SvDF21: Sofia Rutbäck Eriksson

Luleå är känd för kyrkstaden, det 11 fotbollsplaner stora datacentret och från och med nu Sofia Rutbäck Eriksson, författaren som under andra halvåret 2021 ger ut hela sju deckare! Mer om henne och privatdetektiven Katarina Zapp får du veta på Svenska Deckarfestivalen 10-13 november!

Författare räknas som produktiva om man släpper ett par böcker om året, men Sofia Rutbäck Eriksson har eventuellt svensk rekord; under sommaren och hösten 2021 släpper hon inte mindre än sex böcker i serien om Katarina Zapp, utöver två andra böcker. Från titlarna förstår vi att det handlar om humoristiska mysdeckare; Gräset är alltid blodigare på andra sidan häcken, Detektiv på hett plåttak och Mord och gröna skogar, till exempel. Katarina jobbar på en revisionsbyrå som heter Lindt & Lindt och är – ja, du gissar rätt – beroende av choklad. En dag upptäcker hon skumma siffror i de räkenskaper hon arbetar med och när den pensionerade kompisen Greta plötsligt saknar sin permobil börjar Katarinas deckarhjärna gå på helvarv. Hon och Greta startar en ”eminent detektivbyrå” som får hantera allt mellan mord och försvunna husdjur, plus någon enstaka kidnappad kunglighet.

Förutom att Katarina Zapp-serien kan sammanfattas med mysiga mord och chockladchock som nyckelord, eller lite som en svensk Damernas detektivbyrå och inte bara med tanke på att det är damer med detektivbyråer i båda serierna, är det ganska speciellt att alla de sex första böckerna kommer ut mellan juli och december 2021, efter Netflix-metoden med att släppa ”allt på en gång”; frekventa lanseringar för att publiken inte ska behöva vänta. De fyra första böckerna gavs ut i juli och augusti som e-böcker och i ljudboksformat, men det ingick också i planen att dessa fyra böcker skulle ges ut inbundna – alla fyra samma dag! Vilket skedde i augusti. I september kom den femte boken och i december kommer den sjätte och för stunden sista boken, Jag drömmer om ett mord hemma. Men miströsta inte, Sofia har ett avtal på ytterligare tre Zapp-böcker och idéer för tre till. Vilket nog kan behövas, för under sommaren låg Gräset är alltid blodigare på andra sidan häcken tre veckor på Akademibokhandelns topplista för mest sålda deckare.

Att ge ut flera helt nya böcker av samma författare samtidigt hör inte till den traditionella bokbranschen, och särskilt inte för en debutant som Sofia Rutbäck Eriksson. Förklaringen ligger i hur ljudböcker konsumeras; många lyssnare ”bingear” ljudböcker, alltså sträcklyssnar uten uppehåll. När förlaget Lind & Co postade på Instagram att de sökte mysdeckare primärt som ljudbokserier lockades Sofia av tanken på tekannor, scones, damer på engelska landsbygden som dricker sherry och gräver i rabatter och förgiftar någon liten person här och där. Istället för en brittisk pensionärsdam såg Sofia framför sig en kvinna något yngre än hon själv, som älskar tunga kriminalromaner och som behöver få göra något annat än att revidera siffror.

Av detta koncept blev det alltså sex ljud- och pappersböcker, delvis skrivna tillsammans med förläggaren Mattias Boström, känd av många som Sherlock Holmes-expert. Men det stannade inte där, för under året hann Sofia även utge en renodlad feelgoodroman, Som i ett vykort, samt skriva klart en julkalender i ljud- och e-boksformat.

Katarinas hemliga vapen i rollen som privatdetektiv är en oändligt omfattande erfarenhet av detektivromaner, och det betyder att också Sofia måste läsa en hel del. För det mesta går det i feelgood eller mysdeckare. Bland hennes favoriter tillhör författarduon Christina Olséni och Micke Hansen, som skriver serierna om morden i Falsterbo och Ester Karlsson med K. I dem uppskattar Sofia karaktärsbygget, humorn och de icke-alltför-blodiga morden. Pusseldeckarkänslan är viktig, och allt hittar man igen i Katarina Zapp-serien.


Lyssna på ett smakprov från Gräset är alltid blodigare på andra sidan häcken.


Innan årets bokskörd har Sofia tidigare skrivit fyra barnböcker; tre mysterieböcker för barn i åldern 6-9 och Änglabrorsan, en bilderbok om att förlora ett syskon som hon skrev efter att hon och maken förlorade sonen Alfie 2016. Tidigare jobbade Sofia med att anordna sociala aktiviteter för seniorer på ett trygghetsboende, men skriver nu på heltid. Men hon har inte lämnat deckargenren, nu när de första böckerna om Katarina Zapp är klara. 1 december kommer en nyskriven julkalender som ljud- och e-bok, även den skriven tillsammans med Mattias Boström. Mordnatt råder, tyst det är i husen tillhör inte Katarina-serien, men handlar om en pensionerad polis och en deckarförfattare som ställs inför ett mord i ödsliga Arvidsträsk utanför Älvsbyn i Norrbotten. En meta-deckare som kanske kan klassas som pusseldeckare/glesbygdsdeckare men också med en viss del mys, enligt Sofia. I ljudbokskalendern åker deckarförfattaren Riita till en liten sjö för att få känna på mörkret i ödsligheten och därmed försöka pressa ur sig sin första ”riktigt hemska” deckare, efter en rad framgångsrika mysdeckare. Hemskheter är dock inget för Sofia själv, som planerar att hålla sig till de lite mysigare mysterierna.

Hur det känns att utge sex böcker nästan samtidigt och hur mycket choklad en författare måste äta för att skildra hur en privatdetektiv äter mycket choklad får du veta när Sofia Rutbäck Eriksson kommer till Svenska Deckarfestivalen nästa månad.

 

Böcker i Katarina Zapp-serien: 

 • 2021 Gräset är alltid blodigare på andra sidan häcken
 • 2021 Detektiv på hett plåttak
 • 2021 Mord och gröna skogar
 • 2021 Bättre dö än illa fäkta
 • 2021 Varning för dödlig fara
 • 2021 Jag drömmer om ett mord hemma

Övriga böcker:

 • 2021 Mordnatt råder, tyst det är i husen (ljud- och ebok)
 • 2018 Anglabrorsan (barnbok)
 • 2019 Den spårlöse mannen (barnbok)
 • 2016 Spökbackens hemlighet (barnbok)
 • 2011 Mysteriet med det försvunna Jesusbarnet (barnbok)

Länkar: