Svenska Deckarakademin 50 år

En av Deckarsveriges förträffliga institutioner är Svenska Deckarakademin som i år firar 50 år. Det kommer även Svenska Deckarfestivalen i Sundsvall att uppmärksamma som ett programpunkt på den tioende festivalen 10-13 november.

Svenska Deckarakademin instiftades 1971 av Jan Broberg, Jörgen Elgström, Åke Runnquist och Bo Lundin. Den sistnämnde är den ende som fortfarande är i livet. Antalet ledamöter har under åren varierat, men är just nu 21. Totalt har 68 personer suttit på stolarna.

Akademins syfte är att främja den goda deckarlitteraturen. Varje år utses årets bästa svenska kriminalroman och årets bästa till svenska översatta kriminalroman. De flesta år delas dessutom ett debutantpris ut. Ytterligare specialpriser finns för betydande gärningar.

50-årsjubileet kommer att firas på flera sätt, förutsatt att smittläget tillåter. Om samhället inte kommer att öppnas upp tillräckligt och säkert blir festligheterna uppskjutna. Diverse mindre biblioteksframträdanden kommer att ske över hela landet.

Den första markeringen blev i Stockholm under Stockholms Bokhelg. Söndagen 29 augusti arrangerades ett program i samarbete med Gamla Stans Bokhandel på Stortorget i Stockholm. Dit kom de två debutantpristagarna från 2019 och 2020, som av coronaskäl ännu inte hade fått sina kofotar, för att erhålla sina priser; Malin Thunberg Schunke och Maria Grund. Dessutom blev det ett deckarlitterärt program med Christoffer Carlsson, Christina Wahldén, Karin Alfredsson, Ulf Durling, Arne Dahl, Mårten Sandén, Inger Frimansson,  Ninni Schulman och Maria Grund. Moderatorer var Yukiko Duke och Nisse Scherman.

Uppmärksammandet av de 50 åren får sitt crescendo i samband med Svenska Deckarakademins höstmöte i Eskilstuna. Akademin bjuder in till en jubileumsmiddag med närmare 100 gäster på Munktellmuseet. De som sätter sig ner tillsammans är aktiva ledamöter, hedersledamöter, personal från deckarbiblioteket, de nordiska systerorganisationernas ordföranden samt de författare som har vunnit en kofot för bästa svenska kriminalroman.

Med så många fantastiska författare på plats i Eskilstuna är det naturligt att arrangera en mindre deckarfestival. Deckarbiblioteket har som vanligt deckarvecka från onsdag 17 november. Svenska Deckarakademin står för arrangemangen fredagen 19 till söndagen 21 november. Författare som man kan möta där är t ex Christoffer Carlsson, Anders Roslund, Kjell Eriksson, Tove Alsterdal, Åsa Larsson, Åke Edwardson,  Håkan Nesser, Tomas Arvidsson, Anders de la Motte, Karin Wahlberg, Christina Wahldén, Karin Alfredsson, Johan Theorin, Ulf Durling, Aino Trosell, Kerstin Bergman, Bo R Holmberg, Arne Dahl och Mårten Sandén. Allt eftersom kan fler författare tillkomma.

Det kommer att bli traditionella scensamtal, men också mer interaktiva programpunkter. Läsarna kommer att ges stora möjlighet att träffa den absoluta gräddan av svenska deckarförfattare.

Nisse Scherman kommer även att berätta om Svenska Deckarakademin under Svenska Deckarfestivalen i Sundsvall 10-13 november 2021.

Svenska Deckarakademins jury utsåg dessa böcker till respektive års bästa deckare:

 • 2020 Tove Alsterdal: Rotvälta
 • 2019 Camilla Grebe: Skuggjägaren
 • 2018 Stina Jackson: Silvervägen
 • 2017 Camilla Grebe: Husdjuret
 • 2016 Malin Persson Giolito: Störst av allt
 • 2015 Anders de la Motte: UltiMatum
 • 2014 Tove Alsterdal: Låt mig ta din hand
 • 2013 Christoffer Carlsson: Den osynlige mannen från Salem
 • 2012 Åsa Larsson: Till offer åt Molok
 • 2011 Arne Dahl: Viskleken
 • 2010 Leif G.W. Persson: Den döende detektiven
 • 2009 Anders Roslund och Börge Hellström: Tre sekunder
 • 2008 Johan Theorin: Nattfåk
 • 2007 Håkan Nesser: En helt annan historia
 • 2006 Stieg Larsson: Flickan som lekte med elden
 • 2005 Inger Frimansson: Skuggan i vattnet
 • 2004 Åsa Larsson: Det blod som spillts
 • 2003 Leif G W Persson: En annan tid, ett annat liv
 • 2002 Kjell Eriksson: Prinsessan av Burundi
 • 2001 Åke Edwardson: Himlen är en plats på jorden
 • 2000 Aino Trosell: Om hjärtat ännu slår
 • 1999 Sven Westerberg: Guds fruktansvärda frånvaro
 • 1998 Inger Frimansson: God natt min älskade
 • 1997 Åke Edwardson: Dans med en ängel
 • 1996 Håkan Nesser: Kvinna med födelsemärke
 • 1995 Henning Mankell: Villospår
 • 1994 Håkan Nesser: Borkmanns punkt
 • 1993 Kerstin Ekman: Händelser vid vatten
 • 1992 Gösta Unefäldt: Polisen och mordet i stadshuset
 • 1991 Henning Mankell: Mördare utan ansikte
 • 1990 Jean Bolinder: Dödisgropen
 • 1989 Kjell-Olof Bornemark: Skyldig utan skuld
 • 1988 Jan Guillou: I nationens intresse
 • 1987 Olov Svedelid: Barnarov
 • 1986 Staffan Westerlund: Större än sanningen. Carlssons
 • 1985 Jean Bolinder: För älskarns och mördarns skull
 • 1984 Staffan Westerlund: Svärtornas år
 • 1983 Ulf Durling: Lugnet efter stormen
 • 1982 Leif G. W. Persson: Samhällsbärarna

Priset delades inte ut före 1982.