SvDF21: Hans Söderlund

En IT-strateg som gillar att överraska! Hans Söderlunds väl mottagna debutroman Okänt besök fick omgivningen att höja på ögonbrynen och denna science fiction thriller är ett av de ovanligare inslagen på årets deckarfestival som del av Norrlandsfönstret.

Hans Söderlund är född 1963, uppvuxen på Alnö utan för Sundsvall och har blivit orten trogen förutom en period av studier och några års arbete i Uppsala och Stockholm. Numera huserar han i Njurundabommen strax söder som Sundsvall där han bor med hustrun Eva och katt.

Stormakternas rymdkapplöpning pågick som mest under slutet av 60-talet och början av 70-talet och gav starka intryck:

– Jag minns hur jag fascinerat följde äventyret på den svartvita teven. Uppskjutningen av den mäktiga Saturn-V raketen, de gryniga bilderna från månen och hur rymdkapseln landade i havet. Fallskärmarna var så vackra!

Intresset för rymd och rymdfart är något som funnits med under hela livet även om det inte blev Hans yrkesbana. Numera arbetar han med framtida planering på CSN och har även arbetat på Digitaliseringsmyndigheten med att utreda hur artificiell intelligens borde tillvaratas inom det offentliga.

Utöver att bygga raketer i mindre skala, bidrog drömmarna om rymden till att ta steget att skriva en roman.

– Med åren tror jag de flesta blir mer realistiska, det gäller även mig. Men fantasi och drömmar är viktigt för vår livslust. Det är en gnista som inte får falna. Om jag inte får uppleva rymden i verkligheten, ville jag skapa en historia som tar rymden till Sverige och inte minst Norrland.

Hans debutthriller anknyter dock mer än till rymden. Det är en spännande berättelse ur flera karaktärers perspektiv och har många bottnar. Bokens handling och dess karaktärer innehåller en hel del av Hans egen livsresa och de värderingar han tycker är grundläggande:

– Ett budskap och en fråga är varför vi människor och nationer så ofta måste konkurrera med varandra i stället för att samarbeta för mänsklighetens bästa. Tänk en så mycket bättre värld vi skulle kunna skapa tillsammans. Om man ska hårdra det, är vi fortfarande bara en knapptryckning från att förinta hela mänskligheten. Det skrämde mig många gånger som barn under kärnvapenkapprustningens era.

Det verkar som om författarkarriären inte stannar vid en bok, ytterligare en är på gång. Hans börjar närma sig slutfasen för fortsättningsromanen som har arbetsnamnet De ofrivilliga. Den ska kunna läsas fristående, men Hans tips är att den ger än mer om man först läser årets Okänt besök.

– Jag lovar att fortsätta skriva så länge jag känner skrivarglädje. Det är en gåva och förmån att kunna dela med sig av en ny värld med läsarna. Jag är så tacksam för att ha fått den möjligheten. Som det känns just nu kommer skrivarglädjen att hålla i sig länge än, avslutar Hans Söderlund.

Länkar:


Synopsis:
Emelie Sonell, Sveriges första kvinnliga statsminister, får under sin första tid vid makten tackla en global konflikt som ingen regeringschef någonsin hanterat. En oansenlig fridfull myr i övre Norrland blir världens brännpunkt efter en händelse som sänt chockvågor genom Vita huset, Pentagon och Kreml. En internationell grupp utses som steg för steg förstår konsekvenserna för mänsklighetens utveckling och framtid. Samtidigt hotas allt av intriger och rävspel i den grad att civilisationen balanserar på randen till avgrunden.