Möt Mma Ramotswe

Nyfiken på hur det kan bli när en skotte skriver mysdeckare om en hjältinna från Botswana? Alexander McCall Smith har gjort det över 20 gånger i Damernas Detektivbyrå, så inför Svenska Deckarfestivalen kliver vi in i en värld av ”traditionellt byggda kvinnor” och rött te.

En introduktion till Alexander McCall Smiths mest kända skapelse.

Då vi ska prata med Alexander McCall Smith på Svenska Deckarfestivalen i Sundsvall passar det att vi bekantar oss med han stora hjältinna: Mma Ramotswe och hennes värld, eftersom vi redan har bekantat oss med nya hjälten Ulf Varg. Många har läst någon av böckerna i serien Damernas Detektivbyrå, men om man är ny till hans stora serie på 22 böcker kan det passa bra med en liten snabbkurs (även för den glömske bokmalen). Alexander McCall Smith slog igenom med dunder och brak i slutet av 1990-talet med bokserien som snart firar 25 år. (Milda spoilers kan förekomma i följande text.)

.
Mma Ramotswe, eller Precious Ramotswe som hon egentligen heter – Mma är den botswanska artighetsfrasen för vuxna kvinnor, ungefär som Madam – är en traditionellt byggd kvinna, ja hon säger så själv, som är född i Botswanas huvudstad Gabarone (uttalas med sch-ljud istället för G och utan E; Schabaron). Hennes pappa är den framlidne Obed Ramotswe, stor nötkreaturbonde som var vida känd i hela landet. Vi vet ganska lite om Precious mamma, då hon dog då dottern var barn. Därför har vår hjältinna inga syskon. När hon var yngre blev hon blixtförälskad i en jazzmusiker som visade sig vara våldsam. Mma Ramotswe fick deras enda barn men förlossningen var traumatisk och den besvärliga graviditeten satte stopp för fler barn. Precious lyckades fly från maken och ville starta en egen verksamhet som kunde ge ett stillsammare liv. Därför startade hon en detektivbyrå. Hennes vapen och ”bibel” är en bok om privatdetektivarbete skriven av en amerikan, en man hon idoliserar starkt. Men strider boken mot kulturen i Botswana vinner alltid hemmiljön.

Mma Ramotswes tillit till män är ganska låg, och i starten av bokserien görs det poäng av att damer är bättre på att vara mindre arroganta och mer intuitiva när man ska utreda brott. Precious är berest, hon har varit i Sydafrika och i Zimbabwe och kan sitt land utan och innan, något som kommer till stor nytta i hennes jobb. Ska hon träffa en man måste han nog vara en mycket snäll man och hon faller inte så lätt för någon. Dock värms hon upp av bilmekanikern som tar hand om hennes mycket gamla och ganska skruttiga vita van. JLB Matekoni (han heter bara så) är mer intresserad av bilarna, men han är en mycket känslig man som tycker att bilar har själ. Att ta hand om en bil är som att ta hand om en människa, tycker han. Först ligger kontoret till Damernas Detektivbyrå i centrum, men flyttas när hyra och lön blir för dyrt till bilmekanikerverkstaden. Det visar sig ändå vara en bra plats för en detektivbyrå, det ger många klienter ett svepskäl för att komma till platsen.

I starten av bokserien möter vi också assistenten till Mma Ramotswe, Grace Makutsi. Grace kommer från mycket knapra förhållande, har dålig hud, stora glasögon – men älskar skor. Hennes största bedrift är att ha fått 97% på sekreterarskolan, en summa ingen före eller efter henne lyckats få. Vi möter också barnhemsägaren Silvia Potokwane, en kvinna som hela tiden måste få sin brunn reparerad av Matekoni och som med fast hand styr organisationen och lyckas linda alla runt sitt lillfinger med bakverk och rooibos-te. Ja, det dricks inte te bara på barnhemmet, utan även hemma hos Precious och på kontoret. Massor av te och bakverk! Det är denna kvinna som lyckas övertyga Matekoni och Ramotswe att adoptera barn när de i sinom tid gifter sig.

Övriga människor som dyker upp är Grace antagonist, Violet Sephotho som hela tiden ska visa sig vackrare inför killar som Grace är intresserad av, och ha finare skor bara för att retas. Vi får också möta två praktikanter på verkstaden och möbelhandlar’n i stadens finare butik. Det vi också får stifta bekantskap med är Botswana, faktiskt kan vi säga att landet är bokseriens största biroll. Precious Ramotswe älskar sitt land, är superstolt över att Botswana blev Afrikas första riktiga demokrati, och över första presidenten Seretse Khama som lyckades mycket bra med integrationen mellan svarta och vita. Inget ägandebråk av jordbruksmark som i grannlandet Zimbabwe eller apartheid som i Sydafrika. Det presidenten gjorde var nämligen att ”demonstrativt” gifta sig med en vit kvinna och på en grund av kärlek.

.
Jill Scott spelade Precious Ramotswe i BBC-serien 2008-9. Anika Noni Rose och Lucian Msamati i övriga huvudroller.

I dessa deckare går vi in en värld som har ett lägre tempo. Brotten är mer av den mellanmänskliga sorten. Till exempel hur ska man veta att en läkare är en läkare? Eller hur ska man veta om det är sant när någon säger sig vara ens kusin, eller om den ljuger om sitt släktskap för att fly undan större problem? Den varsamma fingertoppskänslan, den starka tilltron till det goda i människor och den familjära tonen gör att man lätt blir beroende av böckerna. Fast ibland kan det förekomma mer handgripliga mysterier; försvann människan i Okavango-deltat när den blev biten av en krokodil?

Är det kallt mitt i vintern och man längtar till värmen är det lätt att koka sig en kopp rooibos-te och läsa en Damernas Detektivbyrå. För rooibos är verkligen ett signum för bokserien. Kan det till och med vara så att Alexander McCall Smith själv är den som fått ”hela” västvärlden att dricka rooibos-te? Den största producenten av rooibos-te ska ha sålt 70% mer efter att bokserien blev populär. Rooibos är tekniskt inte en tebuske men ger en röd, koffeinfri och nyttig varm dryck.

Är det varmt och man har semester och man vill ha något lättläst läser man också gärna denna serie. Det går också bra att läsa serien på engelska, då språket är förhållandevis enkelt. Jag tipsar ofta människor som vill bli bättre på engelska att börja med Alexander McCall Smith. Trots det enkla språket och den etiska diskussionen som är inbakat i mysterierna blir det aldrig barnsligt eller infantilt. Styrkan ligger i att du som läsare kan läsa böckerna antingen som fjäderlätt underhållning, eller så kan du lägga pannan i djupa veck och bena ut gåtorna tillsammans med svärmor eller dottern eller grannpojken utan att ni rodnar.

Det blir inte mer mys en så här. Vill du ha oblodiga gåtor i ett lugnt tempo i en trevlig och lite ovanlig miljö är det bara att börja med Damernas Detektivbyrå. Eventuellt börjar du med att lyssna på Alexander McCall Smith under Svenska Deckarfestivalen 2021!

Leelene Karlsson