SvDF21: Alexander McCall Smith

Han är mest känd för mysdeckare med en botswansk hjältinna, men nu skriver Alexander McCall Smith även en svensk bokserie om Ulf Varg som jobbar i Malmöpolisens avdelning för känsliga brott. Hur detta kommer sig förklarar han under Svenska Deckarfestivalen nästa månad!

Som för de flesta författare var det inte planerat att Alexander McCall Smith skulle bli författare. Han föddes 1948 i Sydrhodesia (nuvarande Zimbabwe) och flyttade 17 år gammal till Skottland för att studera juridik vid universitetet i Edinburgh, där han tog en juristexamen 1971. Pappa jobbade som åklagare, så kanske blev karriärvalet påverkad av honom. 1981 undervisade han vid universitetet i Botswana, där han även medverkade till att etablera en juridikutbildning. Han fick med tiden andra uppdrag; ordförande för det etiska rådet för tidningen British Medical Journal, vice ordförande för Human Genetics Commission i Storbritannien, och ledamot av UNESCOs internationella bioetiska kommission.

Alexander har fortfarande en fot i den akademiska världen som Professor Emeritus vid Edinburgs universitet sedan några år. 2005 pensionerade han sig från jobbet som professor i medicinsk juridik för att skriva på heltid, efter stor succé med de första sex böckerna i serien om Damernas Detektivbyrå i Botswana. Men redan innan serien började 1998 hade han hunnit publicera 20 böcker, de flesta för barn, och några antologier. Överhuvudtaget är Alexander en mycket produktiv författare. Enligt förläggarens uppgifter skriver han som minst 2000 ord varje dag, även när han reser, men ofta 5000 ord när han jobbar hemma i Edinburgh. Inte medräknad akademiska och fackliga böcker har detta gjort att han nu har gett ut 120 böcker sedan debuten 1980 med barnromanen The White Hippo. Alexanders böcker kan läsas på 46 språk och har sålts i närmare 50 miljoner exemplar.

Mest känd är han för romanserien om Precious Ramotswe, som i Botswana driver ett detektivbyrå, Damernas Detektivbyrå. Hon är landets första kvinnliga privatdetektiv och löser vanliga människors vardagsproblem; misstankar om otrohet, stöld, försäkringsbedrägerier, men också ett och annat dödsfall. Hennes äventyr delas med sekreterare Grace Makutsi och bilmekanikern J.L.B. Matekoni (inget vet vad bokstävarna står för). De flesta förknippar Ramotswe-serien med begrepp som mysdeckare eller feelgooddeckare, då våldet är tonat ner, tonen är lustig och det dricks stora mängder rooibos-te. Detta reflekteras även i böckernas språkliga stil, som är enkel och rakt fram, lite mer som en muntlig berättelse än en ”litterär roman”. Trots detta finns det mörkare djup i böckerna. Som kvinna möter Precious Ramotswe många som tvivlar på hennes förmågor. Det finns en ”kvinnor kan”-vinkel i berättelserna. Alexander växte upp i Zimbabwe och har levt i Botswana, och har därtill forskat om det botswanska rättssystemet och undervisat på universitetet i huvudstaden, vilket ger böckerna en realistisk grund. För seriens första bok, på svenska Damernas detektivbyrå (2004) fick han Svenska Deckarakademins Martin Beck-pris (numera kallad Årets bästa till svenska översatta kriminalroman). En TV-serie baserad på böckerna visades på BBC 2009.

En av flera andra deckarserier är Filosofiska söndagsklubben (16 böcker) som utspelar sig i författarens hemstad Edinburgh. Hjältinnan är Isabel Dalhousie, en medelålders bemedlad kvinna som är redaktör för tidskriften Praktiskt tillämpad etik. Isabel är ofta upptagen av att fundera över hur man ska bete sig samt vilken skyldighet man har mot andra, och löser som amatördetektiv ovanliga mysterier. Isabel beskrivs som en ”rationell och logisk kvinna” som löser fall som är ”allt annat än rationella och logiska”.

Alexander McCall Smith skriver flera olika serier samtidigt, och den i Sverige mest aktuella just nu är Ulf Varg-serien, med handling i Malmö. Ulf Varg är polis och det av författarens kännetecken som går igen är moraliska och filosofiska frågor. Alexander kallar serien Scandinavian Blanc, eftersom de är mycket ljusare och mer humoristiska än de traditionella Scandinavian Noir-deckarna, som han i övrigt är förtjusta i. Gärna TV-serier som Bron och Brottet.

– Svenskarna hör till mina mest trogna läsare [och Ulf Varg] är mitt sätt att tacka dem. Särskilt bra går det för mina böcker om Damernas detektivbyrå, i Sverige säljer de böckerna i flera exemplar per capita än någon annanstans, säger han till TT.

Lustigt nog har inte Alexander gjort grundlig research inför Ulf Varg-serien. Han har varit i Malmö, men det är så länge sedan att han minns inte när. Men det är inte så viktigt, tycker han, eftersom det är karaktärerna som är viktiga, inte platsen. Alexander siktar inte på att visa upp Sverige på ett realistiskt sätt, lika lite som Morden i Midsomer ger en realistisk bild av England. Dock kör Ulf en Saab och äter Janssons frestelse.

Den första Varg-boken på svenska heter Avdelningen för känsliga brott (2019) och i den tar Ulf Varg och hans kollegor sig an fallet med den försvunna låtsaspojkvännen och mannen som kanske är en varulv. ”Som om Fox Mulder, Lisbeth Salanders ogifta moster och Kurt Wallander samarbetar i en ny trupp – och det är väldigt rolig läsning” tyckte The Washington Times. I årets Varg-bok, En man med många talanger, möter vi Ulfs bror Björn, som i sin barndom såg många av Ingmar Bergmans filmer, och en Hemingway-aktig machoförfattare som pressas för pengar. Ytterligare tre Varg-böcker finns på engelska, och serien är inte slut än.

Alexander McCall Smith medverkar på Svenska Deckarfestivalen 10-13 november via videolänk från hemmet i Edinburgh.

Ulf Varg-böcker som inte är översatta till svenska än.

Roliga fakta om Alexander McCall Smith

 • I 30 år bodde han och läkarfrun Elizabeth i en viktoriansk villa i Edinburgh och var grannar med J.K. Rowling och Ian Rankin (som nu har flyttat; Alexander bor kvar.)
 • Han spelar fagott på amatörnivå och var medgrundare till orkestern The Really Terrible Orchestra.
 • Alexander hjälpte till med att etablera Botswanas första operaskola och skrev librettot till deras första pjäs; en version av Macbeth med babianer i huvudrollerna.
 • 2014 köpta han Cairns of Coll-holmarna i Skottland, med syftet att göra ingenting med dem. Tanken är att de för evig ska vara en fristad för fåglar och andra vilda djur.

Utgivna böcker (urval, brittisk utgivning):

Ulf Varg:

 • 2021 The Man with the Silver Saab
 • 2020 The Talented Mr. Varg (på svenska 2021)
 • 2019 Varg in Love (ebok)
 • 2019 The Strange Case of the Moderate Extremists (ebok)
 • 2019 The Department of Sensitive Crimes (på svenska 2019)

Damernas detektivbyrå:

 • 2020 How to Raise an Elephant
 • 2019 To the Land of Long Lost Friends
 • 2018 The Colours of All the Cattle
 • 2017 The House of Unexpected Sisters
 • 2016 Precious and Grace
 • 2015 The Woman Who Walked in Sunshine
 • 2014 The Handsome Man’s De Luxe Café
 • 2013 The Minor Adjustment Beauty Salon
 • 2012 The Limpopo Academy of Private Detection
 • 2011 The Saturday Big Tent Wedding Party
 • 2010 The Double Comfort Safari Club
 • 2009 Tea Time for the Traditionally Built
 • 2008 The Miracle at Speedy Motors
 • 2007 The Good Husband of Zebra Drive
 • 2006 Blue Shoes and Happiness
 • 2004 In the Company of Cheerful Ladies
 • 2003 The Full Cupboard of Life
 • 2002 The Kalahari Typing School for Men
 • 2001 Morality for Beautiful Girls
 • 2000 Tears of the Giraffe
 • 1998 The No. 1 Ladies’ Detective Agency

Andra bokserier:

 • 2004 – 2020, 16 böcker: Filosofiska söndagsklubben
 • 2005 – 2020, 14 böcker: 44 Scotland Street
 • 2009 – 2011, 3 böcker: Corduroy Mansions
 • 1997 – 2021, 6 böcker: Professor Dr von Igelfeld Entertainments
 • 2019 – 2019, 2 böcker: Big-Top Mysteries
 • 2016 – 2019, 2 böcker: Paul Stewart
 • 2008 – 2017, 6 böcker: Diverse romaner
 • 1980 – 2019, 38 barnböcker i 6 olika serier

Priser och utmärkelser:

 • 2021 Edinburgh Award (för sina positiva bidrag till staden)
 • 2021 Strand Magazine Lifetime Achievement Award
 • 2020 Honorary Fellowship of the Oxford Literary Festival
 • 2017 Medal of Honor for Achievement in Literature från The National Arts Club of America
 • 2015 Bollinger Everyman Wodehouse Prize
 • 2015 Hedersdoktor vid St Andrews universitet
 • 2015 Hedersdoktor vid Stirling universitet
 • 2010 Hedersdoktor vid Buckingham universitet
 • 2009 Hedersdoktor vid Southern Methodist universitet, Dallas
 • 2009 Hedersdoktor vid Queen’s University, Belfast
 • 2009 Golden Plate Award från the American Academy of Achievement
 • 2008 Hedersdoktor vid Queen’s University, Kingston
 • 2008 Hedersdoktor vid Leicester universitet
 • 2007 Kommendör av 2 klass av Brittiska imperieorden (CBE)
 • 2005 Årets författare vid British Book Awards
 • 2004 Årets författare vid British Book Awards
 • 2004 Årets författare från brittiska bokhandlarföreningen
 • 2004 Dagger in the Library-priset från Crime Writers’ Association
 • 2004 Svenska Deckarakademins pris för bästa översatta kriminalroman för Damernas detektivbyrå
 • 2003 Saga Award for humoristisk skrivande
 • 2003 Glenfiddich Spirit of Scotland Award
 • Medlem av Royal Society of Edinburgh
 • Fellow of the Royal Society of Literature

Länkar: