Årets debutanter nominerade

Nu har också årets debutanter nominerats av Svenska Deckarakademin. Och igen har vi fått ett kvitto på att vi tänkte rätt når vi bokade Sara Strömberg, eftersom hon är en av de nominerade; hon kommer till Svenska Deckarfestivalen i Sundsvall om drygt en vecka.

För att komma med i tävlingen om att bli nominerad till akademins priser måste man aktivt anmäla böcker, som Svenska Deckarakademins läsgrupper tar sig an. I år anmäldes ca 230 deckare (vilket inte är alla som har kommit ut) och det var ”många guldkorn” i årets skörd, tycker akademin. Men bedömarna kom ändå fram till vilka fem som från och med i dag tävlar om att bli Årets debutant 2021:

  • Kristina Agnér: Var inte rädd för mörkret (Bonniers)
  • Gertrud Hellbrand: Dragoner (Harper Collins)
  • Sara Strömberg: Sly (Modernista)
  • Jennie Lundgren & Ulrika Lundgren Lindmark: Där isarna råmar (Bonniers)
  • Anders Sundkvist: Återvändaren (Modernista)

Sara Strömberg kommer till årets deckarfestival men vi noterar också att vår utvalde debutant i mars, Kristina Agnér finns med på listan.

Annars ser vi att trenden med deckare från Norrland har nått Svenska Deckarakademin. Av de fem nominerade utspelar sig tre i Norrland: Där isarna råmar i Kalix, Sly i Åre och Återvändaren i Luleå. De två övriga böckerna tillhör en annan pågående trend, landsbygdsdeckarna, med handling från fiktiva byar i Småland och Östergötland.

Barnbokspriset Spårhunden har också fått sina nomineringar:

  • Lisa Bjärbo, Johanna Lindbäck, Sara Ohlsson: Jobbiga tjejer (Lilla Piratförlaget)
  • Sanna Norlin: Den första stölden (Lind & Co)
  • Ulf Nilsson: Ett fall med ett brak (Bonnier Carlsen)

Spårhunden har delats ut sedan 2002 men de första åren var det tidskriften Jury som arrangerade. Nu är det Svenska Deckarakademin som bedömmer barndeckarna och delar ut priset.

Vinnarna offentliggörs vid Svenska Deckarakademins och Svenska Deckarbibliotekets gemensamma festival i Eskilstuna den 19 – 21 november, då akademin firar sitt 50-årsjubileum. Det uppmärksammar vi även i Sundsvall veckan innan.