Åsa och Anne Mette nomineras

Anne Mette Hancock och Åsa Larsson som båda kommer till Svenska Deckarfestivalen om 3 veckor har idag nominerats till två tunga priser från Svenska Deckarakademin; Årets svenska kriminalroman och Årets bästa översatta kriminalroman.

För att komma med i tävlingen om att bli nominerad måste man anmäla böcker, som Svenska Deckarakademins läsgrupper tar sig an. I år anmäldes ca 230 deckare (vilket inte är alla som har kommit ut) och det var ”många guldkorn” i årets skörd, enligt akademin. Men bedömarna kom ändå fram till två listor.

De nominerade till priset för Årets svenska kriminalroman är:

  • Dennis Magnusson: Mord enligt manus (Ordfront)
  • Johan Theorin: Benvittring (Wahlström & Widstrand) – kommer ut 15 november
  • Liza Marklund: Polcirkeln (Piratförlaget)
  • Marie Hermanson: Pestön (Albert Bonniers förlag)
  • Åsa Larsson: Fädernas missgärningar (Albert Bonniers förlag)

Åsa Larsson, Johan Theorin och Liza Marklund har alla varit nominerade vid tidigare tillfällen (Åsa och Johan har vunnit också) och alla har gjort comeback inom deckargenren i år. Dennis Magnusson är den färskaste författaren i gänget, han debuterade 2017. Mord enligt manus är bara hans andra deckare, och har troligen ”bästa titel” då Dennis egentligen jobbar mest som manusförfattare för TV och teater.

Den fem nominerade utländska deckarna är:

  • Anne Mette Hancock: Äppelmannen (Louise Bäckelin förlag), originaltitel: Mercedes-snittet. Översättning: Helena Stedman
  • Arnaldur Indriðason: Flickan vid bron (Norstedts), originaltitel: Stúlkan hjá brúnni. Översättning: Ingela Jansson
  • Elina Backman: När kungen dör (Bokfabriken), originaltitel: Kun kuningas kuolee. Översättning: Marjut Hökfelt
  • Giles Blunt: Arktiska nätter (Hoi förlag), originaltitel: Until the Night. Översättning: Sandra Gustafsson & Lars Rambe
  • Guillaume Musso: Återträffen (Nona), originaltitel: La jeune fille et la nuit. Översättning: Christina Norrman

God spridning på originalspråken då de fem författarna skriver på fem olika språk.

Nomineringarna till Årets debutantpris samt vilka barn- och ungdomsdeckare som nomineras till Spårhunden publiceras om en vecka. Vinnarna offentliggörs vid Svenska Deckarakademins och Svenska Deckarbibliotekets gemensamma festival i Eskilstuna den 19 – 21 november, då akademin firar sitt 50-årsjubileum. Det uppmärksammar vi även i Sundsvall veckan innan.