SvDF21: Robert Harris

Robert Harris är den internationellt storsäljande författaren bakom en rad historiska och kontrafaktiska thrillers. Många av böckerna har blivit film eller TV-serie och nu är han aktuell med krigsthrillern Vedergällning, samt i en intervju under Svenska Deckarfestivalen i Sundsvall!

Brittiska Robert Harris (f. 1957) har kallats ”den historiska romanens gigant” och ”one of the most talented historical fiction authors in the game” men började sin karriär som journalist, som så många andra författare. Redan från barnsben under uppväxten i Nottingham ville han skriva professionellt, efter att ha tagit inspiration från det lokala tryckeriet där pappan arbetade. Under tonåren skrev han teaterpjäser och texter till skoltidningen. Han studerade engelska i Cambridge och blev där redaktör för Varsity, studenternas tidning. Efter högskolestudierna började han i BBC som nyhetsjournalist. 30 år gammal blev han politisk redaktör i stortidningen The Observer, världens äldsta söndagstidning. Parallellt skrev han journalistiska böcker, som t.ex. A Higher Form of Killing (1982), en studie av kemisk och biologisk krigföring. Han skrev också Selling Hitler (1986), om dagbokskandalen runt nazistledaren; Hitler och andra världskriget skulle han återkomma till flera gånger i sin fiktion.

1992 gav han ut sin första roman, Faderland, som blev en stor succé med 3 miljoner sålda exemplar på 25 språk. Boken är lite av en mall för senare böcker; en kontrafaktisk historisk thriller, delvis baserad på verkliga händelser, gärna med andra världskriget som fond. Vi är i Berlin, året är 1964. Nazisterna vann kriget och det stortyska riket sträcker sig från Nordsjön till Kaspiska havet. Förberedelserna inför Adolf Hitlers 75:e födelsedag är i full gång och man förväntar sig ett försonande besök från USA:s president Joseph Kennedy och ambassadör Charles Lindbergh. När en död kropp upptäcks nära Berlins mest prestigefyllda förort, kopplas mordutredaren Xavier March från Kriminalpolizei in på fallet. Han hittar tecken på en konspiration som kan spåras till de absoluta topparna i det stortyska riket. Tillsammans med den amerikanska journalisten Charlotte Maguire påbörjar March jakten på sanningen, en sanning som utgör ett hot mot hela det nazistiska systemet. Men Gestapo är hela tiden ett steg bakom…


Hittills har det blivit 14 thrillers av olika slag, ofta med oväntat påhittiga handlingar. I den postapokalyptiska dystopin Den andra sömnen (2019) skickas den unge prästen Christopher Fairfax till en avlägsen brittisk by för att hålla i begravningen av byns kyrkoherde. På plats hittar Fairfax mystiska föremål, bland annat plastflaskor och en kommunikationspryl med ett äpple på. Problemet är bara att året är 1468… Boken utsågs till en av 2019 års bästa thrillers av flera brittiska tidningar, bland andra The Times, The Guardian och The Telegraph.

Robert Harris har dramatiserat en tänkt utveckling av den kända Dreyfus-affären i Frankrike på 1800-talet, hittat på thrillerdetaljer kring den historiska München-överenskommelsen mellan Tyskland, Storbritannien, Frankrike och Italien 1938 och spekulerat i vad som skulle kunde ha hänt mellan verklighetens historiska Quintus Cicero och Julius Caesar i antikens Rom. Om den avslutande Cicero-boken Diktatorn (2015) skrev Aftonbladet: ”Robert Harris är fenomenal på att kombinera verkliga och påhittade händelser.”

There are historical thrillers that are mainly thrillers,
and others that are mainly history.
Harris has the capacity to be both.

Financial Times

Många av Harris böcker har blivit film eller TV. Dokumentärboken Selling Hitler blev TV-serie med Jonathan Pryce 1991. Faderland blev TV-film på HBO 1994 med Rutger Hauer och Miranda Richardson i huvdrollerna. Enigma (1995) blev film 2001 med James Bond- och Narnia-regissören Michael Apted bakom rodret (och med pengar från Mick Jagger). Archangel (1998) blev miniserie på BBC 2005 med Daniel ”James Bond” Craig i huvudrollen. 2007 gav Harris ut The Ghost som ”hämnd” efter att ha blivit ovän med sin gamla kompis Tony Blair, f.d. statsminister. Boken blev filmen The ghostwriter 2010, med Pierce Brosnan i rollen som en före detta brittisk statsminister. Den senaste boken som blir filmatiserad är Munchen (2017) som släpps på Netflix i januari 2022. Jeremy Irons spelar Neville Chamberlain. Ytterligare tre filmprojekt är på gång; en ny filmversion av Faderland, en TV-serie baserad på Cicero-trilogin och första filmatiseringen av The Fear Index (2011) i vilken världens finansmarknader hotas av fullständigt kollaps via artificiell intelligens, inspirerad av den amerikanska börskraschen 2010.

I hans senaste bok Vedergällning (på svenska 2021) tar han sig an andra världskriget än en gång. Hitlers missilkampanj vävs samman med en berättelse om två människors livsöden. Det är november 1944. Tyskland är på väg att förlora kriget. I ett sista desperat försök har Hitler beordrat produktion av 10.000 ballistiska V2-raketer – världens mest sofistikerade vedergällningsvapen. Den desillusionerade raketingenjören Rudi Graf befinner sig i det ockuperade Holland där han ansvarar för avfyrningen mot London. Samtidigt skickas Kay Caton-Walsh, brittisk sektionsofficer, till Belgien för att lokalisera och neutralisera hotet. ”En lysande bedrift; en gripande bladvändare som manar till eftertanke” tyckte Daily Express.

Harris bästa råd till blivande författare är som följer: ”My basic advice when writing is to get three things happening every two pages. Keep things moving. Think about the book from beginning to end and see the key moments. I recognize my strength and my weakness as a writer. My strength, if I might say so without being immodest, is that by and large, once people start reading they can’t stop because they are drawn in. The weakness of course is you don’t really hang about and develop characters too much. You don’t stop for long lyrical passages. I do like stories. I like the business of telling a story. Having said that, there is no reason why a story shouldn’t carry a lot more freight with it. You can get at a truth as a novelist in a way that you can’t as an historian. I think you can bring things alive, the sense of fear, prickly fear, the sweat, the smell of the place and so on.”

Robert Harris skriver ofta historisk eller låtsashistorisk fiktion men oavsett vilken era som behandlas har alla hans böcker en sak gemensamt; i förlängningen handlar samtliga om vår moderna tid. Möt honom live på videolänk under Svenska Deckarfestivalen 10 – 13 november 2021.

Utgivna böcker (romaner, brittisk utgivning med svenska titlar):

 • 1992 Faderland
 • 1995 Enigma
 • 1998 En ängel i Archangelsk
 • 2003 Pompeji
 • 2006 Imperium
 • 2007 Spökskrivaren
 • 2009 Konspiration
 • 2011 The Fear Index (ej på svenska)
 • 2013 En officer och spion
 • 2015 Diktatorn
 • 2016 Konklaven
 • 2017 München
 • 2019 Den andra sömnen
 • 2020 Vedergällning

Länkar: