SvDF21: Sara Strömberg

I augusti debuterade Sara Strömberg som spänningsförfattare för vuxna med Sly, en titel som symboliserar glesbygdens människor. Mer om Åredeckaren får du höra under Svenska Deckarfestivalen i Sundsvall 10-13 november 2021, då författaren själv kommer. Kom du också!

Men Sly är inte Sara Strömbergs första bok. Redan 2008 kom första barnboken om Birger, det lilla Storsjöodjuret, en serie som hon skapar tillsamman med maken och illustratören Anders Nilsson. Och skrivande har ”alltid” varit en central del i Sara Strömbergs liv, bland annat som mångårig journalist i Östersund.

Hon föddes 1975 i Sävar i Västerbotten där hon tillbringade sina första år innan familjen 1989 flyttade till Krokom i Jämtland. Tidigt blev hon intresserad av ordens kraft och uppskattade bland annat poesi redan som barn. Då som nu var hon en riktig bokslukare, Maria Gripes böcker liksom Enid Blytons Fem-böcker och Martha Sandwall-Bergströms serie om Kulla Gulla tillhörde favoriterna.

De egna barnböckerna om Birger bottnar i idén om att göra myten om Storsjöodjuret mer lättillgänglig för barn genom att förmedla en upptäckarglädje och leklust. Det sammanfattar hon så här:

– Birgers ständiga motto är ”man får göra som man vill” som handlar om hur viktigt det är att vara sig själv och gå sin egen väg. Så är jag och Anders själva uppfostrade också.

Sara Strömberg har en fil.kand. i litteraturvetenskap och är utbildad gymnasielärare, men har aldrig utövat yrket utan arbetat närmare tjugo år som journalist och kulturredaktör i Östersund. Hon kom in tidningsbranschen när hon vann en reportagetävling i resemagasinet Vagabond och har älskat sitt jobb ända sedan dess. Men för två sedan tog hon ett djärvt beslut: dags för ett års tjänstledighet för studier på Pennspetsen, en skrivarlinje med fokus på eget projekt i Bollnäs. Och hennes eget projekt var just det som skulle bli kriminalromanen Sly.

– Det som driver mitt skrivande, oavsett genre, har alltid varit en stor nyfikenhet på allt runt omkring mig, att ställa frågor om varför olika saker är som de är. Det gäller särskilt oss som människor; varför blir vi som vi blir och är som vi är?

I Sly ville hon utforska glesbygdens villkor och glesbygdens människor och då är Åre en bra miljö med de enorma kontrasterna mellan Åre by och omkringliggande byar.

– Många läsare har säkert semestrat i turistmagneten Åre, men jag vill få dem att upptäcka byarna runtomkring som i vissa fall saknar internetuppkoppling, telefontäckning och basal samhällsservice. Jag ville synliggöra glesbygdsmänniskornas verklighet och bortglömda platsers skönhet. Men framför allt vill jag naturligtvis underhålla läsarna med en spännande historia, säger Sara.

Titeln Sly är allt annat än en slump, det är en symbol för glesbygdens människor, enligt Sara:

– Sly växer ofta på övergivna platser. Sly vill man röja eftersom den inte anses vacker, men det går inte att döda den. Den kommer tillbaka och den har en otrolig livskraft.

Det är många glesbygdsmänniskor som växer fram i boken och framför allt huvudpersonen Vera Bergström en 56-årig kvinna som alltid bott i området, som länge jobbat som journalist i Åre kommun men fått sparken när lokalredaktionerna slopades. Hon bor ovanpå den nedlagda tågstationen i Ånn (där författaren själv har bott). Hon är en kantig människa, ensam, ingen man och inga barn, ofta ledsen men i kärnan finns också en obändig styrka. Hon är motsatsen till storstadsmänniskans sönderstressade livspussel. Hon går i stället sönder av att ha alldeles för litet att göra.

– Jag tycker att det finns något vackert i alla skavanker, det är rätt tröttsamt med dagens ytlighet där alla ska visa upp sina perfekta liv. Alla har vi ju saker vi brottas med fajtas med och skavankerna förenar oss. Dessutom tycker jag att kvinnor i den åldern som säger vad de tycker är de mest intressanta människorna, säger Sara.

Sly har fått ett fantastiskt mottagande av recensenter och läsare och det gillar hon:

– Jag har fått många fina omdömen och är jätteglad för det. Det känns väldigt omtumlande faktiskt. Jag har fått en flygande start.

Nu skriver Sara på den andra boken med Vera Bergström i huvudrollen, men hon och maken kommer inte att överge det lilla Sjöodjuret Birger, barnboksserien med hittills åtta böcker, som bland annat fått Östersunds kulturpris 2015.

Länkar: