SvDF21: Dick Harrison

Historieprofessor Dick Harrison kommer till Svenska Deckarfestivalen, inte för att prata om medeltiden, men för att prata om sina deckare. Eller förresten – det blir medeltidssnack ändå, för hans pusseldeckare utspelar sig på just medeltiden!

Dick Walther Harrison är känd historieprofessor med otaliga uppträdanden på radio och TV bakom sig. Han skriver regelbundet i tidningarna Svenska Dagbladet och Populär Historia, är professor i historia vid Lunds universitet sedan 2003 och författare till en stor mängd populärhistorisk facklitteratur, främst om medeltiden. Ett hundratal böcker har det blivit, t.ex. 2019 var han aktuell med hela sju nya böcker i serien Världens dramatiska historia. Dick Harrison har varit knuten till Nationalencyklopedin som expert och granskare, var huvudredaktör för Sveriges historia som gavs ut i åtta band 2009 – 2013, och var under den perioden även vetenskaplig konsult och programledare (tillsammans med Martin Timell) för TV4:s 12-delade dokumentärserie med samma namn.

Harrison har forskat om städer och infrastruktur i det langobardiska Italien under tidig medeltid, om digerdöden, om Robin Hood, om tids- och rumsuppfattningar under medeltiden, om Nordens roll under korstågen och mycket annat.

Så vad gör han på en deckarfestival? Svaret är enkelt; Dick Harrison skriver även spänningsromaner! Tre actionthrillers om Ulvbjörn Vamodsson som levde på 600-talet, och två kriminalromaner om Thierry av Liège som är ordensman på Gotland i slutet av 1300-talet.

Den senaste harrisonska deckaren, Herrens år 1399 kom ut i somras. Thierry av Liège är soldat i Tyska orden, en riddarorden som intog Visby 1398 efter att pirater hade dominerat ön. Han har fått ett särskilt förtroendeuppdrag, att vara ordensman, en sorts detektiv eller polisutredare, och är ett verktyg för att skapa tillit mellan riddarordnen och Visbys borgare. Tanken är att stadsborna ska få hjälp med sina bekymmer, i alla fall om det handlar om mord eller försvinnanden. En man har nyligen hittats hängd i en ödegård norr om staden. Det visar sig vara en rik borgare från Stockholm. Mördaren har sprättat upp hans mage och slängt trettio silverpenningar på marken under honom, en kopia av hur Judas Iskariots död brukar avbildas. Det är dock inte så lätt att få folk att tala. Efter många år av våld, död och pest ser de flesta om sitt eget hus. Utredningen försvåras ytterligare av våldsamma sjörövarhärjningar, blodiga krogslagsmål och ytterligare ett märkligt dödsfall.

En medeltida pusseldeckare där hjälten får klara sig med nästan ingenting, men är man en belgisk detektiv (staden Liège ligger i nuvarande Belgien) så löser man brott med de små grå cellerna!

Att Dick Harrison är en folkbildare och multimediafenomen är att uttrycka sig milt. Söker man på hans namn i en nätbokhandel dyker det upp 221 träffar, vilket är flera än hans egna böcker, men det visar på att Harrison är med i väldigt många sammanhang. Till exempel blev han 2008 omgjord till en tecknad serie där han reste jorden runt i Tintins fotspår, självklart tecknad i Tintin-stil. Dick Harrison har gillat Tintin sedan han var liten pojke, men som forskare har han studerat mellankrigstidens syn på hur människor tänkte, genom att analysera Tintin. Ett exempel på hur historieförmedling lämnar den akademiska och fackliga sfären och tar sig in i folkhemmet på otraditionella sätt, vilket nog får ses som en del av Harrisons plan.

Tintin eller Dick? Båda och? Jimmy Wallin har tecknat.

Dick Harrison kommer till Svenska Deckarfestivalen i november för att prata om sina deckare, men vi kan nog inte helt utesluta att vi också nuddar historiska brott, historiska romaner eller historiska detektiver!

Utgivna böcker:

Romaner

 • 2007 Ofärd
 • 2010 Niding
 • 2012 Illdåd
 • 2020 Herrens år 1398
 • 2021 Herrens år 1399

Facklitteratur (urval)

 • 1997 Uppror och allianser: politiskt våld i 1400-talets svenska bondesamhälle
 • 1999 Krigarnas och helgonens tid: Västeuropas historia 400–800 e.Kr.
 • 2000 Mannen från Barnsdale: historien om Robin Hood och hans legend
 • 2000 Stora döden: den värsta katastrof som drabbat Europa
 • 2002 Jarlens sekel: en berättelse om 1200-talets Sverige
 • 2002 Sveriges historia medeltiden
 • 2003 Historiebok för kakälskare (med Eva Helen Ulvros)
 • 2005 Förrädaren, skökan och självmördaren
 • 2005 Gud vill det! – nordiska korsfarare under medeltiden
 • 2006 Slaveri: Forntiden till renässansen
 • 2007 Slaveri: 1500 till 1800
 • 2008 Slaveri: 1800 till nutid
 • 2009 Sveriges historia: 600-1350
 • 2010 Sveriges historia: 1350–1600
 • 2017 Kalmars historia
 • 2017 Jag har ingen vilja till makt: biografi över Tage Erlander
 • 2018 Englands historia
 • 2019 Vikingarnas historia
 • 2020 Sveriges medeltid
 • 2021 Sveriges stormaktstid