Debutanten: Micke Leijnegard

Alla deckarförfattare har varit debutanter, men alla läsare var inte där när de etablerade började sin bana. Nu har du möjlighet att följa nästa svenska deckarkändis från början. Nyss släppte TV-reportern Micke Leijnegard debutromanen Roten till allt ont, och han är september månads debutant på SvenskaDeckarfestivalen.se

Grattis till din debutbok, Roten till allt ont. Vad handlar den om?
Tack! Det är en saga, ett försök att inympa en klassisk barnbokshjälte i en vuxentråkig och politiskt deprimerad samtid. Hjälten har fått låna Robin Hoods karaktär, en priviligierad person som bryter mot det förväntade och ägnar sin talang åt de trasiga och små istället för att själv göra karriär.

Hur länge har du arbetat med boken?
På grund av jobbet har jag skrivit på kvällar, helger och lediga dagar, och då tar det tid. Sju år närmare bestämt.

Hur kom du på att du ville skriva just en deckare/thriller?
Jag vet inte om den passar in i genren egentligen, jag är ju debutant och har aldrig valt någon ”stil”, har mest försökt skriva så att jag själv vill läsa, lustdrivet, lite gränslöst, lite galet men också djupt allvarligt. En av de första som läste hävdar att boken är en ”pikaresk”, alltså en fantasifull tankelek. Stämmer det, ja då är ingen lyckligare än jag.

Har du någon större plan bakom, en ”master plan”?
Om planen är ”större” vet jag inte, men visst, bokskrivandet är det roligaste jag har gjort i livet så det vore väl dumt att sluta nu… Och minst en bok till blir det, uppföljaren är redan påbörjad.

Förutom några spännande timmar, finns det något djupare budskap i boken som du hoppas läsarna tar till sig?
Jag har utgått från min egen biografi. Alla som har växt upp i underklassen vet vad maktlöshet kan göra med människor. Och hur fattigdom kan bli ett gift, som långsamt dödar. Och hur lite makthavarna bryr sig om dessa människor egentligen, ingen politisk ideologi har någonsin haft något egentligt intresse av dem. Så nej, det finns inget partipolitiskt budskap i berättelsen, snarare motsatsen, eftersom partierna fortfarande är så låsta i kalla-kriget-retoriken och så sällan ägnar sig åt verkliga reformer. Det blir farligt när folk inte har någon anledning att hoppas på demokratin. Så då slängde jag in en romanhjälte istället.

Många författare ”gräver där de står” och i din bok är en TV-reporter på SVT hjälten. Är det önsketänkning eller kunskaper om branschen som ligger bakom reporterhjälten?
Haha, nej jag har ingen personlig dröm om att bli Robin Hood, det var bara, precis som frågan antyder, ett sätt att gräva där jag står. I allra första början hade jag tänkt mig en kvinnlig börsmäklare men det blev för svårt. När jag till sist bestämde mig för en manlig SVT-journalist istället gick det lättare, där visste jag ju redan allt.

Vad var det svåraste med att skriva din debutbok, tycker du?
Att strukturera skrivandet. De första åren skrev jag bara av lust men till slut tappade jag kontrollen, tvingades ta ett steg tillbaka och be om hjälp. Efter några tunga dagar av klippande och klistrande med post-it-lappar på väggen fick jag ny fart igen.

Har du någon favoritscen eller favoritkaraktär i din bok?
En ung, romsk tjej som, mot alla odds, har både humor och självförtroende nog för att lyckas med ett av de farligaste uppdragen. Kanske för att hon har så lite att förlora. Hon blir en påminnelse om att man aldrig ska döma hunden efter håren, att det finns stor kapacitet i alla människor.

Vad har du lärt dig under processen som du vill tipsa andra, framtida debutanter om?
Inget unikt, bara att jag har fått känna av det Jan Guillou, PO Enquist och Klas Östergren alltid har tjatat om, att det är ett oerhört slit att skriva roman och att inte finns några genvägar. Skriva, skriva och skriva.

Du är reporter, programledare, journalist och med den hatten på måste du förhålla dig till fakta och verkligheten. Hur kändes det att fritt kunna dikta och skapa en ”rövarhistoria” med författarhatten på?
Fantastiskt, såklart! Men också svårt, eftersom man har lagt sig till med rutiner och regler för en helt annan konstform och att författandet ofta går på tvärs med journalistiken. Det tog tid att ”skruva om” i hjärnan men sedan började det rinna på. Gissar att det blir bättre ju mer jag skriver, en dag kanske jag blir en riktig författare…

Vilka litterära förebilder har du, favoritförfattare och genrer som du gärna läser?
Jag har alltid läst mycket och blivit inspirerad av flera olika genrer. Guillous Hamiltonserie var en ögonöppnare, den fick mig att ta itu med Sjöwall/Wahlöö – det behövde alltså inte vara så förbannat skitnödigt att skriva! Men jag älskar också Hjalmar Söderberg, för att han skriver så exakt och samtidigt så mycket mellan raderna. George Orwell är också fantastisk.

Hur ser ditt läsande ut, föredrar du ljudböcker, papper eller e-böcker?
Jag väljer alltid inbundna böcker i första hand, det är en sådan mångbottnad upplevelse att hålla konstverket i handen. Men ljudbok funkar också, i rätt lägen. Innan jag själv började skriva läste jag nog tre, fyra romaner om året, varav minst en spänningsroman/deckare.

Vilken är din senast lästa spänningsroman/deckare?
Oj, det var längesedan, har ägnat de senaste åren åt research så nattduksbordet är fullt av sakprosa om ekonomi och politik, men få se nu… jo det måste var Roslund & Hellströms Tre Sekunder, från tiden de tillhörde Piratförlaget.

Den svenska spänningsscenen är stor, det är mycket och hård konkurrens; vad hoppas du tillföra genren?
Hade jag tänkt så hade jag aldrig vågat skriva! Men när frågan ändå är ställd så får jag hoppas att min stil är så egen – jag har bara skrivit sådant jag själv vill läsa – att jag inte konkurrerar utan bara kompletterar.

Om någon erbjuder dig att filmatisera boken, skulle du då föredra en långfilm på bio eller en tv-serie? Och vem skulle spela huvudrollen om du fick bestämma?
Haha, så långt har jag aldrig tänkt, men okej, berättelsen är så lång och med så många olika karaktärer att det nog måste bli en serie i så fall. Och mina manliga favoritskådisar är Stellan Skarsgård och Jonas Karlsson så de får slåss om det.

Bokfakta:

  • Titel: Roten till allt ont
  • Författare: Micke Leijnegard
  • Utgivningsdag: 2021-09-21
  • Antal sidor: 450
  • Förlag: Piratförlaget
  • Hitta boken: Bokus – Akademibokhandeln – Bookbeat (Ebok)
Förlagets presentation av boken

Något oerhört händer bakom Stockholms dyraste fasader. Surt försnillade miljoner försvinner spårlöst från miljardärers besparingar. Plötsligt gapar deras privata sparkonton tomma. Det händer igen, och igen, och igen. Paniken bland riskkapitalisterna urartar snart i ett ramaskri. Vem har mage att stjäla från de rika? Samtidigt återstartas nedlagda fabriker i de döende samhällena i det inre av Norrland. Bortslängda människor får en ny chans. Någon är ute efter att ställa saker och ting till rätta. En rättvisans riddare sveper genom Sveriges samtid. Vem är han?


Reportern Robin Johansson på Sveriges Television blir den som kommer gentlemannatjuven på spåren, ett uppdrag som utmanar samhällets starkaste krafter