SvDF21: Anne Mette Hancock

Blommor som stinker ruttet och påminner om döda kadaver, kan det vara nåt? Ja, om man är Anne Mette Hancock och skriver deckare! Likblomman fick Danska Deckarakademins debutantpris och exakt hur likblommor luktar kan du fråga henne om i Sundsvall 10-13 november!

Anne Mette Hancock är född 1979 i Gråsten på södra Jylland i Danmark där hon också växte upp. Drömyrkena från barndomen växlade mellan rättspatolog, advokat, polis, journalist och blomsterhandlare och en del att detta har hon uppfyllt, krimintresset var uppenbarligen stort redan tidigt.

– Som nittonåring flyttade jag till Florida och blev kvar där i ett och ett halvt år. Jag läste en del rättsvetenskapliga kurser men studerade också kreativt skrivande. Jag tillbringade ett antal år utomlands, bland annat i Los Angeles och i London, innan jag hittade tillbaka till Danmark, säger hon.

Hon har universitetsexamina inom historia och journalistik och har arbetat som journalist ett antal år, främst med porträttintervjuer och reportage.

Den första boken kom 2012, Klap i, hest!: indrømmelser fra det perfekte liv, skriven tillsammans med Katrine Engberg (också en av den nya generationens danska spänningsstjärnor). Boken utgörs av en brevväxling mellan de två, humoristisk, självutlämnande och delvis provocerande om allt i två trettioåriga kvinnors liv, inte minst den självförskönande kulturen på sociala medier.

– Det var ett livsförändrande och djupt personligt projekt för Katrine och mig. Det var mer ett manifest för vår vänskap, mer det än en egentlig debutbok.

Det som skulle bli den egentliga debuten och det stora genombrottet startade flera år innan boken kom ut. Hon förklarar:

¬ Idén till Likblomman föddes på en liten plats i södra Frankrike som heter Buis les Baronnies där jag tillbringat många sommarlov. Jag var på marknaden och när jag tittade upp såg jag en kvinna sitta på ett trottoarkafé tvärs över gatan. Hon stirrade undrande på mig och jag kunde se i hennes blick att hon kände igen mig utan att riktigt kunna placera mig. Det visade sig vara en bekant från min barndom. Av någon anledning fick det mig att tänka på en scen med en kvinna på flykt i en liten stad i Provence. Jag visste varken vad kvinnan flydde ifrån, vem hon var eller vart hon skulle. Men samma kväll skrev jag öppningsscenen för Likblomman. Handlingen utvecklades så långsamt och mognade länge innan jag började skriva resten på allvar i slutet av 2015.

Hon lämnade sitt dåvarande jobb för att kunna skriva på heltid. Hon fick hel del stöd i processen av de närmaste förstaläsarna i familjen, föräldrarna och hennes bror, och av vännen Katrine Engberg. Så småningom fanns ett manus att skicka in.

Titeln dök upp när hon såg en sändning på National Geographic om likblommor och blev väldigt fascinerad av fenomenet med en listig växt som luktar död. Även omslaget föddes under skrivprocessen när hon stötte på fotografiet av kvinnan med kniven på Pinterest.

¬ Allt gick så snabbt. Jag lämnade in manuskriptet och tretton dagar senare skrev jag på kontraktet och drack champagne med de underbara människorna på förlaget. Overkligt och underbart på samma gång, minns hon.

Sedan följde en redigeringsprocess tillsammans med förlaget för att komma fram till den slutliga texten. Förlaget gillade hennes omslagsskiss som förädlades av en grafisk formgivare och 2017 fick hon se både omslaget och inlagan i tryck. Mottagandet blev fantastiskt, Likblomman fick Danska Deckarakademins debutantpris, massor av människor köpte hennes bok, hon hyllade av kritikerna och snart fanns hon att läsa i dussintalet olika länder.

¬ Det har förändrat mitt liv radikalt, att bli en internationell bästsäljarförfattare var något helt annat än det liv jag levde innan dess, säger Anne Mette.

2018 kom uppföljaren Mercedes-snittet (Äppelmannen på svenska 2021) och samma år utsågs hon även till Årets danska författare. 2020 kom hennes tredje bok Pitbull (inte översatt till svenska ännu). Nyligen kom den första delen ut i USA och The Washington Post pekade ut den som en av höstens fem bästa nya spänningsromaner, en uppmärksamhet som är ovanlig för nordiska författare där.

Utöver en del historiska fackböcker läser hon själv mest inom samma genre som hon finns i som författare. Det blir mycket amerikansk och brittisk spänning; Michael Connelly, Harlan Coben, Gillian Flynn, Ian Rankin, Patricia Cornwell och John Grisham är några av favoriterna.

I dag bor hon med sina två barn i Köpenhamn.

Utgivna böcker:

  • 2020 Pitbull (del 3)
  • 2018 Mercedes-snittet (aka Äppelmannen 2021, del 2)
  • 2017 Ligblomsten (aka Likblomman 2020, del 1)
  • 2012 Klap i, hest!: indrømmelser fra det perfekte liv (med Katrine Engberg)

Länkar: