Stadsvandring med Vattendoktorn

Vem var vattendoktorn? Vad gör en vattendoktor? Hur blev det en Sundsvallsdeckare av 1800-talsmetoden hydropati? Gå i Vattendoktorns fotspår tillsammans med författaren av Vattendoktorn, Thomas Svensson, under Svenska Deckarfestivalen 2021.

Historiska fakta och färsk fiktion blandas i den nyss lanserade deckaren (av vissa även kallad psykologisk thriller)Vattendoktorn och vad som är vad får du veta om du följer med författaren Thomas Svensson på en stadsvandring i Westerstaden, eller Västermalm som det numera heter. Stadsvandringen följer handlingen i boken (utan alltför många spoilers) och utgår från de miljöer där dramat utspelar sig.

  • När: 13 november 2021 kl. 13.00
  • Plats: Vandringen börjar och slutar vid GA-kyrkan
  • Tidsåtgång: ca 90 minuter
  • Biljett 100 kr, går att köpa på nätet eller i Vängåvans bokhandel i centrala Sundsvall

Synopsis i thrillern Vattendoktorn (2021):
Året är 1875 och läkekonsten söker nya vägar. August, en misslyckad student, och glädjeflickan Katarina lockas in i den karismatiske vattendoktorns försök med banbrytande behandlingar. Snart är de fångar i hans värld, till det yttre i vetenskapens tjänst. Men vad är det egentligen som driver honom? Och varför är August och Katarina utvalda? När en patient försvinner börjar fasaden rämna och det förflutna kan inte längre skylas över. En kamp på liv och död är oundviklig.

Hydroterapi var en verklig medicinsk behandling som var utbrett under 1800-talet. Konceptet gick ut på att med metodiskt bruk av kallt vatten behandla sjukdommar och skador. Den ”moderna” vattenterapin härstammar från den österrikiske naturläkaren Vincenz Priessnitz (1799 – 1851) som fick förtroende för vattenbehandling efter att han tillfrisknade från revbensbrott genom att bland annat använda kompresser med kallt vatten. Han började behandla människor med kyligt vatten i såväl sittbad som sköljningsduscher men blev för kvacksalveri åtalad av domstolarna 1829 och 1830. Först 1831 erhöll han rättighet att behandla sjuka. Hans metoder bestod av kallt vatten som dryck i avsevärda kvantiteter, bad, diet och kroppsrörelser.

Kallvattenkuranstalter har funnits i många länder. Sundsvalls Vattenkuranstalt uppfördes åren 1852 till 1853 vid Selångersån, väster om Storbron. Tio år senare tillkom Badhusparken runt anstalten. Ett antal läkare var verksamma vid anläggningen, den mest framträdande hette Johan Abraham Lagerträd (1817 – 1864). Men en så ond läkare som huvudpersonen i Vattendoktorn fanns aldrig på anstalten.

Stadsvandra med Alnöbon Thomas Svensson lördag 13 november kl 13 för både den sanna och den osanna historien om vattendoktorer och deras patienter/offer.

Länkar: