Debutanten: Stefan Reitersjö

Alla deckarförfattare har varit debutanter, men alla läsare var inte där när de etablerade började sin bana. Nu har du möjlighet att följa nästa svenska deckarkändis från början. Nyss släppte Stefan Reitersjö debutromanen Tranor och körsbärsträd, och han är oktober månads debutant på SvenskaDeckarfestivalen.se

Grattis till din debutbok, Tranor och körsbärsträd. Vad handlar den om?
Tack så mycket!
Den handlar om Francis, en konstkonsult som får i uppdrag att försöka komma fram till vilka hemligheter en nyupptäckt målning av Carl Larsson bär på. Det finns dock starka krafter som inte vill att dessa ska avslöjas. Parallellt finns det en hotbild mot en av Francis väninnor som hon också har varit ihop med. Francis är idag sambo med Chameleon Hope, som är konsertpianist med världen som arbetsfält. Därför finns det ganska mycket musik i berättelsen, förutom konsten. Den kan man lyssna på i en Spotifylista här.

Hur länge har du arbetat med boken?
3 kanske 4 år men den mest intensiva fasen har varit det senaste året.

Hur kom du på att du ville skriva just en deckare/thriller?
Jag har alltid, ända sedan min första läsupplevelse läst just deckare så det var det mest naturliga för mig när jag nu debuterar med en skönlitterär bok.

Har du någon ”master plan” bakom?
Ja, det finns planer på att fortsätta med Francis och Chameleon i ytterligare några böcker. Det kommer att bli helt fristående böcker som man inte behöver följa i en viss ordning. Planer finns nedklottrade på papper och whiteboards.

Förutom några spännande timmar, finns det något djupare budskap i boken som du hoppas läsarna tar till sig?
Ja. Mina huvudkaraktärer tillhör HBTQ-spektrat med Chameleon Hope som transperson man till kvinna. Jag har velat föra in att dem, liksom alla, vill leva sina liv utan att någon annan ska ha några synpunkter på deras livsstil.

Många författare ”gräver där de står” men du är mer känd som hundmänniska och expert som har skrivit ett antal böcker om hundar. Din deckare har handling från konstvärlden, det måste du förklara.
Jag har ett stort konst- och musikintresse så att när jag nu fick möjligheten att skriva skönlitterärt så ville jag utmana mig själv litet grann för att se om jag kunde skriva något annat än faktaböcker om hundar och hundhistoria.

Har du ändå flätat in lite hundexpertis i boken?
Jodå, det förekommer rätt frekvent i berättelsen. Bland annat är Francis mamma hunduppfödare och tillhör hundutställningseliten.

Vad var det svåraste med att skriva din debutroman, tycker du?
Det svåraste var nog att få till karaktärernas egna röster och sätt att utrycka sig på, så att de inte låter likadant.

Har du någon favoritscen eller favoritkaraktär i din bok?
Alla karaktärer som finns i min berättelse är intressanta och spännande på sitt sätt så därför kan jag inte rangordna dem.

Vad har du lärt dig under processen som du vill tipsa andra, framtida debutanter om?
Att skynda långsamt! Det går inte att snabbvärka fram idéer, samtidigt måste du sitta dina timmar framför skrivmaskinen eller datorn för att, så att säga, locka fram björnen ur grottan.

Vilka litterära förebilder har du, favoritförfattare och genrer som du gärna läser?
Om vi börjar med de svenska förebilderna så måste Jan Mårtenson nämnas som ju nästan på egen hand har skapat en egen genre. Dvs. mord, konst och antikviteter i en mysig inramning av litet lyx och flärd. En annan stor förebild, för att inte säga ikon, är ju Henning Mankell. Det är den enda författare som jag undviker att läsa medan jag själv är i en skrivperiod för att jag känner när jag läser honom att det är omöjligt att komma upp i hans nivå. Den tredje jag vill nämna i sammanhanget är Olov Svedelid för hans ekvilibristiska förmåga att ge karaktärerna egna röster och eget språkbruk. Den fjärde förebilden jag vill nämna är miljöjuristen Staffan Westerlund, som inte är så känd av den stora deckarpubliken men jag älskar hans poetiska språk och lugna behandling av de miljöer han beskriver.

Internationellt är det naturligtvis de stora deckardrottningarna från guldåldern Agatha Christie och Dorothy Sayers samt för den hårdkokta genren Raymond Chandler. Andra deckarfavoriter är Arthur C. Doyle och Håkan Nesser.

Jag läser gärna historiska romaner och fantasy när det gäller annan skönlitteratur och inom sakprosan läser jag väldigt mycket historia och biografier.

Hur ser ditt läsande ut, föredrar du ljudböcker, papper eller e-böcker?
När det gäller formatet så föredrar jag helt och hållet pappersboken. Dels för praktisk bekvämlighet men också ur ett bevarandeperspektiv. Streaming i all ära men de flesta ljudböcker och E-böcker försvinner efter ett tag och Storytel och de andra kan ju inte garantera att just den ljudboken ska finnas om, säg 20 eller 30 år. I snitt läser jag ungefär 6-7 spänningsböcker i månaden.

Vilken är din senast lästa spänningsroman/deckare?
Den senaste som jag läste ut var Skuggliljan av Johanna Mo. Jag håller nu på att läsa Checkmate to Murder av E.C.R. Lorac.

Den svenska spänningsscenen är stor, det är mycket och hård konkurrens; vad hoppas du tillföra genren?
Som jag tidigare har sagt är konst- och antikvitetsdeckargenren i Sverige i mångt och mycket en mans verk, Jan Mårtenson med sina Homandeckare. Det är ett fantastiskt arbete han har gjort så detta ska inte tas som någon kritik utan jag ville bara försöka utveckla den subgenren litet mera med att tillföra ett nytt och förhoppningsvis fräscht perspektiv och persongalleri. Sedan finns det väldigt få HBTQ-karaktärer generellt i den svenska deckargenren och de få som finns är ofta homosexuella män. Det har blivit betydligt bättre de senaste 15 åren men fortfarande lyser stolta transpersoner som lever i homosexuella förhållanden samt homosexuella kvinnor med sin frånvaro i den svenska deckarlitteraturen. Där hoppas jag att jag kan tillföra något.

Om någon erbjuder dig att filmatisera boken, skulle du då föredra en långfilm på bio eller en tv-serie? Och vem skulle spela huvudrollen?
Haha, vilken dröm! Men eftersom det bara finns en bok än så länge så tycker jag att en film vore kul att få till. Om det är en internationell produktion skulle jag gärna se en blonderad Essie Davies med litet längre hår än hon har i TV-serien Miss Fisher’s Murder Mysteries.

Essie Davies i TV-serien Miss Fisher’s Murder Mysteries (2012 – 2020)

Bokfakta:

  • Titel: Tranor och körsbärsträd
  • Författare: Stefan Reitersjö
  • Utgivningsdag: 2021-10-07
  • Antal sidor: 248
  • Förlag: Wildbergs förlag
  • Hitta boken: Bokus – Adlibris

Förlagets presentation av boken

Tranor och körsbärsträd är namnet på en nyupptäckt målning av Carl Larsson. Målningen visar sig dock innehålla hemligheter som många är beredda att göra vad som helst för att antingen komma åt eller dölja. Konstkonsulten Francis Lasker dras in i jakten på verkets hemligheter och får på vägen uppleva både kärlek och hat, nya och återfunna vänner, glädje och sorg samt musik och konst i ett sommarfräscht Stockholm och ett lika skönt somrigt Järvsviken.


Tranor och körsbärsträd är den första boken om Francis Lasker och hennes sambo, den världsberömda konsertpianisten Chameleon Hope. Den prisade hundhistorikern och hundboksförfattaren Stefan Reitersjö (1967) debuterar skönlitterärt med en skön och intellektuellt stimulerande deckare i Jan Mårtensons anda.