Detaljerat program 2021

Programmet för tioårsjubilerande Svenska Deckarfestivalen i Sundsvall, 10 – 13 november 2021. Allt från internationella stjärnor via den svenska författareliten till lokala och regionala debutanter. De flesta programpunkter arrangeras på Quality Hotel i lokalen Melody.

På grund av ”restpandemin” och osäkerheter i samband med den tar vi höjd för att ändringar kan ske i tiden fram till festivalen. Allmänt gäller också att författare kan avboka på grund av t.ex. sjukdom. Vi uppdaterar programmet successivt så att det alltid finns aktuell information här.

Gå rakt till biljetterna om du vill köpa redan nu.

Årets 31 medverkande författare (ny rekord!) i bokstavsordning:
Maria Adolfsson, Tove Alsterdal, Lina Areklew, David Baldacci, Kerstin Bergman, Christoffer Carlsson, Andrew Child, Arne Dahl, Katrine Engberg, Engström & Richert, Susanne Fellbrink, Anne Mette Hancock, Robert Harris, Dick Harrison, Anna Kuru, Jens Lapidus, Åsa Larsson, Kalle Löfgren, Alexander McCall Smith, Mohlin &  Nyström, Ulrika Rolfsdotter, Sofia Rustan, Sofia Rutbäck Eriksson, Frida Skybäck, Mats Strandberg, Sara Strömberg, Thomas Svensson och Hans Söderlund.

Klicka dig vidare till författarpresentationer i bildnätet under. Snabbkolla komprimerad program om du inte behöver alla detaljer. Alla övriga artiklar om årets festival är samlat på en egen sida.

Bra att veta:

 • Festivalen genomförs på Quality Hotel i Sundsvall (”biohuset” på Esplanaden), festivalrabatt ges på rum
 • Datum: 10 – 13 november 2021
 • Vängåvans bokhandel erbjuder rabatt på författarnas böcker (många av författarna signerar gärna) under festivalen
 • De flesta författarna medverkar på plats i Sundsvall, några få medverkar live på videolänk
 • Deckarmelodikrysset ingår i fredagsbiljetten eller festivalpasset
 • Till stadsvandringen på lördag behövs en egen biljett
 • Till barnbio på lördag (Drakstaden) behövs också egen biljett
 • Köp festivalbiljetter på nätet eller hos Akademibokhandeln Vängåvan, Storgatan 22, Sundsvall

Onsdag 10 november: Flertalet farhågor

13:00 Historia som verklighet och fiktion
Med: Dick Harrison
Det finns många författare som skriver i en historisk miljö vilket har speciella utmaningar. Gränserna mellan verklighet och fiktion är ibland flytande, inte sällan revideras etablerade historiska ”sanningar” inom facklitteraturen samtidigt som skönlitteraturen ibland bidrar till nya insikter om historisk verklighet. Möt landets sannolikt mest kända historiker, professor Dick Harrison, som dessutom skriver historisk spänning.

14:00 Vi lever i dystopiernas tid
Med: Engström & Richert, Jens Lapidus
Sällan har det kommit ut så många dystopier inom litteraturens olika genrer som nu, så också inom spänningslitteraturen. Två aktuella exempel är Paradis City där Jens Lapidus skildrar något som är allt annat än paradisiskt i en nära framtid samt den trilogi av Thomas Engström och Margit Richert som skildrar livet i landet Nordmark i en rätt nära framtid när Norrbotten brutit sig loss från Sverige efter katastroferna. Nyligen kom andra delen Armasjärvi. Varför är dystopin så het just nu?

15:00 Att skriva i olika genrer
Med: Frida Skybäck, Åsa Larsson, Mohlin & Nyström
Efter fem historiska romaner och tre enormt framgångsrika feelgoodromaner gick Frida Skybäck nyligen in i sin tredje genre med spänningsromanen De rotlösa. Hon delar scenen med författarteamet Peter Mohlin och Peter Nyström som fick ett stort genombrott 2020 med spänningsdebuten Det sista livet och i år kom uppföljaren Den andra systern men bägge har också stor erfarenhet av andra typer av skrivande inom journalistik och dramatik. Passet bjuder också på Åsa Larsson som avslutar sin enormt populära serie om Rebecka Martinsson i form av boken Fädernas missgärningar, men minst lika populär som den serien är bland vuxna är hennes PAX-serie bland barnen.

16:00 Nya stjärnor på den danska spänningsscenen
Med: Katrine Engberg, Anne Mette Hancock
Danmark har fött många internationella spänningsstjärnor och vi är mycket glad över att kunna välkomna två lysande ”krimidronninger” i den nya generationen till festivalen. Katrine Engberg succédebuterade 2016 med Krokodilväktaren, i år kom Vådaskott på svenska och hennes femte roman Isola finns ute på danska. Böckerna säljs i miljonupplaga och finns spridda i tjugofem länder. Anne Mette Hancock fick det danska debutantpriset 2017 för Likblomman, och i år kom hennes andra bok på svenska, Äppelmannen. Den tredje finns ute på danska med titeln Pitbull. Även hennes böcker sprids i stora upplagor i dussintalet länder. Bägge författarna är 70-talister och dessutom goda vänner. Vi pratar också allmänt om vad som händer just nu inom dansk spänning. (Passet genomförs på engelska.)

16:45 Paus. Möjlighet att köpa böcker till festivalpris. För den som vill äta på plats finns det smörgåsar och dryck att köpa i anslutning till lokalen.

17:30 Författarkväll
Under författarkvällen får du möta många spännande författare som avlöser varandra på scenen för samtal om deras författarskap och deras senaste böcker. Det blir en längre paus i mitten för mingel, signeringar, bokköp och du kan också köpa dryck i anslutning till lokalen. Vi räknar med att avsluta ca 21:30. Deckarfestivalens första kväll får du möta nedanstående författare:

 • David Baldacci – Rättvisa före nåd
 • Peter Mohlin & Peter Nyström – Den andra systern
 • Thomas Engström & Margit Richert – Armasjärvi
 • Frida Skybäck – De rotlösa
 • Arne Dahl – Islossning
 • Katrine Engberg – Vådaskott
 • Anne Mette Hancock – Äppelmannen
 • Dick Harrison – Herrens år 1399
 • Jens Lapidus – Paradis City
 • Åsa Larsson – Fädernas missgärningar
 • Alexander McCall Smith – Ulf Varg: En man med många talanger

Torsdag 11 november: Mord i nord

11:15 Heta Norrbotten
Med: Anna Kuru
Om det kommit mycket spänning från hela Norrland de senaste ¨åren är kanske just Norrbotten extra hett med många aktuella författare som på festivalen representeras av Anna Kuru, som snabbt har vunnit läsarnas kärlek med trilogin om bilmekanikern Allis Lövhed i Kiruna. Avslutande Gryningsjakten kom ut nyligen.

12:00 Lunchpaus
Quality Hotel erbjuder dagens lunch för 105 kronor i Q Bar som finns i direkt anslutning till festivalen.

13:00 Norrlandsfönstret
Med: Kalle Löfgren, Sofia Rutbäck Eriksson, Hans Söderlund, Thomas Svensson
Även om mycket av deckarfestivalens andra dag ägnas åt Norrlandsspänning, har vi naturligtvis kvar vår traditionella programpunkt Norrlandsfönstret där du får lära känna författare som du kanske inte läst tidigare: Kalle Löfgren från Ånge som nyligen kom ut med Vemdalsrånet där du möter ett antal unga människor i Sundsvallsregionen som balanserar mellan kriminalitet och hederligt vardagsliv. Sofia Rutbäck Eriksson, Luleå, som tidigare har skrivit barnböcker och som i år debuterade med hela sex feelgood-deckare, varav fyra släpptes samma dag! Thomas Svensson som i år kom ut med Vattendoktorn, hans andra bok inom historisk spänning baserad på verkliga händelser och miljöer i Sundsvallsområdet. Hans Söderlund, även han från Sundsvall, debuterade i år med science fiction-thrillern Okänt besök som är starten på en serie där huvuddelen av handlingen finns långt upp i norr.

14:00 Ångermanland i spänningsfokus
Med: Tove Alsterdal, Ulrika Rolfsdotter, Lina Areklew
På kort tid har Ångermanland blivit spelplatsen för flera olika spänningsromaner. Väletablerade internationella stjärnan Tove Alsterdal har tidigare rört sig en hel del geografiskt över världen för att förra året landa i Ådalen med en ny serie som inleddes med Rotvälta, belönad som bäst i både Sverige och övriga Norden. Nyligen kom andra delen Slukhål ut. Ådalen är också miljön för uppmärksammade debutanten Ulrika Rolfsdotter och hennes Rovhjärta som såldes direkt till sex andra länder. Ute vid havet hittar vi Höga kusten och inte minst Ulvön där stora delar av Lina Areklews böcker utspelar sig. Debuten Ur askan fick ett succéartat mottagande förra året med mycket positiva recensioner, nominering till Årets deckardebut och dessutom såldes rättigheterna till boken direkt till flera andra länder. Nu finns andra delen I mörkret ute.

15:00 Norrlands glesbygd som spänningscentrum
Två av årets mest uppmärksammade debutanter har det gemensamt att de använder norrländsk glesbygd som bas för sitt författande. Sara Strömberg bor i Östersund, har tidigare skrivit barnböcker men kom i år med sin uppmärksammade Sly, hennes debut inom spänning för vuxna där vi möter de mindre byar i Åre kommun som är något helt annat än den glittrande turismmagneten Åre by. Ulrika Rolfsdotter bor i Gävle men växte upp i den lilla byn Bjärtrå i Ångermanland och det är i närliggande Lockne som navet för hennes hyllade debut Rovhjärta utspelar sig. Vi pratar om det speciella med att skriva fram glesbygdens villkor och människor, men också om vägen till debuten, hur de nådde detta mål som så många eftersträvar, och om den fortsatta resan med det utmanande uppföljaren. Ytterligare en sak de har gemensamt är att titlarna betyder mycket för dem, på vilket sätt får du veta under detta pass.

16:00 John le Carré, spionromanens konung
Med: Christoffer Carlsson, Arne Dahl
Efter en lång karriär med många välkända spionromaner avled John le Carré i december 2020. Efter sig lämnade han bland annat ett opublicerat manus, Silverview, som kommer ut på svenska i anslutning till festivalen. Författarna Christoffer Carlsson och Arne Dahl samtalar om denna nestor.

16:45 Paus. Möjlighet att köpa böcker till festivalpris. För den som äta på plats finns det smörgåsar och dryck att köpa i anslutning till lokalen.

17:30 Författarkväll
Under författarkvällen får du möta många spännande författare som avlöser varandra på scenen för samtal om deras författarskap och deras senaste böcker. Det blir en längre paus i mitten för mingel, signeringar, bokköp och du kan också köpa dryck i anslutning till lokalen. Vi räknar med att avsluta ca 21:30. Deckarfestivalens andra kväll får du möta nedanstående författare:

 • Robert Harris – Vedergällning (videolänk)
 • Sofia Rustan – Skadedjuret
 • Ulrika Rolfsdotter – Rovhjärta
 • Mats Strandberg – Konferensen
 • Lina Areklew – I mörkret
 • Susanne Fellbrink – Än klämtar klockan
 • Anna Kuru – Gryningsjakten
 • Christoffer Carlsson – Brinn mig en sol
 • Sara Strömberg – Sly
 • Tove Alsterdal – Slukhål
 • Andrew Child – Vaktposten (videolänk)


Fredag 12 november: Helg i häktet

09.30 Resan till Doggerland
Maria Adolfsson har skapat sin egen värld, delvis på verklig grund, och hennes böcker om Doggerland har fångat många läsare. Hör henne själv berätta om denna speciella plats och den nya boken Spring eller dö. Förinspelad videointervju.

10.00 Tips på barn- och ungdomsdeckare
Kluriga fall och deckarmysterier kan vara bra vägar för att locka barn eller barnbarn till läsning. Bokprat med Sofia Weiss och Sandra Levin från Sundsvalls stadsbibliotek.

11:00 Det spännande samhället
Med: Christoffer Carlsson, Mats Strandberg 
Åtminstone sedan Sjöwall & Wahlöös tio polisromaner i serien Roman om ett brott med Martin Beck i huvudrollen gavs ut mellan 1965 och 1975 är det vanligt inom svensk spänningslitteratur att ägna sig åt aktuella samhällsfrågor, även om de flesta kanske inte är så uttalat politiska som Sjöwall & Wahlöö ibland var. Hur ser det ut i dag? Christoffer Carlsson har i sin andra roll som kriminolog sysslat professionellt med samhällsfrågor sedan länge men årets bok Brinn mig en sol är delvis också en berättelse om den svenska samhällsutvecklingen från 80-talet och framåt. På scenen även Mats Strandberg som kanske är mest känd som skräckförfattare. Hans senaste bok Konferensen handlar också om samhällsfrågor.

11:45 Lilla Sherlockpriset
Elever i regionens högstadier kan under hösten delta i vår novelltävling Lilla Sherlock och nu är det dags för prisutdelning.

2020 års Lilla Sherlock-vinnare. Årets deadline är 10 oktober!

12:10 Lunchpaus
Quality Hotel erbjuder dagens lunch för 105 kronor i Q Bar som finns i direkt anslutning till deckarfestivalens lokaler.

13:00 Brottsplats Sundsvall
Med: Susanne Fellbrink, Sofia Rustan
Sundsvall eller Syndsvall? Susanne Fellbrink är välkänd som artist, körledare och eventfixare sedan länge men nu också som författare inom cosy crime. Hon debuterade i januari 2020 och i år kom tredje boken, Än klämtar klockan, med återkommande huvudpersonen Cilla Fallander. Susanne är nu i slutskedet av arbetet med fjärde boken samtidigt som det är klart att hennes serie ska översättas till sex andra språk. För ett bra tag sedan träffades hon och Sofia Rustan på en skrivarkurs och i år debuterade också Sofia med uppmärksammade Skadedjuret, en berörande Sundsvallsthriller med romska flickan Kati i centrum.

14:00 Förgät ej spänningsklassikerna
Med: Kerstin Bergman
Festivalens huvudmoderator Kerstin Bergman är docent, ledande expert på kriminallitteratur och sedan förra året också deckarförfattare. I år kom hennes andra bok, Förgätmigej, och hon har valt en väg som påminner mer om genrens klassiker, ett ovanligt val. Vi pratar om hennes nya bok och diskuterar trender i dagens spänningslitteratur.

14:30 Paus, mingel, bokbord

15:00 Deckarakademin femtio år. Årets nominerade till akademins priser.
Med: Nisse Scherman, Kerstin Bergman
Svenska Deckarakademin grundades 1971 och fyller alltså femtio i år vilket uppmärksammas på olika sätt. Akademin är bland annat känd för sina prestigefyllda priser. Kerstin Bergman och Nisse Scherman berättar och redovisar vilka böcker som är nominerade till årets priser; perfekta lästips till dig som besökare.

16:00 Dags för Deckarmelodikrysset
Lös festivalens stora Deckarmelodikryss! Konstruktör och ledare på plats är Nisse Scherman, deckarkännare och styrelsemedlem i Svenska Deckarakademin, som lotsar oss genom alla klurigheter på vägen mot lösningen på årets kryss. Krysset ingår i fredagsbiljetten eller festivalpasset.

17:00 After festival
Fortsätt gärna att prata om erfarenheterna från deckarfestivalen över en bit mat och lämplig dryck i Q Bar som finns alldeles intill. Där finns en buffé uppdukad som kostar 149 kronor. Bord bokas via Book A Table.

Deckarmelodikrysset ingår i biljetten (men inte maten).

Lördag 13 november: Blandade brott

11.00 Mysteriet på Kulturmagasinet
Lös mysteriet på Kulturmagasinet när som helst under dagen. För barn och unga. Ingen biljett krävs.

13.00 Stadsvandring genom Sundsvall anno 1875
Thomas Svenssons nya bok Vattendoktorn utspelar sig i Sundsvall 1875, i de verkliga miljöer som fanns då och som till största delen försvann i den stora stadsbranden 1888. Följ med författaren på en historisk stadsvandring i Vattendoktorns spår där du får veta mer om staden som den var på den tiden. (Ej dramatiserad stadsvandring.)

 • Tidsåtgång: Ca 90 minuter
 • Följer handlingen i Sundsvallsdeckaren Vattendoktorn
 • Vandringen utgår från och slutar vid GA-kyrkan
 • Separat biljett krävs, köp den på nätet eller hos Vängåvans bokhandel, Storgatan 22, Sundsvall (mitt emot fontänen)

14.00 Barnbio: Nelly Rapp 
Bio Drakstaden visar den svenska familjefilmen Nelly Rapp – Monsteragent. Från 11 år. Separat biljett krävs, köps på Bio Drakstaden.


Programmet kan komma att ändras, till exempel vid geninförande av (lokala) covid-restriktioner eller förhinder.

Aktuella länkar: