, Tove Alsterdal, Jonas Moström, Kerstin Bergman, Pernilla Ericson, Hans Rosenfeldt, Anders de la Motte, Stina Jackson, Susanne Fellbrink, Petter Österlund, Mattias Edvardsson, Johan Erlandsson, Arne Dahl, Anne Holt, Erik Nilshammar, Katarina Gregersdotter, Åström & Sandlund, Cara Hunter, Staffan Öberg, Caroline Engvall, Lina Areklew, Kristina Appelqvist, Emelie Schepp, Sophie Hannah och Anders Roslund.

I styrelsen: Inger Melén (ordförande), Yoko Kawabata, Lennart Bergström, Anders Larsson, Olle Håkansson, Mariette Oras och Glenn Folkvord.


Bonus: Blandade bilder och minnen


Statistik och fakta

Deckarfestivalerna i Sundsvall

ÅrDatumAntal författare
201210 oktober6
201328-30 oktober8
20146-8 november13
20152-6 november15
20169-11 november18
20178-10 november17
20187-9 november24
20196-8 november24
202011-14 november27
202110-13 november31

Digitala höjdpunkter

ÅrHändelse
2014Första generationen hemsida och föreningens Facebook-sida lanseras
2015Ny hemsida och festivalens logga lanseras. Festivalens Instagramkonto öppnas
2018Systematisk och omfattande presentation av alla medverkande författare påbörjas
2019Ny hemsida lanseras. Föreningen startar med medlemsbrev via epost
2020Hela festivalen sänds live på nätet under pandemin

Vem har medverkat flest gånger inkl. 2021?

FörfattareAntal gånger på festivalen
Christoffer Carlsson4
Anders Roslund4
Tove Alsterdal5
Arne Dahl6
Jonas Moström6