Recension: Avdelningen för känsliga brott av A. McCall Smith

En av världens mest omtyckta och produktiva deckarförfattare, Alexander McCall Smith, tar sig an Sverige i sin bokserie om Ulf Varg. Det är dock inte en traditionell mysdeckare den här gången, trots att våldet är minimalt och humorfaktorn hög.

Att hitta den ultimata sommarläsningen kan te sig svårt. Denna boken lästes under sommaren 2021 och jag tror jag hittade rätt. Hammockläsningens okrönte konung Alexander McCall Smiths skapelser Precious Ramotswe och Isabel Dalhousie får här sällskap av Ulf Varg som är bosatt i Malmö med sin trogna hund Marten och kollegorna Anna, Carl och Blomquist. Ulf Varg känns nästan som en bror till Mma Ramotswe; de är lika kära i sina bilar, Mma Ramotswe i sin lilla vita van och Ulf Varg i sin äldre Saab och det dricks lika mycket varm dryck. Kollegialt är Ulf Varg också lika anknuten till sitt gäng som Precious Ramotswe är till sitt. Så för er som har läst Damernas Detektivbyrå-böckerna kommer den nya serien om Ulf Varg att kännas som att komma hem, åtminstone på ytan.

För det finns självklart stora skillnader också. Anledningen till att boken utspelar sig i Sverige och inte i Botswana (där Damernas Detektivbyrå utspelar sig) gissar jag har med bilden av oss i Sverige som effektiva, korrekta och att vi gillar social distans. Något som skiljer sig från Botswana, där kulturen och människorna är annorlunda. Ska man skriva om reserverade människor är Sverige mer realistiskt, vilket gör att Avdelningen för känsliga brott känns bekant samtidigt som den inte är en blåkopia av Damernas Detektivbyrå.

Avdelningen för känsliga brott är just det, en avdelning inom den svenska polisen. Påhittat, givetvis. De utreder de lite mindre brotten, och gärna de absurda kriminella fallen. Avdelningen kommer i denna bok i kontakt med tre olika typer mysterier:

  • En stackars knivskuren man som jobbar på marknaden i Malmö. Det som gör detta brott besynnerligt är platsen för knivsticket, knävecket, och att det sker igenom en tältduk.
  • En försvunnen låtsaspojkvän skapad av en tjej som helst vill få tyst på kompisarnas dumma kommentarer då hon är den eviga singeln. Det ter sig inte bättre då det sätter igång en kedja av knäppa händelser bland tjejkompisarna.
  • En spa-ägare med underliga ljud i trädgården. Ljuden uppkommer endast under nattetid så Ulf Varg får sova över på det opopulära spaet ihop med Blomquist.

Metoderna som används av poliserna är diskreta, förhörsteknik blandat med rent snokande. Ulf Varg är chef för enheten men han gillar inte att ses som chef, han är en utpräglad lagspelare men därmed inte sagt att han inte har “favoritkollegor”, för det han han. Intrigen i många av böckerna av denna författare utgår verkligen från mellanmänskliga relationer; det är när vi möts, interagerar och stöts och blöts med varandra som händelser utvecklar sig. Alexander McCall Smith viker inte en tum från detta även i denna boken och blandar in humor och kärlek till vår arts krumbukter. Han är en finkänslig och observant författare. Det lyser igenom än en gång.

Alexander McCall Smith är nästan en hel enmanna undergenre i deckarhyllan. Hans mysterier är mer filosofiska eller knutna till etik, det är i och för sig inte så konstigt då han har varit etikprofessor och den som byggt upp etiklinjerna på sjukhuset i Gaborone, Botswana. Visst kan det vara brott han tar upp, men de är ofta så snälla att både din yngre son eller din äldre gammelmoster kan läsa samma bok. Språket är enkelt och kortfattat och det är heller inte svårt att läsa dem på engelska. Han skriver nästan aldrig längre böcker än 250 sidor så oavsett format är de lämpliga i närmsta hammock.

I Ulf Varg nummer ett, om man kaller boken så, lyckas Alexander McCall Smith, som i mitt tycke nästan alltid skriver bättre kvinnliga huvudroller än manliga, med att visa upp en högst trovärdig svensk man som är ensam med en hund, som är snudd på arbetsnarkoman och som läser konsttidningar på fritiden och umgås med den konstiga grannen. Mer svensk kriminalkommissarie kan man inte få för pengarna, samtidig som många vanliga stereotyper undviks. Jag blev nyfiken på varför Alexander McCall Smith ville skriva en bok som är placerad i Sverige och hittade en intervju där han sa att älskade Scandi-Noir men tyckte vi här i Skandinavien är så välorganiserade att han ville skapa en ny genre, Scandi-Blanc (blanc betyr vit). Med en så finkänsligt etikmedveten författare kan man tro att allt blir politiskt korrekt, men jag tycker inte det då svaren på mysterierna som oftast lämnas öppna för läsaren. Brotten får sina lösningar men polisen/detektiven ser många möjliga vägar till varför någon gör dessa brott.

Själv har jag läst snart 20 böcker av denne otroligt produktiva författare, ser alltid fram emot sommaren som spenderas ihop med en av hans böcker. Har jag haft ett längre uppehåll i läsandet är det Alexander McCall Smith jag plockar upp först. Bisarra brott, väldigt mänskliga karaktärer och en tro på mänsklighetens snällare sidor är som balsam för själen i en övrigt snurrig värld. Vill man ha blodigare, hemskare brott eller heta sexscener får man leta vidare.

Leelene Karlsson

Bokfakta:

  • Titel: Avdelningen för känsliga brott
  • Författare: Alexander McCall Smith
  • Utgivningsdag: 2019-07-24
  • Förlag: Mondial
  • Antal sidor: 250

Länkar: